KALUĐEROVIĆ ZA ESPRESO: Da sam njega imao, dao bih tri puta više golova! O REPREZENTACIJI, PIKSIJU, ZVEZDI...
Foto: Starsport©

INTERVJU

KALUĐEROVIĆ ZA ESPRESO: Da sam njega imao, dao bih tri puta više golova! O REPREZENTACIJI, PIKSIJU, ZVEZDI...

Nema puno igrača tu priliku, a još manje čast da budu najbolji strelci Zvezde i lige tako da mi je velika čast što sam to postigao u crveno-belom dresu - ponosan je na ovaj period karijere Andrija

Objavljeno: 15:28h
Nedeljko Đukić

Nastupao je čak za 22 kluba, širom sveta. Svuda je tresao mreže, a to čini i danas pa deli prvo mesto na listi najboljih strelaca u istoriji Superlige Srbije (od 2006. godine), po treći put je član Rada.

Dokazani golgeter Andrija Kaluđerović je za "Espreso" je pričao o bogatoj karijeri, danima u Zvezdi, reprezentaciji, Olimpijadi, Piksiju, Tadiću...

Debitovao je za OFK već sa 16 godina, ali je za vreme u klubu sa Karaburme proveo dosta vremena na pozajmicama. Andrija objašnjava kako mu je to pomoglo da se kasnije u karijeri lakše odluči za prelazak u novu sredinu, a promenio je brojne lige i klubove.

- Mogu vam reći da jeste pomoglo, to nije loše za mladog igrača. Ko ne igra u datom trenutku za prvi tim ili igra malo, sutradan ode da igra za drugoligaša ili trećeligaša. Mi smo iz OFK-a išli u Njegoš Lovćenac, Mačvu iz Šapca. Ja sam tako sa 16 godina igrao za Mačvu, za Njegoš, i to uopšte nije bilo loše - objasnio je.

Andrija Kaluđerović, Filip Kasalica
foto: Starsport©

Sjajnu sezonu i po je Kaluđerović imao tokom prvog borvaka u Radu i to ga je preporučilo Crvenoj zvezdi. Na stadionu "Rajko Mitić" je nastavio da trese mreže i podelio titulu najboljeg strelca Superlige te sezone (Sa Ivicoom Ilievim), ali je Zvezda ostala bez trofeja. Andrija je bio strelac jedinog gola u pobedi u Kupu, ali je Partizan prošao dalje ukupnim rezultatom, a sledeće sezone je otišao pre osvajanja ovog trofeja.

- Žalim sigurno jer na Marakani te pamte po trofejima, ne samo individualnim uspesima. To je dobro za moju statistiku, ali u fudbalu se pamte titule i trofeji. Učestvovao sam u osvajanju Kupa gde sam igrao do polufinala, ali nažalost prvenstvo nisam uspeo da osvojim. Tako da ostaje žal za tim, ali ja sam srećan što sam uopšte imao šansu da igram za Zvezdu. Nema puno igrača tu priliku, a još manje čast da budu najbolji strelci Zvezde i lige tako da mi je velika čast što sam to postigao u crveno-belom dresu - ponosan je na ovaj period karijere Andrija.

Kaluđerović nakon pobedničkog gola u derbiju 6.4.2011.
Kaluđerović nakon pobedničkog gola u derbiju 6.4.2011.foto: Srđan Stevanović/Starsportphoto

Kaluđerović je iz Zvezde otišao u Kinu, u Peking Guan, ali se tamo nije zadržao.

- Pričao sam dosta puta o tome. Kina nije za mlade igrače, jako je teško uspeti kad kao mlad igrač posle nekog vremena dođeš u inostranstvo gde se momentalno traži rezultat. Takođe, vrlo lako vole da menjaju igrače, tamo je fudbal više biznis nego što je pravi fudbal - procenio je golgeter.

Andrija je igrao u brojnim klubovima Evrope, ali i širom Azije, pa i u Australiji i Okeaniji.

- Najbolje sam se osećao u Australiji i na Novom Zelandu. Da ne pominjem Litvaniju gde sam sve osvojio što se moglo osvojiti, dve titule i kup, bio najbolji strelac i pokupio sve nagrade, tamo mi je bilo baš lepo - podsetio je na velike uspehe sa Žalgirisom 2016.

Andrija Kaluđerović
foto: Starsport©

Dok je boravio u Interu iz Zaprešića, Kaluđerović je pričao kako su tamo bolji uslovi nego u Srbiji, da nema nameštanja koje je i danas glavna tema u našoj zemlji.

- Tamo su popravili mnogo terene, ali i suđenje, uveli su VAR. Smanjili su ligu na 10 klubova što je po mom mišljenju mnogo bolje nego kod nas gde je sada 20 klubova i razvodnio se kvalitet. Tamo je kvalitet sadržan u tih 10 klubova i nikad nije lako Dinamu ili bilo kome da dobije svaku utakmicu. Zbog tih stvari je tamo bolje, a što se tiče samog igračkog kvaliteta, mi smo čak bolji - smatra Andrija.

Dragan Stojković Piksi
foto: EPA/Andrej Cukić

Dotakli smo se domaćeg fudbala, a najbolji strelac Superlige je impresioniran onim što je novi selektor reprezentacije postigao za kratko vreme.

- Prezadovoljan sam, mogu vam reći! Piksi je vratio veru u fudbal kod nas, na pravom smo putu, vidim osmeh kod igrača, samo slavlje kod Mitrovićevog gola mnogo toga govori o atmosferi. Vidim autoritet kod selektora što je jako bitno, tako da je on pravi čovek u pravom trenutku za naš posrnuli reprezentativni fudbal - rekao je napadač Rada.

Dušan Tadić
foto: Srđan Stevanović/Starsportphoto

Svi su se divili Aleksandru Mitroviću posle prvih utakmica kvalifikacija za SP u Kataru, ali i Dušanu Tadiću koji igra na vrhunskom nivou otkako je u Ajaksu. Andrija ga zna odmalena, a obojica su prve fudbalske korake napravili u Bačkoj Topoli.

- Tadić je moj veliki drugar, zajedno smo igrali od mlađih selekcija reprezentacije, uvek smo bili cimeri. Drugari smo od petlića, od detinjstva. On je klasa od igrača. Kako je Mitrović vrhunski golgeter, takav je Dušan asistent. On mu je “namestio”skoro sve golove. Da sam ja njega imao kroz karijeru dao bih tri puta više golova nego što sam dao! - kroz smeh je konstatovao Kaluđerović.

Andrija Kaluđerović
foto: Starsport©

Andrija je bio deo reprezentacije Srbije koja je učestvovala na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Nije igrao ni u jednoj od tri utakmice u grupi gde su "Orlovi" nažalost i završili učešće. Za "A" selekciju Srbije je odigrao tri utakmice i smatra da je i tu mogao više.

- Olimpijske igre su najveći događaj koji neko može da doživi u sportu. Prezadovoljan sam bio što sam bio tamo, ali žao mi je što nisam ulazio u igru ni na jednoj utakmici jer mislim da sam to zaslužio. Ali nema veze, srećan sam što sam uopšte bio pozvan i bio deo te ekipe i jednog olimpijskog takmičenja. Što se tiče A reprezentacije ostaje žal što sam imao samo tri nastupa. Kad je trebalo najviše da budem pozivan, kad sam bio prvi strelac Zvezde, tada se nisu mnogo pozivali igrači iz Zvezde (Pižon je bio selektor) pa nisam skupio dosta nastupa. Posle je bilo teško zbog klubova u kojim sam igrao jer bilo je dosta napadača koji su igrali u većim klubovima pa su, logično, dobijali prednost - realan je Kaluđerović.

Andrija Kaluđerović
foto: Starsport©

Nedavno je Nemanja Matić izneo tvrdnje da je Slavoljub Muslin napustio kormilo reprezentacije jer se od njega tražilo da poziva određene fudbalere. Andrija objašnjava da tako nečega nije bilo ranije, ali da je bilo čudnih izbora.

- Tad nije bilo toga ko mora da se zove u reprezentaciju, već se kod nas gleda iz kog si kluba. Uvek su tu tri napadača iz tri najbolja kluba, što je u neku ruku i normalno. Ja kad sam bio u Crvenoj zvezdi i kada je trebalo da budem pozivan, ipak nisam, iako je bilo prostora za tako nešto pošto nije bilo pravih napadača zbog smene generacija. Posle, nažalost, nisam nastavio da se razvijam kao sto je bilo u planu. Karijera mi je otišla u drugom smeru i realno sam bio daleko od reprezentacije.

Andrija Kaluđerović
foto: Profimedia

Za kraj, Kaluđerović nam je potvrdio da je ipak vrlo zahvalan za sve što je postigao u svojoj bogatoj karijeri i podseća da nije bilo lako.

- Zadovoljan sam karijerom, hvala Bogu na svemu jer nije lako uspeti u fudbalu danas, bilo gde. Od sto fudbalera, da živi od fudbala i igra ga na profesionalnom nivou, uspe samo dva odsto, dva igrača. Tako da se iz toga vidi koliko je to teško - zaključio je Andrija Kaluđerović intervju za "Espreso".

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.