FUDBALSKI SAVEZ ENGLESKE PERE RUKE: Izveštaj o seksualnom zlostavljanju dece u fudbalu izazvao gnev žrtava!
Foto: Profimedia

novi momenti skandala

FUDBALSKI SAVEZ ENGLESKE PERE RUKE: Izveštaj o seksualnom zlostavljanju dece u fudbalu izazvao gnev žrtava!

Jedna od žrtava i bivši reprezentativac Engleske ističe da je izveštaj takav kao da je neko sve njegove sapatnike udario u zube

Objavljeno: 14:54h

Pol Stjuart je igrao za englesku reprezentaciju i neke od najboljih engleskih klubova poput Mančester Sitija, Totenhenma i Liverpula. To je karijera na koju bi trebalo da bude ponosan, ali Stjartova sećanja su često prožeta svakodnevnom užasnom okrutnošću koju je pretrpeo između 11 i 15 godine kao dečak.

On je jedan od stotina fudbalera koji se bore sa posledicama seksualnog zlostavljanja u detinjstvu kada su trenerali fudbal sa željom da postanu profesionalci.

Ove nedelje, Stjuart se kaže da se nadao da će pronaći utehu u nezavisnom izveštaju koji je sačinio advokat Klajv Šeldon koji je naručio Fudbalski Savez Engleske zbog skandala sa otkrićem da su treneri seksualno zlostavljali dečake koje su trenirali.

Umesto toga, Stjuart kaže da su žrtve pretrpele još jedan "udarac u zube" posle objavljivanja ovog izeštaja u kome se kaže da je bilo "značajnih institucionalnih propusta" u engleskom fudbalu.

Pol Stjuart
foto: Profimedia

Stjuart je rekao za "Si-En-En" da su ova otkrića ostavila žrtve ljutim i razočaranim dok su čekale zaključak i opravdanje posle decenija života oštećenog bolnim sećanjima na zlostavljanje.

- To je naručio FA Engleske, to je platio FA i mi ćemo biti razočarani, zar ne?" Oni neće podići ruke i biti odgovorni za ono što se desilo.

U tom Šeldonovom izveštaju koji je naručio FA Engleske 2016. godine nakon što je nekoliko bivših fudbalera javno progovorilo o svojim iskustvima sa seksualnim zlostavljanjem, notirano je da je FA pokazala značajne institucionalne propuste o odlaganju uvođenja odgovorarajućih i potrebnih mera za zaštitu dece u periodu od oktobra 1995. do maja 2000. godine.

U izveštaju je takođe istaknuto da nema dokaza da je FA Engleske znao da postoji ozbiljan sistemski problem seksualnog zlostavljanaj dece u engleskom fudbalu i da ne postoji dokaz da je FA trebalo da zna da postoji takav problem pre leta 1995. godine.

Pol Stjuart
foto: Profimedia

Stjuart kaže, da je razgovorao sa brojnima koji su preživeli zlostavljanje nakon objavljivanja izveštaja i da oni odbijaju takav zaključak.

- Ore 1995. nema krivice ni jednog kluba, niti ikoga iz rukovodstava jer kažu da niko nije govorio o tome. Ipak, žrtve su jasno rekle da su pričale sa trenerimo, osobljem klubova, a izveštaj odbija da to potvrdi. U stvari. ignoriše činjenicu da su to rekli. To je izazvalo mnogo stresa među mojim kolegama.

Stjuart kaže da zlostavljanje, koje je pretrpeo kao dete "vrlo, vrllo rano i da je trajalo konstantno tokom 4 godine", je bacilo senku na to kako posmatra svoja izvanredna dostignuća.

- Na papiru izgleda kao da sam imao veoma dobru karijeru, ali nisam uživao u tome. Nisam uživao nimalo. Toliko sam bio dobar u glumi, izgledao sam kao uspešan fudbaler, ali iznutra sam bio prazna duša. Umirao sam i iza zatvorenih vrata sam se mučio, zaista, stvarno mučio.

Seksualno zlostavljanje, Zlostavljanje dece
foto: Profimedia

Nakon Stjuarta i ostalih žrtava koje je kontaktirao "Si-En-En", FA Engleske je podsetio na svoje saopštenje objavljeno ranije ove nedelje.

U tom saopštenju Mark Balingem, izvršni direktor Fudbalskog saveza, kaže da je objavljivanje ovog izveštaja bio crni dan za fudbal i da moramo da priznamo naše greške iz prošlosti i osiguramo da ćemo učiniti sve što je moguće u budućnosti da sprečimo da se one ponove.

- Imao sam privilegiju da upoznam neke od žrtava, čija hrabrost je inspirativna i čije priče su neverovatno dirljive. Oni nikada neće zaboraviti šta im se dogodilo i ovaj izveštaj će sada obezbediti da ni fudbal ne zaboravi. Dakle, danas se obraćam žrtvama direktno, kao ljudima koji su najvažniji. Njima ja kažem: "Imate najdublje divljenje od FA. Vaša hrabrost u ovom procesu je neverovatna. Vaši glasovi su tako moćni. "Počeo bih tako što ću dati najiskrenije izvinjenje u ime FA Engleske i engleskog fudbala žrtvama kojima se ovo dogodilo. Nijedno dete nikad ne bi trebalo da iskusi zlostavljanje kao što ste vi doživeli.

Kada je bivši igrač Kru Aleksandre, Endi Vudvord, otkrio 2016. da je kao dete bio žrtva užasnog zlostavljanja od strane pedofila i fudbalskog skauta Berija Benela, to je nateralo Stjuarta da javno progovori o svom iskustvu.

Endi Vudvord
Endi Vudvordfoto: Profimedia

- Znao sam da to što sam igrao za neke od najvećih klubova u Velikoj Britaniji i što sam bio reprezentativac, može da pomogne da ta priča dobije zamajac.

U znak solidarnosti koju oseća sa žrtvama Stjuart kaže:

- Nisam očekivao cunami osoba koje će progovoriti. Ne znam zašto nisam očekivao to. Ali, znate, bio sam šokiran kao i svi kada je to postala tema u zemlji i svetu. Ima mnogo mladih fudbalera koji su doživeli isto što i ja, a njihov san je bio isti - da postanu fudbaleri.

Ispovesti Stjuarta i Vudvorda su dovele do toga da Nacionalna služba za sprečavanje nasilja na d decom i FA Engleske postave "vruću liniju" za fudbalere koji su doživeli seksualno zlostavljanje.

Prema "Gardijanu", primili su preko 800 poziva samo prve nedelje. Pre kraja godine, FA je zatražio nezavisni izveštaj o seksualnom zlostavljanju u fudbalu u periodu od 1970. do 2005. godine.

Posle četiri godine čekanja, koje je dodatno odloženo velikim brojem optužbi protiv Vudvordovog zlostavljača Benela, koji je osuđen na 31 godinu zatvora 2018. godine u Liverpulu po 50 optužbi za sekusalno zlostavljanje, izveštaj je objavljen ove nedelje.

Beri Benel osuđeni pedofil koji je zlostavljao dečake koje je trenirao
Beri Benel osuđeni pedofil koji je zlostavljao dečake koje je treniraofoto: Profimedia

- Po mom sudu, od oktobra 1995. do maja 2000. FA je delovala previše sporo da uvede odgovarajuće i potrebne mere zaštite dece i da osigura da je bezbednost primenjena ozbiljno od strane svih umešanih u fudbal. To su značajni propusti za koje ne postoji opravdanje.

Izveštaj navodi da je postojalo najmanje 240 osumnjičenih i 692 žrtve seksualnog nasiljka u fudbalu do avgusta 2020. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.