PRVE IMPRESIJE STANOJEVIĆA IZ SLOVENIJE: "Suma stiže samo da sredi dokumenta, menjaćemo formaciju"!
Foto: Starsport©

pojačavamo ritam

PRVE IMPRESIJE STANOJEVIĆA IZ SLOVENIJE: "Suma stiže samo da sredi dokumenta, menjaćemo formaciju"!

Holenderu će trebati jedno dve nedelje da se uigra

Objavljeno: 17:28h

Fudbaleri Partizana su stigli na pripreme u Sloveniju, gde se spremaju za novu sezonu. A trener Aleksandar Stanojević je izneo svoje mišljenje.

Dok čeka rasplet prelaznog roka, kako u vezi sa angažovanjem pojačanja, tako i mogućnosti da neko iz aktuelnog kadra napusti klub, trener Partizana Aleksandar Stanojević radi sa igračima koje trenutno ima na raspolaganju kao da sutra počinju evropske kvalifikacije za Konferens ligu. Razmišljanja struke idu ka promeni sistema, uigravanju, selekciji koja će crno-belima posle godine "suše" doneti grupnu fazu, samim tim i mir u kući na svim nivoima. Jedino što Stanojevića trenutno brine, i to mu se ponekad jasno vidi na licu, jeste činjenica da novi igrači malo kasne, ali kako sam reče " i to će se rešiti u nekoliko dana".

Do tada, prvi kontolni meč sa Murom (subota, 18.00, Arena sport), dočekuje sa stavom da ga rezultat, napominje - prvi put u životu - apsolutno ne interesuje, već isključivo visši cilj, sklapanje kockica za mečeve sa Dunajskom Stredom, koji je igraju 22. i 29. jula.

- Spremamo se za utakmicu s Murom, nažalost nismo kompletni. Ne znamo koliko su spremni igrači koji su se kasnije priključili, još neki što nisu došli. Pojačavamo ritam, jako radimo, i reću ću sada možda i prvi put: rezultati me ne interesuju na pripremama. Želimo da odradimo dobre pripreme kako bismo bili spremni za start sezone - rekao je Aleksandar Stanojević.

- Zanimaju me podizanje fizičke spreme i ključno, uigravanje tima. Naročito poslednje linije. Otišao je Marković, pa moramo da se uigramo. Drugo, kada dođu napadači, moramo da napravimo sinhronizaciju. I treće, probaćemo da igramo u sistemu sa tri igrača pozadi. U zavisnosti ko bude ostao i otišao, pravićemo sistem. Ne mogu sad na silu da znam status svih igrača, i ovih što dolaze, a i ako neko ode.

Igra s trojicom inicira pomeranja u ofanzivi?

- Formacija je samo postavka profilisanih igrača. Italijani igraju 4-3-3, a svaki napad počinju 3-2-5. Kada napadaju igraju sa tri pozadi, a kada se brane sa četiri. Kad kažem da igramo sa tri, možda nećemo igrati striktno sa tri, može, recimo, Obradović da bude u toj trojci u začetku napada. Zavisi ko će otići, a ko ostati. Imamo Jovića koji iziskuje određeni stil igre, imamo Natha i Sumu, mnogo je kombinatorike. Ima mnogo igrača koji vam diktiraju kako da igrate. Fudbal u ovom trenutku ide da je formacija samo pitanje ulaska u igru, a da se to tokom meča menja. Vidite Italijane i Čelsi, stalno se menja i za to sam za to da se menja.

Kakva je sitaucija sa Sejdubom Sumom?

- Suma dolazi, rešio je sve što se tiče boravka u Srbiji. Zavrašava papire za Sloveniju. Dolazi na pripreme, ali znate, ovo je vreme transfera, može da se desi da neko ode. Možda i Suma, svašta može da se desi. Ima igrača koji su interesantni na tržištu. i to su Suma, Maki Banjak, Lazar Marković, Saša Zdjelar, oni su najinteresantniji, u žiži interesovanja.

Sejduba Suma
foto: Starsport©

Vujačić ne može da ide do decembra

Postoje li konkretne ponude za fudbalere Partizana?

- Ima ponuda, ali da su konkretne igrači bi otišli. Ali, ima ozbiljnih ponuda koje klub razmatra. Prirodno je da klub pokušava da rastereti budžet i smanji potrošnju novca. Ako budu adekvatne ponude za svakog igrača, nemam nikakav problem da ode bilo ko, ali samo da se desi na vreme. Prelazni rok je ipak živa stvar... U svakom slučaju, popunjeni smo na svim pozicijama, kada dođu dva napadača. U slučaju dobre ponude, može da ide ko hoće. Samo jedan igrač ne može, a to je Igor Vujačić. Iako je imao ozbiljnu ponudu. Jedino on ne može da napusti klub, jer smo već ostali bez štopera Svetozara Markovića. A što se tiče kasnije, može da ide u decembru, sada ne. Mnogo bi nam bilo da nas dva štopera napuste. A ostali, kažem nema nikakvih problema, može da ide ko ima dobru i adekvatnu ponudu za klub.

Igor Vujačić
foto: Starsport©

Ostale pozicije uslovljene odlascima?

- Tako nekako. Ko bude otišao, dovešćemo igrača na deficitarnim pozicijama. Ima najava, ali ne znamo još ko će otići. Svaki trener, pa i ja, voleo bih da ne ode niko. Ali ko ode, naći ćemo zamenu. Prioritet je bio štoper - došao je, čekamo dva napadača, da osvežimo tim. Završavamo prelazni rok kada dođu dva napadača, a ostalo je uslovljeno odlascima.

Vodi li se računa o broju stranaca?

- Nije još definisano, ali imamo korektan broj stranaca. Na Bajbeka ne računamo, ostali su tu. Ako dođu ta dva, imamo normalan broj stranaca koji su upotrebljivi.

Slovaci su dobri, danas svi igraju fudbal

Dunajska Streda, blizu je na pripremama, da li će ih neko gledati ili ćete pratiti video materijal?

- Gledaću ih sigurno, znamo već kad igraju i gde igraju. Gledaćemo ih uživo, a verovatno i oni nas. Mlada su i poletna ekipa. Imaju 23 stranca, videli ste u kom pravcu napreduju slovački i mađarski fudbal. Što se kaže, ta evropska "druga liga". Ozbiljno ulažu, ozbiljno se bave fudbalom. Dobri smo i mi, dobro se spremamo. Ovde svi znaju da kažu da su veliki favoriti, a onda na Evropskom prvenstvu Mađari umalo izbace Nemce i igraju nerešeno s Francuzima, „na nož“. Sve shvatam preozbiljno, tako ćemo se i pripremati za tu utakmicu.

Poslednji će se ekipi priključiti Filip Holender. Kako vidite ulogu Filipa Holendera u Mađarskoj i ostavrenje te selekcije?

- Holender je igrao levog bočnog u sistemu Mađarske, ali pošto su imali jaku grupu, njihov trener Italijan Marko Rosi je na levog bočnog stavio Fiolu, a ne Holendera. To se ispostavilo kao sjajan potez. Oni u napadu imaju dva sjajna napadača iz Bundeslige, Salaja i Šalaja. Očekivao sam da će Filip ući na mesto napadača u jednom trenutku, ali eto Nemanja Nikolić je dobio prednost. Ja kao trener, ne znam kako bih ga stavio. Pokazalo se da su imali dobar rezultat i bili su tvrd protivnik.

Da li su Mađari olakšali posao Partizanu, jer su ispali?

- Pa dobro, nije potrošen Holender, ali nismo ni očekivali da će proći grupu. Žao nam je što nije igrao, jer je dosta učestvovao u njihovom plasmanu na Evropsko prvenstvo. Iz tog razloga mi je žao što nije igrao, ali razumem da je rezultat bitan i trener se opredelio da ne rizikuje mnogo. Dolazi 12. jula u Beogradu.

FK Partizan, Filip Holender, FK TSC
foto: Srđan Stevanović/Starsportphoto

Da li će uspeti da se uigra? - To su sve neke realne stvari. Verovatno će mu trebati dve nedelje po dolasku da bude spreman. Videćemo da li će biti spreman za prvu evropsku utakmicu. Najteži deo za trenera je napraviti sinhronizaciju napadača, to je ključno za ekipu. Zato jedva čekam da dođu napadači.

Pozdravaljam novo pravilo UEFA

Kako vidite Evropsko prvenstvo?

Uh... Evropsko prvenstvo ide u pravcu u kojem ide fudbal, sa visokim presingom. Mnogo ekipa igra sa tri igrača pozadi. Taktički su najraspoloženiji Italijani, videćemo dokle će dogurati. Imam simpatije prema njima. Francuzi su takođe dobri. Uvek volim Nemce i njihov fudbal. Sviđaju mi se njihovi treneri i način rada, tako da navijam za njih.

Kako vam se čini ukidanje pravila gola u gostima?

- Meni to lično se sviđa. Zato što kod kuće igrate s manjim pritiskom. Možete da budete bolji od rivala, a on da vam da gol u gostima iz kontre i prođe dalje. Bolje je zbog ekipa koje su kvalitetnije, da igraju rasterećeno pred svojim navijačima. Meni se to sviđa, zadovoljan sam što je tako. Možete opuštenije da krenete prvu utakmicu - zaključio je Aleksandar Stanojević.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.