MARAKANA MENJA IME: Ubuduće će se zvati po najboljem ikada!
Foto: EPA/Antonio Lacerda

odluke vlasti

MARAKANA MENJA IME: Ubuduće će se zvati po najboljem ikada!

Čeka se da samo guverner savezne države Rio de Žaneiro potvrdi tu odluku

Objavljeno: 10:00h

Kultna Marakana, ona u Brazilu ili kako neki umeju da kažu "originalna", promeniće svoje ime i više se neće tako zvati.

Fudbalsko zdanje poznato širom sveta službeno će promeniti naziv u "Kralj Pele". Dakle ime će dobiti po najboljem brazilskom, a za neka i najboljem fudbaleru u istoriji Edsonu Arantesu do Nasimentu Peleu.

Odluku o promeni imena stadiona donele su vlasti brazilske savezne države Rio de Žaneiro u utorak, a kako bi ona postala službena, mora je potvrditi guverner države.

Pele
foto: EPA/Ian Langsdon

- To je dostojna posveta čoveku koji je zadužio brazilski nogomet i koji je nakon igračke karijere služio našoj zemlji - kazao je poslanik koji je pokrenuo projekat promene imena stadiona.

Osamdesetogodišnji Pele odigrao je veliki broj utakmica za reprezentaciju upravo na Marakani, a na tom je stadionu 1969. godine postigao i svoj 1000. pogodak u karijeri.

Dosadašnje službeno ime Marakane bilo je Stadion Mario Filjo, po novinaru koji je 40-ih godina prošlog veka lobirao za njegovu izgradnju.

Marakana Rio, Brazilska Marakana
foto: EPA/Antonio Lacerda

Na tom stadionu odigrana su finala Svetskih prvenstava 1950. i 2014. godine te je održana svečanost otvaranja Olimpijskih igara 2016.

Iako je Pele legenda ne slažu se svi fudbalski zaljubljenici u Riju kako je zaslužio da Marakana ponese njegovo ime. Neki smatraju kako je Mario Filjo i dalje prikladnije ime, dok drugi misle da bi se, ako se već treba menjati ime stadiona, on trebao nazvati po nekome iz samoga Rija, a ne po Peleu koji je rođen u državi Minas Žerais, a većinu svog života proveo je u Sao Paulu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.