BLAM VEKA ILI MORBIDNA PERVERZIJA? Hrvati utakmice igrali sa USTAŠKIM GRBOM?! (FOTO)
Foto: EPA/Stuart Franklin

kako je moguće

BLAM VEKA ILI MORBIDNA PERVERZIJA? Hrvati utakmice igrali sa USTAŠKIM GRBOM?! (FOTO)

Da zanimljivost bude veća, Česi i Škoti su na svojim dresovima imali ispravan hrvatski grb, dok ga Englezi i Španjolci nisu ni imali...

Objavljeno: 14:17h

Neverovatni gafovi događali su se Hrvatima na ovom Euru, ne samo na terenu. Na dresu hrvatske reprezentacije na sve četiri utakmice bila je hrvatska zastavica s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje belo. Svakako da je na službenom državnom grbu crveno.

A poznato je da je prva kockica bele boje simbol ustaškog grba koji je svojevremeno bio u vreme NDH, u vreme ustaške države! Podsetimo, tada je šahovnica počinjala sa prvim belim poljem i velikim "U" na grbu.

- Tokom vladavine ustaša (1941—1945), kao i nakon nezavisnosti Hrvatske (1990—1991) šahovnica je počinjala prvim belim poljem. Dok je ona koja se nalazila unutar grba Banovine Hrvatske, te SR Hrvatske počinjala prvim crvenim poljem. Nakon 1991. grb Republike Hrvatske je ponovo prilagođen onom iz vremena banovine i komunizma (sa prvim crvenim poljem), te mu je pridodata heraldička kruna istorijskih grbova provincija koje se danas nalaze u sastavu Republike Hrvatske - stoji u objašnjenju šahovnice na Vikipediji.

Na dresu fudbalskih reprezentacija obvezno stoji grb fudbalskog saveza, u ovom slučaju HNS-a, malo ko ima grb države, ali na velikim takmičenjima poput Evropskog prvenstva praksa je da budu još i zastavice država ili barem naziv država te grad i datum odigravanja utakmice što te dresove čini jedinstvenima, baš za taj susret.

EURO 2020
foto: Profimedia

Tako su Luka Modrić i društvo sve četiri utakmice igrali s pogrešnim državnom grbom, a niko to nije primietio. Inače, grbove na dresove stavljaju ekonomi HNS-a. Ko im ih je takve napravio i isporučio? I kako niko nije uočio grešku? Neobično. Neshvatljivo.

Tako su Luka Modrić i društvo sve četiri utakmice igrali s pogrešnim državnom grbom, a nitko to nije primijetio. Inače, grbove na dresove stavljaju ekonomi HNS-a. Ko im ih je takve napravio i isporučio? I kako nitko nije uoči pogrešku? Neobično. Neshvatljivo.

Da zanimljivost bude veća, Česi i Škoti su na svojim dresovima imali ispravan hrvatski grb, dok ga Englezi i Španci nisu ni imali...

(Espreso/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.