UVODE SE VAŽNE PROMENE U PREMIJER LIGU! Više izmena, veći broj igrača na klupi i prekidanje igranje glavom za mlade
Foto: Logo Premijer lige

UVODE SE VAŽNE PROMENE U PREMIJER LIGU! Više izmena, veći broj igrača na klupi i prekidanje igranje glavom za mlade

Vođstvo Premijer lige izglasalo je danas novo pravilo koje će regulisati broj izmena koje jedna ekipa može da napravi na utakmici.

Objavljeno:

Od januara sledeće godine, iako se još nije utvrdio tačan datum, ekipe će moći napraviti dve dodatne izmene ako joj jedan igrač na utakmici pretrpi potres mozga. U tom slučaju, kako se pravilo ne bi zloupotrebljavalo, i protivnička ekipa će moći izmeniti dva igrača. Ako nešto kasnije u drugoj ekipi igrač pretrpi potres mozga, opet će obe ekipe moći napraviti dve izmene.

U teoriji, klubovi bi na taj način na jednoj utakmici mogli izmeniti čitavu postavku. Za ovu odluku glasalo je svih 20 klubova.

Odbili trajno uvođenje pet osnovnih izmena

Premijer liga je i dalje jedina od pet velikih liga koja nakon pandemije koronavirusa nije zadržala pravilo o pet osnovnih izmena na utakmicama. Englezi su na početku ove sezone to pravilo ukinuli, a danas su ponovno glasali o mogućem uvođenju pet izmena, ali nije bilo dvotrećinske većine potrebne za promenu pravila. Deset klubova bilo je za, a deset protiv.

Engleski mediji pišu da su odbijanjem tog predloga najviše ogorčeni Jirgen Klop i Pep Gvardiola koji mesecima zagovaraju uvođenje dodatnih izmena. Protiv te odluke najviše su bili treneri u manjim klubovima i onima koji se bore za opstanak jer su smatrali da pet izmena odgovara velikanima, te da je njihovim ekipama teže igrati protiv takvih protivnika.

Pep Gvardiola
foto: AP

Trener Šefil Junajteda Kris Vajlder optužio je Klopa da je sebičan što traži uvođenje pete izmene, a Klop je njemu pre par dana odgovorio da je upravo on sebičan jer misli samo na sebe.

"Dodatne izmene ne bi pogodovale jačima nego igračima. Oni su ovde najvažniji, a zbog prenatrpanog rasporeda se umaraju i povređuju. Vajlder je sebičan, a ne ja", rekao je tada Klop.

Jirgen Klop
foto: EPA/Noushad Thekkayil

Povećava se broj igrača

Ipak, na današnjem sastanku šefova klubova odlučeno je da će engleski klubovi u zapisniku za utakmicu od januara moći prijaviti devet igrača na klupi, dva više nego što je bio slučaj dosad. To pravilo stupa na snagu već ovog vikenda, u 14. kolu Premijer lige.

Odluka o uvođenju dodatnih izmena u slučaju potresa mozga donesena je nakon velike kampanje engleskih medija za zdravlje fudbalera. Mnogi veliki engleski igrači pate od tegoba vezanih zbog udaranja lopte glavom ili zbog potresa mozga. Ser Bobi Čarlton ima demenciju od koje su u zadnjih nekoliko godina preminuli osvajači SP-a iz 1966. godine Rej Vilson, Martin Peters, Džek Čarlton i Nobi Stils.

Stručnjaci delom sveta upozoravaju na moguće posledice koje fudbaleri mogu imati od sudara i udaranja lopte glavom, a postoje već neke inicijative koje bi branile deci do 14 godina da uopštee igraju glavom. Ovo pravilo uvedeno je u Premijer ligi na prijedlog IFAB-a, Međunarodnog fudbalskog odbora, a očekuje se da će se uskoro uvesti i u ostale lige.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.