PRIČALI SMO SA NAVIJAČIMA MILANA PRED ZVEZDU: Prilika za Mandžukića i Krunića, Balkanci imaju fudbalski DNK!
Foto: Espreso

intervju sa rosonerima

PRIČALI SMO SA NAVIJAČIMA MILANA PRED ZVEZDU: Prilika za Mandžukića i Krunića, Balkanci imaju fudbalski DNK!

Urednici i osnivači najpraćenijih stranica navijača Milana govorili za Espreso pred duel sa šampionom Srbije

Objavljeno: 18:01h

Crvena zvezda i njeni navijači žive za duele poput današnjeg sa Milanom u Ligi Evrope. A koliko su uzbuđeni najvatreniji navijači italijanskog giganta i šta njima znači ovaj dvomeč?

To smo pitali Isaka Melera, osnivača vebsajta Sempre Milan, i Meta Santanđela, saosnivača bloga AC Milan Bros., dve vodeće i najpraćenije internet stranica navijača Rosonera.

Šta očekujete od današnjeg duela sa Crvenom zvezdom? Da li smatrate da je neočekivani poraz od Specije za vikend bio sam loš dan ekipe i da je ovaj meč Lige Evrope prilika da se tim vrati na pobednički put?

- Posebno posle poraza od Specije među navijačima Milana je osećaj da večerašnja utakmica sigurno neće biti “šetnja kroz park” i ja se sa tim slažem. Igrali smo odlično cele sezone, ali odnedavno, čak i sa povratkom nekih ključnih igrača, donekle se mučimo. To čini ovaj meč vrlo nepredvidiv jer Rosoneri ne znaju na čemu su trenutno, ali na kraju krajeva, moraju se smatrati favoritom - smatra Isak.

- Milan ima veoma važan meč sa Interom u ligi za vikend, meč koji je ključan da bi zacementirali poziciju legitimnog kandidata za titulu. Ali Crvena zvezda kao uvertira - to neće biti laka prepreka. Ipak, Stefano Pioli bi trebalo da uloži veliki napor večeras da možda dođe do krucijalnog gola u gostima i rezultata koji bi podigao entuzijazam i bio odličan odgovor pred vikend. Istovremeno bi tako obezbedili prednost pred revanš pa bi tada mogao da sačuva neke ključne igrače - počinje priču Met.

Da li mislite da Stefano Pioli treba da izvede na teren najjači sastav ili da treba da odmori glavne igrače za predstojeći "Derbi dela Madonina" i da mu Serija A ostane prioritet jer klub odavno nije imao ovakvu priloiku da dođe do "Skudeta"?

- Treba nam fino balansiran tim, to je sigurno, ali po poslednjim izveštajima, Pioli će napraviti oko sedam izmena u startnih 11, što je razumljivo s obzirom na predstojeći derbi. Iako to neće biti najjačih 11, svakako neće biti ni slab tim i biće posebno zanimljivo videti neke rezerviste u akciji, naročito Kalulua i Mandžukića. Kao što rekoh, to ima smisla s obzirom na nedeljni duel sa Interom koji će biti jedan od najbitnijih derbija posle mnogo, mnogo godina - kaže Meler.

- Kao što sam rekao, Piolijeva projektovana startna postava sugeriše da žele da obezbede miran revanš na San Siru kada bi najbolji mogli da se odmore, pošto su povrede i pozitivni nalazi na Kovid-19 i dalje velika briga. Nekoliko glavnih igrača bi trebalo da dobiji predah danas, posebno roviti Simon Kjer, potencijalno Ismael Benaser i Zlatan - amajlija tima u napadu kome je odmor neophodan s vremena na vreme kako bi bio spreman za duele poput ovog za vikend s Interom. Piroritet ostaje ostvarivanje ciljeva u domaćim takmičenjima. Mora - nema dilemu Santanđelo.

Verovatno su odlične vesti za Milan da večeras neće biti navijača na stadionu "Rajko Mitić". Ipak, da li žalite što nećete moći da osetite atmsoferu jednog "vrelog" evropskog gostovanja i da li ste možda planirali posetu Beogradu ovom prilikom ili ste tu bili ranije?

- Mislim da ćemo se svi složiti da je fudbal bolji s navijačima, bilo da navijaju za tebe ili za protivnika. Bilo je priče da je Milan profitirao otkako se igra bez publike, zbog mladosti igrača, ali mislim da nema mnogo istine u tome. Nema sumnje da bi to bilo lepo gostovanje, pogotovo što još nisam bio u Beogradu - žali Isak, a slično razmišlja i Met:

- Fudbal ne ide bez navijača, kao da nešto nije u redu. U ovom sportu treba da uživaju oni koji se potpuno daju u podršci svom timu, bilo putovanjem na utakmice, gledanjem istih kod kuće ili kupovinom dresova, šalova i rekvizita. Bez navijača na tribinama večeras, imam osečaj da nam je uskraćena fantastična atmosfera pravog fudbalskog pozorišta i strasti u pravom smislu te reči. Odlazak na utakmice je, naravno, praktično nemoguć zbog pandemije, ali nada ostaje da ću jednog dana iskusiti atmosferu koju mečevi Crvene zvezde uvek nude.

Isak Meler
Isak Melerfoto: Espreso

Milan i Zvezda su se dva puta sretali u prošlosti - i oba puta je italijanski klub prošao dalje, ali i postao šampion Evrope! Prvi put u drugom kolu (tada osmini finala) 1988/89. kada su se izabranici Ariga Sakija provukli posle penala, ali tek nakon što je prvi revanš meč prekinu zbog guste magle pri rezulatu 1:0 za Zvezdu.

Drugi put je to bila relativno laka pobeda u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 2006/07. Sećate li se tih mečeva i nadate li se istom ishodu, odnosno osvajanju Lige Evrope ovog puta?

- Ja se lično ne sećam utakmica, iz prostog razloga što sam bio previše mlad, ali naravno da su to mečevi kojih se navijači rado prisećaju. Iako je trofej Lige Evrope trenutno daleko, ove dve utakmice su pre svega bitne za Milan da vide kako stoje po pitanju forme. Liga ostaje prioritet, a LE bi bila bonus - ističe Meler.

- Da, sećam se tih mečeva - kaže Santanđelo - Bila su to mnogo više prijateljska vremena za "Milaniste", a imena u timu izvanrednog kvaliteta, kakva navijači Rosonera priželjkuju da budu ope uskoro. Ne treba pričati o evropskom pedigreu Milana, a čak i u najteža vremena, mogućnost da se bore za najveće trofeje ne izostaje, kao ni ambicija da se trijumfuje. Trofej Lige Evrope je definitvno jedan koji Milan želi da doda u svoje vitrine.

Met Santanđelo
Met Santanđelofoto: Espreso

Kako cenite igrače Milana poreklom sa Balkana: Zlatana Ibrahimovića, Marija Mandžukića, Antu Rebića i Radeta Krunića koji je ovu četvorku sam nazvao "AC Milanić"?

- Cenim ih veoma, a Ibra ima posebno mesto u mom srcu jer sam Šveđanin. Složićemo se da je on bio ključni igrač za Rosonere od dolaska prošlog januara. Slično važi za Rebića koji je pronašao formu baš početkom prošle godine posle teških prvih šest meseci u klubu. Mandžukić, a pogotovo Krunić, tek treba da se dokažu i zato je za njih večerašnji dvoboj savršena prilika - smatra Ibrin zemljak.

- Imam visoko mišljenje o njima. Motivacija, intenzitet i entuzijazam za igru je urezan u DNK igrača sa Balkana. Na stranu kvaliteta koje poseduju, divim se opsesiji i želji da pobede i ostvare velike stvari, što je nekad posledica teškog odrastanja i skromnih početaka. Požrtvovanje na terenu za dres i timski gol je jedinstveno - Met očigledno voli igrače s ovih prostora.

Koje je Vaše mišljenje o Dijegu Falćineliju i Filipu Falku koje je Dejan Stanković doveo u Zvezdu? Za kog još fudbalera domaćih mislite da može da napravi probleme Milanu?

- Ne sećam se mnogo Falka, pošto su njegove dobre igre nekako prošle neprimećene, ali Falćineli je bio vrlo istaknut igrač u Italiji. Bio je deo tima Krotonea koji je 2016/17 imao neverovatnu sezonu i, uprkos svim procenama, izborio opstanak iako su veci deo sezone bili u zoni ispadanja. Zapravo, izgubili su samo jednu od poslednjih devet utakmica. Falćineli je naravno bio krucijalan jer je postigao 13 golova i imao tri asistencije i lepo je videti da je opet našao pravu formu posle ne baš plodnih pozajmica drugim klubovima Serije A - završio je Isak.

- Oba igrača su, kao što kažete, proveli dosta vremena u Kalču. Iako nisu igrali u najvećim klubovima, uspeli su da se afirmišu kao igrači. Falćineli i Falko, kao većina igrača, su "učenici fudbalske igre" i dali su sve od sebe da budu u poziciji u kojoj su sada - igraju za Zvezdu protiv giganta poput Milana na evropskoj sceni. Mislim da je Andrija Radulović jedan od onih koji bi mogli da naprave probleme Milanu, posebno što je Boban svojevremno pratio, a interes moguće postoji i danas - zaključio je Met.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.