PITAO JE SAMO KOLIKO MU TREBA? Grof je iz svog džepa dao platu Brazilcu! Delije i Grobari se tuku svaki dan!
Foto: Starsport©

Luis Ibanjez o Zvezdi i Beogradu

PITAO JE SAMO KOLIKO MU TREBA? Grof je iz svog džepa dao platu Brazilcu! Delije i Grobari se tuku svaki dan!

Za Argentinca je Božović najbolji trener koga je imao u karijeri

Objavljeno: 10:56h

Nije bilo mnogo stranaca u istoriji Crvene zvezde koji su za kratko vreme provedeno na Marakani ostavili takav utisak kao Luis Ibanjez.

Zavoleo je klub i navijače, a ljubav mu je bila uzvraćena iako je igrao samo jednu sezonu na najvećem srpskom stadionu i to pošto je došao nakon što je nosio dres Dinama iz Zagreba, a znamo kako stoje stvari s Delijama i Dinamom.

Ipak, Argentinac se u Beogradu osećao kao kod kuće, bio jedan od najboljih u ekipi koja je pod vođstvom Miodraga Grofa Božovića osvojila šampionsku titulu i to tako što je pre "prepolovljavanja" bodova imala istorijsku bodovnu prednost nad Partizanom - 28 bodova.

Luis Ibanjez
foto: Starsport©

Lučo je danas igrač Zrinjskog iz Mostara, dok mu porodica živi u Zagrebu, a prvi dan u Novoj godini je iskoristio tako što je gostovao u hrvatskoj emisiji "Podkast inkubator" gde je pričao o svojoj karijeri, a o Zvezdi, bivšem treneru i saigračima i navijačima je pričao samo u superlativima.

- Sjajan osećaj je bio dati gol. Stadioni Zvezde i Partizana su jedan pored drugog, nije to kao Hajduk i Dinamo. Split je daleko, pa nema toliko toliko kontakta. U Beogradu se tuku svaki drugi ili treći dan, posebno pred derbi. Velika je borba... Priča se o tome puno... Kada sam stavio gol bilo je čudo. Nisam mogao bolje da zamislim - ispričao je o svom golu u 150. Večitom derbiju kad je Zvezda poslednji put pobedila Partizan u Humskoj.

- Imao sam podršku od trenera, predsednika, navijača.. Zvezda je imala dobru ekipu, možda ne kao pojedinci, ali kao tim. Trener je bio vrhunski motivator, veliki čovek i jedan od najboljih u mojoj karijeri. Super mi je bilo tamo - rekao je Ibanjez i potom dobio konkretno pitanje koji mu je bio najbolji trener u karijeri.

- Grof, ja mislim, Božović. Ispričaću vam tu jednu anegdotu. Tada u Zvezdi nismo dobijali 3-4 meseca platu, neki igrači tri, neki pet... Imao je jedan Brazilac kolega, koji je tada došao u Zvezdu, imao je malu platu i nije je dobio 3-4 meseca - prisetio se Argentinac.

Luis Ibanjez, Miodrag Grof Božović
foto: Starsport©

- I kad je dobijao (platu), pola je slao kući porodici. I tako je došao jednom, nije imao novca i kaže "nemam novaca, familija, ovo,ono, ima četvoro, petoro dece tamo u Brazilu". I zove mene Grof, kaže mi "Lučo, dođi", i ja odem kod njega, i on mi kaže "pitaj koliko mu treba". "Ne znam, koliko može šefe". "Pitaj koliko mu treba", kaže mi Grof. Ja mu na to kažem "koliko imate". I onda je on meni rekao: "Ok, daću mu ja jednu celu platu, pa vidi ako treba posle više da mu se da". On izvadi ispred mene iz svog džepa i "evo plata" - kaže.Ibanjez.

- Nadam se da si sad miran, hoću da treniraš sto posto - rekao je Grof posle Brazilcu.

Ibanjez kaže da ga je tim gestom Grof oduševio.

- I tu me je on kupio za ceo život, to uvek pričam, ostala mi je ta anegdota. Trener nema potrebu da to radi, mogao je zvat predsednika i reći mu da ovom da platu. Nego on je tako doživeo taj trenutak, vidi da igrač "nije tu" - prisetio se "Lučo".

Za Zvezdu su u tom periodu od Brazilaca igrali Edson Silva i Bruno Matos, ali se pretpostavlja da je reč o ovom drugom, s obzirom da je Edson stigao u januaru kao veliko pojačanje i sigurno je imao dobru platu.

Luis Ibanjez
foto: Printscreen/Youtube/Podcast Inkubator

On je Marakanu napustio posle dvomeča sa Ludogorecom i ispadanja u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

- Hteo sam da ostanem da smo ušli u Ligu šampiona, to je bio dogovor. Kako nismo, otišao sam u Tursku. U tom trenutku su bile opcije Olimpijakos, Bešiktaš i Fiorentina, ali je Trabzon dao najbolju ponudu.

Naravno, s obzirom da je igrao u Dinamu, voditelj ga je pitao i da li su ga možda zvali "Purger" u Beogradu.

- Da li su me zvali purger? Jesu. Upravo me je zvao bivši saigrač i prvo što je rekao bilo je 'Gde si purgeru'. Tako su me zvali, a i ponosan sam na to - kroz smeh je rekao Argentinac.

Luis Ibanjez, Filip Stojković
foto: Starsport©

Na kraju je izabrao i idealni tim od igrača s kojima je igrao tokom karijere, ali se u njemu našao samo jedan igrač iz perioda provedenog u Zvezdi i to je Aleksandar Katai.

- On je doktor. Kako nije napravio? Teško mu je da izađe iz Srbije, da se navikne. Na terenu je doktor - rekao je Ibanjez, a ovo je njegov idealni tim:

Sebastijan Saha (Rasing), Ugo Ibara (Boka), Leandro Sigali (Dinamo), Igor Biščan (Dinamo), Leandro Kufre (Dinamo), Hose Sosa (Bajern/Milan/Bešiktaš), Rodrigo de Paul (Rasing), Huan Roman Rikelme (Boka), Alen Halilović (Dinamo), Aleksandar Katai (Crvena zvezda), Martin Palermo (Boka).

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.