FRANCUSKI KLUBOVI PRED BANKROTOM I GAŠENJEM! Liga ostala bez TV prenosa! PSŽ traži pomoć od države da isplati plate
Foto: EPA/Yoan Valat

a sve zbog tv prava

FRANCUSKI KLUBOVI PRED BANKROTOM I GAŠENJEM! Liga ostala bez TV prenosa! PSŽ traži pomoć od države da isplati plate

U februaru neće biti čak prenosa utakmica francuskog prvenstva

Objavljeno:

Francuski klubovi, pa i sama Liga 1, su na rubu bankrota, a mnogi od njih verovatno se neće izvući nakon što je definitivno propao dogovor s vlasnikom TV prava, odnosno kompanijom koja je želela da ih preuzme.

Čelnici Lige 1 su 2018. godine sklopili ugovor sa španskom firmom "Mediapro" koja se obavezala od sezone 2020/2021 da plaća 815 miliona evra po sezoni, odnosno 3,25 milijardi za trajanje čitavog ugovora do 2024. godine. Bio je to drugi najveći ugovor za TV prava neke profesionalne lige u Evropi odmah iza Premijer lige i činilo se da je pred Francuzima svetla budućnost.

Liga se zaletela u taj ugovor sa sumnjivom kompanijom koja nije dala nikakve finansijske garancije da će ugovor ispoštovati. Francuzima nije bila sumnjiva ni činjenica da je Serija A odbila saradnju s "Mediapro-om" i uskoro je postalo jasno koliko su pogrešili.

"Mediapro" je u aprilu prošle godine srušen kreditni rejting. U avgustu je firma isplatila redovnu ratu od 172 miliona evra, ali već u oktobru je zatražila odlaganje plaćanja. Liga je to odbila, kao i molbu za 25 odsto popusta budući da je "lokdaun" u Francuskoj zatvorio restorane i kafiće i tako "ubio" deo gledanosti utakmica.

Krajem godine postalo je jasno da "Mediapro" neće moći da ispoštuje obaveze iz ugovora prema kom su klubovi već zatvorili finansijsku konstrukciju za ovu godinu, a novac koji im je obećan nisu dobili. Klubovi su već bili teško pogođeni krizom s koronavirusom zbog koje je sezona 2019/2020 prekinuta. Prema ugovoru koji su do tad imali s lukavim dugogodišnjim partnerom "Canalom Plus" morali su toj kući isplatiti penale jer se utakmice nisu igrale.

Liga 1 i "Mediapro" raskinuli su ugovor u decembru i Španci su u tom trenutku bili dužni nešto manje od 400 miliona evra klubovima. Klubovi su tražili sav novac, a "Mediapro" se s ligom dogovorio da će isplatiti tek nešto više od 100 miliona evra. Glavni problem za "Mediapro" bio je njihov "pay-per-view" kanal "Telefoot". Da bi kompanija poslovala s dobitkom, trebalo joj je oko četiri miliona pretplatnika, ali ih je bilo samo 600.000. "Telefoot" je, osim prenosa francuske lige, nudio i prenose Lige šampiona i Lige Evrope, ali je ta dva takmičenja prenosila i jedna druga televizija pa je "Telefootov" paket brojnim korisnicima bio preskup.

Spas je trebalo da pruži "Canal Plus" koji je čekao da propadne dogovor s "Mediaproom". Francuski mediji pisali su da će ta kuća preuzeti TV prava, ali da će situaciju iskoristiti da prava dobije za mnogo manje novca. "Canal Plus" je navodno bio spreman da plati oko 650 miliona evra po sezoni, što je bilo puno premalo, ali liga nije imala izbora.

"Canal Plus" je do sad imao pravo na dve utakmice svakog kola pa se očekivalo da će preuzeti čitav paket. Ali klubovi su ostali u neverici kad ih je "Canal Plus" ovih dana obavestio da ipak odustaje od kupovine TV prava i da odustaje i od ove dve spomenute utakmice po kolu.

Prema dogovoru s rukovodstvom lige "Mediapro" mora do kraja ovog meseca prenositi utakmice, a od 5. februara neće biti prenosa francuskog prvenstva ako se hitno ne nađe neko rešenje. Procenjuje se da su klubovima pandemija koronavirusa i debakl s TV pravima izbili nešto manje od milijardu evra.

To znači da će klubovi već u zimskom prelaznom roku početi da prodaju svoje najbolje igrače, i to debelo ispod cene jer ih jednostavno više ne mogu plaćati.

U problemima je čak i superbogati PSŽ koji je u pandemiji već izgubio 125 miliona evra, a sad je od francuske vlade zatražio pomoć za isplatu plata klupskim zaposlenicima u koje ne spadaju i igrači, što su odavno uradili i manji klubovi.

Vlasnik Lila morao je prodati udeo u investicionom fondu kako bi isplatio plate svima u klubu, a u puno lošijoj situaciji su manji klubovi kojima je novac od TV prava bio najveći deo prihoda.

Bulaj Dia jedan je od traženijih napadača iz Francuske, a Rems je za njega tražio barem 20 miliona evra. Ali sad će ga verovatno prodati za dvostruko manji iznos. Lil je ove sezone na pojačanja potrošio više od 40 miliona evra, a sad će morati da prodaje neke igrače kako bi koliko-toliko skrpio budžet.

Slična je situacija i s ostalim klubovima koje će bogati klubovi u sledeća dva prelazna roka opustošiti po diskontnim cenama.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.