TUMBAKOVIĆ POSLAO PISMO FSS-U: Sedmorica su bili u posebnoj grupi! Imao sam probleme sa narušavanjem discipline!
Foto: Starsport©

O svemu i svačemu

TUMBAKOVIĆ POSLAO PISMO FSS-U: Sedmorica su bili u posebnoj grupi! Imao sam probleme sa narušavanjem discipline!

Sport klub je otkrio široj javnosti najinteresantnije delove Tumbakovićevog pisma FSS-u

Objavljeno:

Ljubiša Tumbaković i Fudbalski savez Srbije su nedavno sporazumno raskinuli ugovor o saradnji, a donedavni selektor se pismom obratio našoj kući fudbala, sumirajući šta je uočio dok je vodio "orlove".

Sport klub je otkrio široj javnosti najinteresantnije delove Tumbakovićevog pisma FSS-u, a najveći broj njih odnosio se na same igrače kojima Srbija raspolaže.

Evo nekih od delova tog obraćanja donedavnog stratega naše nacionalne selekcije:

- Na spisku potencijalnih reprezentativaca našlo se 65 prezimena. Svestan delikatnosti trenutka, u situaciji kad su kvalifikacije, posle debakla u Ukrajini (0:5) gotovo bile završene, iako nisu odmakle dalje od polovine, Ljubiša Tumbaković je sebi postavio za većinu prethodnika nedokučiv cilj “da iskustvom i znanjem započne proces formiranja modela srpskog reprezentativca i formira prepoznatljiv model igre reprezentacije Srbije - piše "Sport klub" i nastavlja:

Ljubiša Tumbaković
foto: Starsport©

Vraški težak posao podrazumevao je mnogo specifičnih zadataka. Uz praćenje fudbalera iz domaćeg takmičenja, mladih snaga i takozvane dopunske selekcije (Gudelj, Đuričić, Lazović, Ristić…), poseban tretman odnosio se na grupu nezadovoljnih.

- Organizovao sam susrete i upoznao lično pojedine igrače sa mojim očekivanjima, zahtevima i principima rada, ali i sa igračima koji iz raznih razloga nisu imali adekvatan odnos prema nacionalnom timu (Milivojević, Matić, Nastasić, Nikola Maksimović…) - objasnio je Tumbaković osnovne polazne tačke.

Ljubiša Tumbaković, Slaviša Kokeza
foto: Starsport©

U želji da formira “zdravo” fudbalsko okruženje, u konsultacijama sa ljudima iz sportskog sektora, rukovodiocima i bivšim reprezentativcima, angažovanim u Fudbalskom savezu Srbije, posebno je definisana grupa od sedam fudbalera, ključnih za ambijent unutar tima. U njoj su Aleksandar Kolarov, Nemanja Matić, Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović, Nikola Milenković, Sergej Milinković-Savić i Luka Jović. Analizirajući mane zatečene fizionomije igre, Tumbaković je imao jasan stav:

- Jedan od nedostataka, po mom mišljenju, odnosio se na samo jedan formiran način igre. Reprezentacije našeg nivoa imaju najmanje dva modela igre – ofanzivnije i defanzivnije orijentacije.

Osmišljavanje stila igre, iz ugla novog stručnog štaba, pozdrazumevala je konkretne smernice.

- Posle pregleda utakmica sa Nemačkom, Portugalom, Ukrajinom i Litvanijom, definisao sam da je neophodno direktnim fudbalom nastaviti kvalifikacioni ciklus. Reprezentacija Srbije je u prethodnom periodu najviše golova postizala iz organizacije kontranapada i zahvaljujući individualnim karakteristikama pojedinih igrača – Ljajić, Tadić, Mitrović… - konstatovao je sada već bivši selektor i nastavio:

- Posebnu pažnju usmerio sam na uspostavljanje radnog ambijenta. Taj vid rada sa igračima bio je jedan od mojih prioritetnih zadataka.

Ljubiša Tumbaković
foto: EPA/Vidar Ruud

Glasno se odavno govori da disciplina nije jača strana pojedinih reprezentativaca, bez obzira na generacijsku klasu. Strogo čuvana, ali i javna tajna, udari o led javnosti tek s protokom vremena, evidentirani u ponekom intervjuu, ili retkom autobiografskom štivu.

- U toku trenažnog procesa nailazio sam na manje probleme sa narušavanjem fudbalske discipline, koji su mogli da naruše radni i takmičarski ambijent - konstatovao je Tumbaković.

Automatski, to je iziskivalo i konkretnu reakciju stručnog štaba.

- Te probleme rešavao sam na različite načine – nepozivanjem pojedinih fudbalera, individualnim razgovorima, grupnim sastancima, postavljanjem jasnih zahteva za režimom života na okupljanjima i porukama preko medija. Smatrao sam bitnim da igrači i svi iz stručnog štaba budu svesni značaja i razumevanja medija za stvaranje neophodnog takmičarskog ambijenta. Na ovom planu igrači su pokazali visok nivo profesionalnosti za vrhunski fudbal.

Ljubiša Tumbaković
foto: Dado Đilas

Analizirajući svaku utakmicu, taktički i rezultatski, od Portugala, septembra 2019, do Škotske, novembra 2020, selektor je definisao vrline i mane u kvalifikacionim i izazovima Lige nacija.

- Opuštenost i karakter igrača i ekipe velika su opasnost za domete tima - zaključio je Tumba u analizi jedne od utakmica sa slabijim rivalima, a prenosi "Sport klub".

(Espreso/Sport Klub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.