ČEFERIN O REGIONALNOJ LIGI ZA KLUBOVE BIVŠE SFRJ: Neće to skoro! Ako bude, Srbija ne može sa Hrvatskom i Slovenijom
Foto: EPA/ Robin Van Lonkhuijsen

politika sve diktira

ČEFERIN O REGIONALNOJ LIGI ZA KLUBOVE BIVŠE SFRJ: Neće to skoro! Ako bude, Srbija ne može sa Hrvatskom i Slovenijom

Pre će biti da se formira više regionalnih liga nego jedna zajednička

Objavljeno: 31.12.2020. 16:39h
  • 3

Predsednik UEFA, Aleksander Čeferin, dotakao se i priča o formiranju regionalne lige. Nema sumnje da bi to umnogome podiglo rejting i kvalitet fudbala na Balkanu, a ujedno dovelo brojne sponzore.

Slovenac, u razgovoru za novogodišnji broj "Informera", se slaže da je reč o izuzetno dobroj ideji, ali da je realizacija teška, pre svega zbog političkih okolnosti. No, sa druge strane, tu je dobar primer ABA lige u košarci.

- U UEFA razmišljamo o regionalnim ligama, razgovaramo sa čelnicima nacionalnih saveza o tome. Ipak, ne verujem da će u skorije vreme biti moguće napraviti regionalnu ligu na prostoru bivše Jugoslavije. Politička situacija je i dalje previše komplikovana. Sećanje na rat je i dalje sveže kod ljudi. Ako bismo pravili neke regionalne lige realnije je da Hrvatska, Slovenija i još neke zemlje budu u jednoj, a Srbija sa još nekim državama u drugoj ligi. U svakom slučaju, sve više zemalja se interesuje za mogućnost regionalne lige jer bi to povećalo vrednost klubova, kao i prihode od sponzora i prodaje televizijskih prava - Čeferin.

Aleksander Čeferin
foto: EPA/ Robin Van Lonkhuijsen

Dodaje da UEFA nema ništa protiv da se takva liga formira. Naprotiv, moralo bi jedino da se povede računa oko toga kakva bi bila njena prohodnost u evropska takmičenja.

- UEFA u načelu nema ništa protiv regionalnih liga. Glavni je problem kako bi se iz tih liga išlo u evropska takmičenja. Taj problem bi UEFA morala da reši. Uz to, ne želimo da napravimo neke regionalne lige koje bi uništile nacionalna prvenstva - zaključio je Slovenac za "Informer".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media