SAVIĆ PRESREĆAN NAKON MITROVIĆEVOG GOLA: Poredi ga sa Maradonom
Foto: Dragan Kadić

legenda zadovoljna

SAVIĆ PRESREĆAN NAKON MITROVIĆEVOG GOLA: Poredi ga sa Maradonom

Bivši fudbaler Crvene zvezde prokomentarisao je igru reprezentacije Srbije

Objavljeno: 11:28h

Lepo je jednom davno rekao legendarni fudbaler Liverpula Bil Šenkli: "Fudbal je igra u kojoj osmorica nose klavir, a trojica ga sviraju"! Kako to izgleda u slučaju fudbalske reprezentacije Srbije videlo se preksinoć na utakmici početka kvalifikacija za SP u Kataru protiv Irske (3:2), kada su trostruki asistent Dušan Tadić i strelci Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović i praktično objasnili ovu jednostavnu definiciju.

Pričati o kreacijama kapitena Tadića, ili golu Vlahovića, koji je poništio rano vođstvo gostiju, jedno je. Međutim, vodeći gol Srbije i pečat na pobedu Mitrovića su potpuno drugačija fudbalska dimenzija, jer su ova dva pogotka praktično poništila sav stres i duševnu bol najboljeg strelca "orlova". Mitar je lob udarcem u 69. minutu odsvirao jednu od najlepših fudbalskih "solaža", koja se periodično na travi stadiona "Rajko Mitić" dešava kada na nju kroče Antonjin Panjenka, Dijego Maradona, Dragan Stojković...

- Iznenadio nas je sve Dragan Stojković izborom tima i početnom taktikom na terenu. Srbija bi trebalo da uvek, protiv rivala kao što je Irska, igra sa dva napadača. Mnogo je bilo važno da pobedimo na početku kvalifikacija za Mundijal, a dva Mitrovićeva gola, od kojih je prvi pravo remek-delo, oduševili su me. Pravo da vam kažem, radovao sam im se, kao da sam ih ja dao - rekao je danas za "Novosti" legendarni fudbalski as Dušan Savić, opisujući sreću posle trijumfa "orlova".

Dušan Savić
foto: Starsport©

Taman kada nam se svima učinilo da će Mitrović dugo da pamti 12. novembar 2020. i horor posle promašenog penala protiv Škotske, njemu i nama se desila Irska, i posle jedva 130 dana je na najlepši mogući način vraćen na veliku scenu i život. Sa dva prelepa i izuzetno važna gola, sa 38. pogotkom za reprezentaciju i izjednačavanjem na večnoj listi strelaca sa legendarnim Stjepanom Bobekom. Mnogo više od svega možda znači i podsećanje na jedan lob iz oktobra 1982, kada je Dijego Maradona nasamario Aleksandra Stojanovića. Na istom ovom stadionu, na istom ovom golu...

Tada je Maradoni aplaudiralo 90.000 ljudi. Mitru je preksinoć aplaudiralo jedva stotinak ljudi iz svečanih i novinarskih loža!

Srbija - Irska, Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović
foto: EPA/Andrej Cukić

- Lepo je to što ovakvi vrhunski potezi mogu da nam vrate neka sjajna sećanja. Mada, priznajem da su i Maradonin i Mitrovićev lob bili u značajnoj meri i rezultat grešaka dvojice golmana. Ipak, to ne umanjuje njihovo majstorstvo i lucidnost - dodao je Savić.

U fudbalskoj priči i metafori o osmorici koja nose klavir i trojici koja ga sviraju, bilo je previše simbolike na selektorskom debiju Piksija Stojkovića. On je imao priliku da prvi put u karijeri vidi sa klupe reprezentacije kako je bilo njemu kada su mu komandovali Veselinović, Milutinović, Toplak, Osim, Santrač, Živadinović, Boškov i Petković.

O fudbalskom virtuozu koji je na najlepši mogući način izlečio svoje "spržene" emocije posle jednog promašenog penala, tek će da se priča. Mitrović je na pragu golgeterskog rekorda svih vremena i na najlepši način je poveo svoju selekciju ka Mundijalu u Kataru. Prekosutra nam u goste dolazi Portugalija. Valjalo bi klasu dokazati i protiv najboljih!

(Espreso/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.