ESPRESO INTERVJU, NENAD KOVAČEVIĆ: Dotakli smo se svega - od teške bolesti koju je pobedio do SRĐANA OBRADOVIĆA!
Foto: Filip Plavčić

bivši kapiten zvezde o današnjem meču

ESPRESO INTERVJU, NENAD KOVAČEVIĆ: Dotakli smo se svega - od teške bolesti koju je pobedio do SRĐANA OBRADOVIĆA!

Gost redakcije Espreso, bio je Nenad Kovačević

Objavljeno: 16:12h

Nenad Kovačević rođen je 11. novembra 1980. godine. Fudbalsku karijeru je počeo u ,,Bubamari'' iz Kraljeva, a odskočnu u karijeri je napravio 2002. godine kada je iz Budućnosti iz Banatskog dvora prešao u Crvenu zvezdu.

U crveno - belom dresu je osvojio dve duple krune. Nosio je broj 16 na dresu, a bio je i kapiten tima. Karijeru nastavlja u Francuskoj, u Lansu gde je proveo period od 2011. do 2016. godine.

Fudbalsku karijeru je završio u Zemunu, a oprobao se i kao trener.

Počeo si u Slogi iz Kraljeva. Zašto si odabrao da baš fudbal bude tvoj sport?

- Nisam ja odabrao fudbal, fudbal je odabrao mene. Od malena trčim za loptom i jednostavno, to je bilo suđeno. Prvo sam krenuo u fudbalskoj školi ,,Bubamara'' iz koje sam prešao u Slogu.

U Crvenu zvezdu si prešao iz Budućnosti iz Banatskog Dvora 2002. godine. Mnogi pamte tu čuvenu generaciju. Nizali su se uspesi, a onda je došao čuveni Strazbur 2005. godine. Da li bi želeo da prokomentarišeš ,,onaj'' faul ?

- To je komentarisano na hiljadu načina. Nesrećno se to završilo po nas, faul kao svaki faul, želja da se prekine akcija. To je daleko iza nas.

Osvojio si dve duple krune u Crvenoj zvezdi. 2006. godine dolazi čuvena utakmica protiv Milana. Tu ste imali priliku da se kvalifikujete u Ligu šampiona, a mogli smo direktno da odemo zbog potencijalnog sankcionisanja Milana od strane UEFA. To je bila sjajna generacija Rosonera predvođena Kakom, Sedorfom, Pirlom...Uspeli smo da pariramo takvom rivalu u dvomeču.

- Nije bilo realno da idemo direktno, iako su bile priče. Imali smo tu nesreću da izvučemo jedan Milan, koji je te godine osvojio Ligu šampiona. Imali smo jak tim, po mnogima jedan od najboljih posle tima iz 1991. godine. Nismo se obrukali iako smo bili poraženi. Osvojili smo duplu krunu. Nakon toga je pola tima otišlo... Ostale su lepe uspomene.

I ti si jedan od igrača koji je napustio klub...

- Posle Milana sam odigrao jos možda jednu utakmicu i otišao u Lans gde sam proveo pet godina.

Kakav je tih godina bio fudbal u Francuskoj? Koja je bila razlika u mentalitetu igrača i samoj ligi?

- Teško je porediti. Mnogo jača liga. To možda i nije liga za naše igrače. Liga koja je jako dobra odskočna daska. Mnogo se skautira, perfektna liga za mlade igrače.

Nakon pet godina provedenih u Francuskoj, dobio si poziv iz Crvene zvezde pri sletanju u Beograd.

- Proveo sam četiri ili pet meseci u Zvezdi. Tu sam bio zreliji, umorniji, nisam bio zdrav sto posto. Nakon toga sam otišao u Baku gde sam proveo godinu dana i onda sam se ponovo dve godine vratio u Francusku.

Imao si veliki zdravstveni problem u prvom mandatu u Crvenoj zvezdi. Ti si se nakon utakmice protiv Budućnosti iz Banatskog Dvora 2003. godine srušio na terenu. Lekari su dijagnostikovali vrlo retku bolest srca.

- Ne znam kako stručno da objasnim to. Skoro je Arsen Ristić koji je vodio taj slučaj držao konzilijum gde je on do detalja objasnio moju priču. Čitajući to njegovo izlaganje i ja sam shvatio stvari koje do tada nisam znao. Na moju sreću sam se oporavio, nastavio da igram. I danas danas rekreativno treniram.

Karijeru si završio u Zemunu gde si odigrao samo četiri utakmice.

- Karijeru sam zapravo završio u Nimu. Nakon dva - tri meseca pauze sam odigrao tri, četiri utakmice u Zemunu. U tim godinama je pauza i mesec dana mnogo. Brzo sam shvatio da to nije više za mene i završio sam karijeru.

Igrao si i za nacionalnu selekciju. Kako komentarišeš utakmice u reprezentativnom dresu ?

- Imao sam tu sreću da odigram 25 utakmica. Možda bi tu bilo i više da me zdravstveni problem nije sprečio. Promenio sam dva, tri selektora, ostale su lepe uspomene. Nisam doživeo da igram veliko takmičenje, ali velike utakmice svakako jesam.

Kako komentarišeš igre naše reprezentacije u kvalifikacionom ciklusu ?

- Ovaj prvi mini - ciklus je bio fenomenalan. Svaki početak je pun euforije. Kvalifikacije su naporne i traju dugo. Mnogo je bitna forma igrača, povrede,... Posle onoga što se izdešavalo prethodnih meseci, mislim da nas čeka lep period.

Kako bi prokomentarisao partije Aleksandra Mitrovića? On pruža fantastične partije u dresu reprezentacije, ali ne blista u Fulamu.

- Ovo što je Mitrović uradio nije ništa novo. Kada vratite utakmice i golove koje je postigao, on je već to uradio. On uvek daje bitne golove, čak i ubedljivim pobedama daje taj prvi i drugi gol. On je bio tema komentara na Pro licenci koju mi završavamo. On je ključan igrač već dve - tri godine.

U čijem dresu bi voleo da vidiš Aleksandra Mitrovića?

- Voleo bih da ga vidim u italijanskoj ligi. Mislim da bi tu bio najbolji strelac.

Šta misliš o novom selektoru? Nesumnjivo je da igračima uliva potrebnu energiju, kao i da ima autoritet koji nam je prethodnih godina falio.

- Nije mogao bolji čovek da dođe u ovom momentu. Iskusan je, može da se nosi sa svim situacijama.

Sutra nas očekuje 164. večiti derbi. Neka tvoja očekivanja o meču. Koji derbi ti je ostao u sećanju ?

- Svi očekuju veliku utakmicu sa golovima i dobrom igrom oba tima, s obzirom da su i jedni i drugi bez poraza. Naravno da očekujem pobedu Zvezde. Međutim i u prethodnim godinama kada se dizala euforija, meč se završio bez golova ili bude loš derbi. Mislim da sutra neće biti tako, očekujem dobru utakmicu.

- Meni je najdraži prvi derbi. Zbog euforije. To je bilo na JNA, a rezultat je bio 2:2. Nedostajaće pre svega navijači. Fudbal bez njih deluje tužno. Sutra bi baš bilo puno...

Kako bi prokomentarisao derbi nekada i sada ?

Dosta se čuje priča da je ranije bilo bolje, ali ne znam koliko smo u pravu. Sigurno, sada je i njima euforija kao što je bila nama. Razlika je samo što sada ima stranaca, a tada nije bilo ili ih je bilo vrlo malo, ili stranci nisu bili toliko bitni. Ta tenzija i pozitivna atmosfera je ista kako nama nekada, tako i njima sada. Sa mnom su igrali Gaj, Dramani, Suzuki, Georgijev.

Kako komentarišeš skandal koji potresa srpski fudbal? Srđan Obradović je osuđen na 15 meseci zatvora i desetogodišnjom zabranom suđenja.

- Ako je opravdano, svako treba da odgovara. Što se tiče te presude sasvim je korektna, možda je čak i blaga. Ako gledamo taj snimak i presudu, onda je presuda blaga.

Da li bi voleo da vidiš VAR tehnologiju na našim stadionima?

- Ne. Mislim da je VAR kvari fudbal. Kada vratite istoriju, da je bilo VAR-a, totalno bi drugačije bilo. Fudbal i jeste igra gde su greške sastavni deo.

Kakvo je tvoje mišljenje o Crvenoj zvezdi trenutno? Da li imaju potencijal da budu redovan učesnik u evropskim takmičenjima?

- Milojević je napravio veliki uspeh koji ni moja generacija ni generacije nakon mene nisu uspele. Deki je nastavio priču, tako da u budućnosti mislim da će Zvezda biti redovan učesnik velikih takmičenja.

Koji je najlepši stadion prema tvom mišljenju na kome si igrao ?

- Kamp Nou. Najveći, najlepši...

Da li ti je neki saigrač ostao u lepom sećanju ?

- Seidu Keita. Kapiten Lansa. Kasnije je igrao u Sevilji i u Barseloni.

(Espreso/Marko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.