PAKLENO TEŠKO, ALI NE I NEDOSTIŽNO: Šta Zvezda mora da uradi da bi Srbija dobila 2 kluba u kvalifikacijama za LŠ!
Foto: Starsport©

teorija postoji

PAKLENO TEŠKO, ALI NE I NEDOSTIŽNO: Šta Zvezda mora da uradi da bi Srbija dobila 2 kluba u kvalifikacijama za LŠ!

Nimalo lak zadatak neće biti pred crveno-belima, a valjalo bi da na žrebu dobije protivnika koga će imati šansi da izbaci

Objavljeno: 11:58h

Fudbalska Srbija gleda i navija za Crvenu zvezdu da zaigra još bolje na proleće u Ligi Evrope, sve kako bi sebi, ali i naše fudbalu obezbedila nove povlastice u budućim sezonama evropskih takmičenja.

Crveno-beli su grupnu fazu Lige Evrope završili samo s jednim porazom i čak 11 osvojenih bodova u grupi i plasirali se u 1/16 finala i u ponedeljak će kao nepovlašćeni tim na žrebu, čekati protivnika u nokaut rundi.

Pokušaće Zvezda da ode korak dalje u odnosu na sezonu 2017/18. kada ju je zaustavio moskovski CSKA i da obezbedi Srbiji 15. poziciju na UEFA rang listi, što će biti izuzetno teško, ali ne i nedostižno.

foto: EPA

U ovom trenutku Zvezda se zaustavila na osam osvojenih poena u Evropi u tekućoj sezoni, a imaće priliku da uveća lični, ali i nacionalni koeficijent u daljem toku takmičenja. Dejan Stanković je sinoćnim remijem u Liberecu izjednačio rekordan broj bodova koji je Zvezda sakupila pod dirigentskom palicom Vladana Milojevića u sezoni 2017/18. Prebacili su crveno-beli granicu od 30.000 bodova i u ovom trenutku su na koti od 30.500 bodova.

Kako se bodovi za nacionalni koeficijent sabiraju i dele sa brojem predstavnika, jasno je da Zvezda ove sezone sama mora da popravlja rejting Srbije, pošto su Partizan, Vojvodina i TSC završili nastup u kvalifikacijama. Sinoćnim remijem Zvezda je popravila nacionalni keoficijent u ovoj sezoni za četvrtinu boda i Srbija sada ima 5.000 bodova u sezoni 2020/21, dok ukupan koeficijent iznosi 26.250.

foto: Starsport©

Trenutno se Srbija na rang listi nalazi na 16. poziciji, a 15. pozicija donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona i u ovom trenutku drži je Kipar sa 27.750 bodva. Da bi Srbija obišla Kiprane koji nemaju više predstavnika u Evropi za ovu sezonu, dovoljno je da Crvena zvezda sakupi 1.500 bod, što neće biti nimalo lak zadatak, teoretski je moguće i nije nedostižno. Crveno-beli imaju još dve zagarantovane utakmice i neophodno bi bilo da preskoče prvu prepreku u eliminacionoj fazi, ostvare tri pobede ili dva trijumfa i dva remija kako bi Srbija obišla Kipar.

Primera radi, Zvezda je za remi sa Slovan Liberecom dobila bod i zaradila četvrtinu boda za nacionalni koeficijent. Za klupski koeficijent pobeda se vrednuje sa dva boda, a za nacionalni sa pola boda. Zbog većeg broja bodova koji su sakupili srpski predstavnici ove sezone od kiparskih, Srbija ne bi morala da osvoji četvrtinu boda više od Kipra kako bi zauzela 15. poziciju, već bi joj bilo dovoljno da ima jednak broj bodova kao Kiprani – 27.750.

Ukoliko Crvena zvezda bude zabeležila tri pobede ili dve pobede i dva remija, Srbija bi za sezonu 2022/23. Pored dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona imala i predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope uz dva mesta u kvalifikacijama za Kup Konfederacija.

Crvenu zvezdu očekuje rudarski posao. Srbija je još uvek daleko od te 15. pozicije i brojnih benefita koje ona donosi, a crveno-beli će morati što dalje da doguraju, ali i da se nadaju da bolje rezultate u Ligi Evrope neće ostvariti Jang Bojs, Olimpijakos, Slavija i Dinamo Zagreb pošto su i Švajcarska, Grčka, Češka i Hrvatska u trci za 15. mesto, a pobrojani klubovi overili su evropsko proleće, baš kao i Zvezda.

(Espreso.co.rs / Mozzartsport.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.