ODREKLI SE KAPITENA, PA TRENERA, SAD IH GLEDAJU SA TROFEJEM KOJI SANJAJU: Slatka i ekspresna osveta Silve i Tuhela!
Foto: Profimedia

rasplet kojki je bilo nemoguće predvideti pre pola godine

ODREKLI SE KAPITENA, PA TRENERA, SAD IH GLEDAJU SA TROFEJEM KOJI SANJAJU: Slatka i ekspresna osveta Silve i Tuhela!

Istovremeno, u Čelsiju se prisećaju kritika koje su uputili vlasniku Abramoviču zbog "preuranjene" smene klupske legende Lamparda

Objavljeno: 14:31h

U avgustu prošle godine došli su do svog prvog finala Lige šampiona. Prethodno su osvojili sve moguće trofeje na domaćoj sceni. Umseto da sa minimalnim promenama krenu u novi pohod na tron Evrope, u Pari Sen Žermenu su se prvo odrekli dugogodišnjeg kapitena, a onda i trenera. Sada se kaju.

Sportski direktor Leonardo vratio se u PSŽ krajem prošle sezone i odmah je došlo do trzavica u odnosu sa šefom stručnog štaba Tomasom Tuhelom. Brazilac nije želeo da ponudi produžetak saradnje zemljaku Tijagu Silvi, a Nemcu se to nije svidelo.

Nije ni on stalno koristio usluge tada prvog kapitena kluba koji je zašao u godine, ali je cenio njegovo iskustvo i značaj za duh ekipe, ali i celog kluba.

Tijago Silva, Tomas Tuhel
foto: EPA/David Ramos

Silva se preselio u Čelsi, a Tuhel na početku sezone dizao glas zbog neadekvatnih pojačanja koja mu je Leonardo obezbedio. Umesto štopera, dobio je defanzivnog vezistu Danila Pereiru koga je onda koristio na toj poziciji i dodatno iritirao Leonarda.

Leonardo Araužo
foto: EPA/Julien De Rosa

Takvo javno jadikovanje mu je, čini se, zapečatilo sudbinu u Parizu i sportski direktor je samo čekao pravi trenutak da ga smeni.

Pariski "Sveci" su štucali u Ligi 1, a i osmina finala LŠ-a je obezbeđena tek u poslednjem kolu grupne faze. Tuhel je u izjavi nemačkim novinama rekao da se oseća "više kao političar nego trener", na šta je besni Leonardo odgovorio "da on mora da poštuje svoje nadređene".

Mančester siti, Čelsi, Pep Gvardiola, Tomas Tuhel
foto: Printscreen/Twitter/UEFA Champions League

Parižani su demolirali Strazbur 4:0 pred zimsku pauzu, ali je samo dan kasnije, kao božićni poklon, Tuhel dobio otkaz. Mnogi su bili šokirani, ali Nemac je brzo našao novi angažman.

U Londonu Čelsiju ništa nije išlo. Ispali su u Liga kupu, a forma u Premijer ligi je bila očajna pod vođstvom Frenka Lamparda. Ipak, vlasnik Roman Abramovič se našao pod paljbom bivših igrača i navijača kada je smenio klupsku legendu.

Na njegovo mesto došao je Tomas Tuhel i kao magičnim štapićem, preko noći preporodio tim "Plavaca", uključujući Tijaga Silvu.

Odbrana je postala impresivna i samo u retkim mečevima primala gol(ove). Nemački stručnjak je u direktnim duelima redom dobijao najveće stručnjake današnjice: Žozea Murinja, Dijega Simeonea, Jirgena Klopa, Karla Anćelotija, Zinedina Zidana i Pepa Gvardiolu.

Poslednjeg po treći put u subotu uveče (pre toga i u polufinalu FA Kpupa koji je prigrabio Lester), u finalu Lige šampiona, i tako su se Silva i on domogli trofeja koji su ne tako davno, ciljali sa PSŽ-om...

Sada im je već ponuđen produžetak saradnje sa londonskim klubom.

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.