PREKO BDP-A IZRAČUNALI KO OSVAJA EVROPSKO PRVENSTVO: Ludi naučnici objavili rezultate, ima li ovo veze s vezom?!
Foto: Profimedia

zanimljivo

PREKO BDP-A IZRAČUNALI KO OSVAJA EVROPSKO PRVENSTVO: Ludi naučnici objavili rezultate, ima li ovo veze s vezom?!

"Predviđanja uvek mogu promašiti konačan rezultat, inače bi fudbalski turniri bili vrlo nezanimljivi. Poslužili smo se verovatnoćom, a ne pouzdanim podacima"

Objavljeno:

Neposredno pre početka Evropskog fudbalskog prvenstva naučnici i statističari sa univerziteta u Dortmundu, Minhenu, Insbruku, Gentu i Moldeu napravili su zajedničko istraživanje i utvrdili da će Francuska biti najverojatniji evropski prvak s 14.8 posto mogućnosti.

Francuze na toj statističkoj lestvici slede Englezi s 13.5 posto, Španci s 12.3, a četvrto mesto dele Portugalci i Nemci s 10.1 posto.

Statističari su u svojim istraživanjima kombinovali različite modele. Npr, snaga pojedinih timova izračunavala se na nekoliko parametara, poput tržišne vrednosti fudbalera, broja igrača koji su igrali u Ligi šampiona, broja nastupa u ligi, kao i ekonomskih i socijalnih parametara pojedinca zemlje (stanovništvo, bruto domaći proizvod, itd...).

"Predviđanja uvek mogu promašiti konačan rezultat, inače bi fudbalski turniri bili vrlo nezanimljivi. Poslužili smo se verovatnoćom, a ne pouzdanim podacima", rekao je profesor Ahim Zelis sa univerziteta u Insbruku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media