ŠOK OTKRIĆE: Bertomeu imao crnu listu novinara! Naredio napade na njih i njihove žene ukoliko pišu protiv njega!
Foto: EPA/Alejandro Garcia

strašne stvari

ŠOK OTKRIĆE: Bertomeu imao crnu listu novinara! Naredio napade na njih i njihove žene ukoliko pišu protiv njega!

Afera "Barsagejt" svakim novim danom se sve više raspetljava

Objavljeno: 09:24h

Španska policija, odnosne jedna njena specijalna jedinica, upala je u ponedeljak na "Kamp Nou" kako bi prikupila dodatne dokaze zbog afere "Barsagejt" u istrazi protiv bivšeg predsednika kluba Đozepa Marije Bertomeua koji je uhapšen, kao i nekoliko njegovih bliskih saradnika.

Međutim, snage policije nisu uhapšene samo na stadionu Barselone, već je izvršen i pretres prostorija kompanije "Nicestream", koju je Barselona unajmila za niz usluga praćenja na društvenim mrežama, pored drugih opskurnijih poslova. Na primer, da se oklevetaju ili diskredituju ljudi oko kluba za koje su smatrali da se protivnici bivšem predsedniku Bertomeuu i njegovim najbližim saradnicima.

Đozep Bertomeu
foto: EPA/Alejandro Garcia

Ovo navode agenti u automobilu s kojima je "EL Pais" stupio u kontakt.

- Prilikom pretresa u kancelarijama "Nicestream-a" (I3 Ventures), pronađen je jedan mejl za pripremu sastanka na kome se nalazila i lista imena novinara koji pišu i govore protiv Bertomeua - rekli su ovi agenti.

U jesen 2017. Barselona je angažovala usluge komunikacione grupe "Nicestream", koju su činile dve kompanije - "I3Ventures i NSG" - pod kontrolom iste osobe: Karlosa Ibanjeza, koji se vratio u svoju rodnu zemlju, Urugvaj, tokom "lokdauna" prošle godine. Barsa je sa kompanijom potpisala pet ugovora, svaki za cenu nešto nižu od 200.000 evra, što im je omogućilo da zaobiđu ovlašćenje odbora direktora. Policija veruje da je to bila "fiktivna podela" koja je "izbegla kontrolne organe" entiteta kluba.

U svom izveštaju istražitelji zaključuju da je klub platio "premiju" za ove usluge. I oni izračunavaju „štetu“ nanetu brendu Barselone i „celoj društvenoj javnosti“ u cifri koja oscilira između 843.000 evra i 1,2 miliona. Policija dodaje da ukupan novac uplaćen "Nicestream-u" između 2017. i 2020. godine - što uključuje „privatnu upotrebu“ usluga zajedno sa „nadgledanjem“ mreža u korist kluba - iznosi 2,3 miliona.

Đozep Bertomeu
foto: EPA/Alejandro Garcia

Na ovom mejlu se pojavljuje niz spiskova. Prvi je spisak u Odboru direktora, u kojem se pojavljuje i sam Bartomeu, kao i imena drugih direktora kao što su Đordi Kardoner, Đordi Mestre, Enrike Tombas ili Đordi Kalsamilja; takođe i i ime bivšeg potpredsednika i portparola Bertomeuovog odbora Manela Arojo. Pored njegovog imena nalazi se zapažanje: "protivnik". Arojo je podneo ostavku 2017. godine.

Ispod je "lista novinara koji suza i koji su protiv Bertomeua". Sva imena su praćena komentarima koji ih diskredituju. Pored toga, policije kažu očigledno je da je to poseban interes Bertomeua, koji želi da sastavi crnu listu novinara.

Na spisku se, pre svega, pojavljuje ime Viktor Font, koji nije novinar, već biznismen (a sada i kandidat za predsednika klulba), mada, ističu u tom imejlu "on poseduje medij; ako ste vlasnik medija, očigledno imate sukob interesa". Takođe ukazuju da "on ne poznaje fudbal". "I3 Ventures" je Fontu posvetio poseban izveštaj da bi ga diskreditovao.

Đozep Bertomeu
foto: EPA/Alejandro Garcia

Drugo ime na toj crnoj listi je ime Haume Roures, kojem je "Nicestream" posvetio čitavu Facebook stranicu s klevetničkim porukama: "Haume, horor film". I ističu: "Roures je učestvovao u svim klupskim procesima korupcije", pored davanja naznaka za moguće klevetničke poruke: "spuštanje tona na pitanje nezavisnosti".

Crnu listu dopunjuju Đozep Marija Mingela - "reprezentativna agencija fudbalera, nula kredibiliteta, on je komesar" -; Đerard Romero, novinar RAC1; Ksavier Sala i Marti, bivši ekonomski potpredsednik; Albert Roura, bivši direktor komunikacija kluba; Đordi Kosta, novinar Radija Katalunja, za kojeg ističu da je „nezavisan“; Marija Elena Fort, bivša direktorka odbora Đoana Laporte; Antoni Basas, iz lista Ara - oni ukazuju: "žena koju je otpustio Bertomeu"; Ćavi Tores, novinar TV3; Frederik Porta, novinar Radio de Rojsa i Diarija de Taragona, i Oriol Domenek, agencija za zastupanje igrača.

Na listu, autor ovog imejla, radnik iz "I3 Ventures", dodaje Pedra Garsiju, "Club de la Mitjanit" (program Radija Katalunja) i Đoana Laportu.

Prema tvrdnjama "Periodika", osim što su napadani i klevetani protivnici Bertomeua putem društvenih mreža, isto se odnosilo i na njihove supruge, odnosno, da se i na njih izvrši napad putem Fejsbuka ili Tvitera ukoliko ovi protivnici ne postanu "poslušni".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.