DOBIJAO SAM PRETNJE NA KUĆNU ADRESU, NIKAD NIKO NIJE UHAPŠEN: Oliver je morao da se preseli zbog pretnji smrću!
Foto: AP

sve o drami sudijskog posla

DOBIJAO SAM PRETNJE NA KUĆNU ADRESU, NIKAD NIKO NIJE UHAPŠEN: Oliver je morao da se preseli zbog pretnji smrću!

U svetlu užasavajućih i pretećih poruka koje dobija Majk Din oglasio se nekadašnji najbolji engleski sudija

Objavljeno: 12:48h

Premijer liga uvek privlači najveću pažnju javnosti, a u skladu sa tim i ljudi koji dele pravdu na terenima gde se igraju utakmice engleske elite konstantno su na udaru, vrlo često opravdanom zbog neshvatljivih odluka. Međutim, poslednjih dana stvari su otišle predaleko i u slučaju Majka Dina koji već dve decenije sudi utakmice Premijer lige.

Naime, 52-godišnjak je putem društvenih mreža počeo da prima pretnje smrću, a razlog je kontroverzni crveni karton koji je pokazao Tomašu Součeku u susretu Vest Hema i Fulama. Din je zbog čitave situacije odlučio da preskoči narednu rundu Premijer lige, odnosno da ne učestvuje u deljenju pravde u bilo kom obliku.

Tomaš Souček, Majk Din
foto: EPA/Clive Rose

Jedno od najpoznatijih imena u sudijskom svetu 21. veka Mark Klatenburg osvrnuo se na položaj sudija u autorskom tekstu za britanski "Dejli mejl".

- Ako ste sudija, pretnje postanu rutina. Dobijao sam pisma sa pretećim sadržajem na kućnu adresu. Bila su adresirana na ime Mark Klatenburg, a poštar je mislio da mi čini uslugu. Prijavio sam policiji, uz garanciju anonimnosti, ali niko nije uhapšen niti osuđen - objasnio je Klatenburg.

Sa razvojem i povećanjem dostupnosti društvenih mreža čitav proces iznošenja pretnji postao je znatno lakši. Socijalne platforme dozvoljavaju lakši pristup, u ovom slučaju, sudijama i uvrede, ali i preteći govor su konstantni.

Mark Klatenburg
foto: Printscreen/Instagram/Mick_Mahon

- Bolno je, zastrašujuće. Najgore od svega je što kompanije koje vode društvene mreže dozvoljavaju da se to događa - upozorio je Englez i naglasio da Tviter, recimo, može da upotrebi različite preventivne mehanizme.

Naravno, svojevremeno elitni sudija UEFA ne poriče da sudije povremeno umeju da donesu neispravnu odluku, ali da to ne opravdava pomenute posledice.

- Postoji granica. Nažalost, sa društvenim mrežama ona je odavno preskočena. Porodica Majkla Olivera je morala da se preseli posle utakmice iz 2018. godine kada je Juventus eliminisan iz Lige šampiona od Real Madrida - zaključio je čovek koji je bio glavni sudija u finalu Lige šampiona 2016. godine.

(Espreso / Mozzartsport.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.