IMA LI KRAJA OVIM TRAGEDIJAMA?! Umro Žerar Ulije, legendarni trener Liverpula!
Foto: EPA/Robert Ghement

in memoriam

IMA LI KRAJA OVIM TRAGEDIJAMA?! Umro Žerar Ulije, legendarni trener Liverpula!

On je preminuo u 73. godini posle operacije srca

Objavljeno: 11:46h

Nema dana da svet sporta ne ostane bez neke velike legende, a ova užasna 2020. godina je odnela toliko velikana. Poslednji koji je preminuo je čuveni francuski trener Žerar Ulije.

Nekadašnji strateg Liverpula i Liona je preminuo u 73. godini samo nekoliko dana posle operacije srca koju je imao.

Vest o njegovoj smrti je potvrdio "L'Ekip".

foto: EPA/Lindsey Parnaby

U bogatoj trenerskoj karijeri Ulije je kao mlad trener, s 38 godina, osvojio titulu prvaka Francuske s PSŽ-om 1986. godine. U tom klubu bio je do 1988. godine da bi sledećih deset godina radio u francuskoj reprezentaciji. Prvo je četiri godine bio pomoćni trener da bi od 1992. do 1993. godine samostalno vodio reprezentaciju.

Nakon toga je bio selektor U-18 i U-20 reprezentacije i osvojio Evropsko prvenstvo, a 1998. došao je u Liverpul na čijoj klupi je bio do 2004. godine. S klubom s "Enfilda" je 2001. godine osvojio FA kup, Liga kup, engleski Superkup, Kup UEFA i Superkup Evrope, a 2003. je dodao još jedan Liga kup.

foto: EPA/Vassil Donev

Iz Engleske je otišao u Lion s kojim je bio prvak Francuske 2006. i 2007. godine. Trenersku karijeru završio je 2011. godine kao trener Aston Vile kad su mu dijagnostikovani problemi sa srcem i krvnim sudovima i više se nije mogao baviti trenerskim poslom. Ali, bio je jedan od ključnih ljudi i savetnika u stvaranju galaksije Red Bula, od Salcburga preko Njujorka do Lajpciga.

Bio je desna ruka predsednika Liona Žan-Mišela Ola i zadnjih godina imao je veliki uticaj u tom klubu.

Poslednjih godina zdravlje mu se zakomplikovalo, pa je išao na česta lečenja, a treća operacija, na kojoj je bio nedavno, bila je neophodna. Nažalost, Ulije se oporavio od tog zahvata i preminuo je.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.