ANDRIJA DELIBAŠIĆ O LIGI ŠAMPIONA I TARIBO VESTU: Ćirković nije trebalo da izvodi penal, Vest je pevao na srpskom!
Foto: EPA/Srđan Suki

interesatno

ANDRIJA DELIBAŠIĆ O LIGI ŠAMPIONA I TARIBO VESTU: Ćirković nije trebalo da izvodi penal, Vest je pevao na srpskom!

Ima snimak gde se pomoćni trener Miša Radaković hvata za glavu i govori "ne ovaj u ovom trenutku"

Objavljeno: 19:02h

Nekadašnji napadač Partizana Andrija Delibašić je bio gost u podkastu Komuna gde je govorio o svojoj karijeri kao i nekima anegdotama. Dok je najveći deo emisije prošao u pričama o provedenom vremenu u Partizanu. O Ligi šampiona, penalima iz Njukasla, Lotaru Mateusu, kao i nezaobilaznog Taribo Vesta.

- Veliki je interes bio Partizana. Dosta sam pričao sa roditeljima kojima je bilo najteže da sina od 14 godina pošalju u Beograd, u veliku nepoznanicu. Ali, shvatio sam da se takve šanse dešavaju jednom u životu, ili nikada, i da je moram zgrabiti čim se ukazala. Dolaskom u Beograd upisao sam i Sportsku gimnaziju, mnogo mi se to svidelo, jer se poklopila škola i fudbal. Na kraju se sve ispostavilo kao pun pogodak - počeo je Delibašić.

- Pola godine pre Lige šampiona, za trenera je došao Lotar Mateus koji je igrom slučaja bio trener Rapida iz Beča sa kojim smo igrali utakmicu Kupa Uefa. On me u tom dvomeču zapazio i jako sam mu se svideo. Ali, tada su u Partizanu u prvom planu bili Ivica Iliev, Danko Lazović. Pamtim poslednju utakmicu te sezone protiv Javora, pred dodelu šampionskog pehara. Mateus je posle utakmice rekao da idem sa njim na konferenciju - i dodao

- Bilo mi je čudno. Pričao je o planovima za sezonu i u jednom trenutku novinar ga pita šta će biti sa pojačanjima, jer Danko Lazović ide u Fejenord i otvara se mesto za špica. Lotar i pokazuje na mene "evo, ovo je špic za narednu sezonu. Bacio me u vatru, imao sam 22 godine, ali i poprilično iskustvo kao i standardni član mlade reprezentacije. Naglo sam dobio na samopouzdanju - rekao je Andrija.

Andrija Delibašić
foto: Starsport©

Potom se stiglo do one čuvenog dvomeča sa Njukaslom o kome je Delibašić rekao:

- Zamenio me Čakar zbog penala. Da li mi je bilo olakšanje? I jeste, i nije...Bili smo jako umorni, od 100. minuta imao sam grčeve...Svašta se izdešavalo u toj penal seriji. U jednom trenutku vidim kako Saša Ilić gura Ćirkovića (nije bio planiran da šutira) koji se okreće i govori "neću ja". Ima snimak gde se pomoćni trener Miša Radaković hvata za glavu i govori "ne ovaj u ovom trenutku".

- Nekako smo bili ubeđeni da će Ćirko dati gol, jer obično najbolje šutiraju oni koji se nisu spremali, rasterećeni su. Vrištali smo nakon tog gola, trčimo oko stadiona, ne znamo gde ćemo... Sjajno je bilo veselje, mnogo poznatih ličnosti, glumaca, veliki navijača Partizana među kojima i Vlade Divac. Pri dolasku na beogradski aerodrom novinari me zaustavljaju i pitaju koga želim u grupnoj fazi – ja sam rekao Real Madrid.

Nakon toga je usledila grupna faza Lige šampiona gde su crno-beli igrali protiv Real Madrida, Marseja i Porta:

- Često smo mi, tada mlađi igrači u Paritzanu, razmišljali kakav bi bio osećaj postići gol u Ligi šampiona – asocijacija je bila, preskačeš reklamu i trčiš ka Jugu. Bukvalno samo sanjao da dajem golove na važnim utakmicama. To nije bio san, nego košmar. Protiv Sportinga sam dao gol (igrali su Kristijano Ronaldo i Kvarežma), ali Partizan je bio kažnjen i nije bilo gledalaca.

Ali već protiv Porta... Prvi gol, prvi bod u novom formatu Lige šampiona. Pamtim taj huk Grobara. Tih šest meseci bilo je fenomenalno, na profesionalnom i privatnom planu. Gde god smo se pojavljivali bili smo zvezde. Pogotovo mi mlađi smo uživali u tom periodu.

Da bi na kraju priče o njegovom vremenu provedenom u Partizanu, nije mogao a da se na dotakne Nigerijskog štopera Taribo Vesta, i njegovog čuvenog govora u svlačionici pred gostovanje Njukaslu:

Taribo Vest
foto: Profimedia

- Održao nam je motivacioni govor, znao je kako da igramo sa Englezima. Posle trijumfa pevao je pesme "Ostala si uvek ista", to mi je bila omiljena, takođe i "Kad bi bio blizu". Znao je tri-četiri pesme. Znao je da uzme i klupski automobil i da ga ostavi sa strane na Gazeli, zovne klub i kaže: "Nema auto više benzina". Pravio je i ludačke telefonske račune, bio je čudan, ali za nas mlađe pristupačan - zaključio je Andrija Delibašić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.