IZJAVA KOJA ĆE NAPRAVITI HAOS: Nije rasizam ako crncu kažete da je crnac!
Foto: EPA/DANIEL HAMBURY

Iako je tamnoput

IZJAVA KOJA ĆE NAPRAVITI HAOS: Nije rasizam ako crncu kažete da je crnac!

Engleski reprezentativac je optužio englesku javnost za licemerje

Objavljeno: 20:29h

Džon Barns, bivši engleski reprezentativac, stao je u odbranu rumunskog sudije Sebastijana Kolteskua na utakmici između PSŽ-a i Bašakšehira, iako je i sam bio žrtva rasističkih ispada zbog svoje boje kože.

- Govorimo ljudima da nas zovu crncima. Tamo je bilo šest-sedam trenera koji su stajali u masi, svi Turci. Jednog je trebalo isključiti, a sudija je rekao: 'Onaj crni.' Šta je trebalo da kaže? Zašto ne možeš crnca opisati kao crnog? Nije rasistički nazvati crnca crnim - napisao je na svom Tviter profilu.

foto: Printscreen

Jedan navijač napisao mu je da je sudija trebalo da oslovi Pjera Veba imenom, ali Barns se ne slaže:

- Četvrti sudija mora reći kome da priđe glavni sudija pa je rekao da priđe 'onom crnom'. Posao četvrtog sudije je da identifikuje počinitelja, ne da kaže njegovo ime - odgovorio je Barns.

Slavni Englez je nakon rasističkog incidenta u Podgorici prošle godine, prilikom kojeg su navijači Crne Gore imitirali zvuke majmuna engleskim igračima, prozvao englesku javnost za licemerje.

foto: EPA/Peter Powell

- Ovakva reakcija Engleske na poteze publike u Crnoj Gori izuzetno je licemerna. Svi su požurili s osudama takvog ponašanja ističući kako je to što smo slušali u Podgorici grozno. S druge strane, u celoj Engleskoj se svake nedelje na utakmicama rasistički vređaju tamnoputi igrači, a pri tome ne čujem ovakva zgražavanja, iako nema nikakve razlike između vređanja u Crnoj Gori i u našoj zemlji. Puna su nam usta osuda takvog ponašanja u inostranstvu, ali kod nas se pravimo da taj itekako prisutan problem ne postoji - rekao je tada.

Podsetimo, utakmica između PSŽ-a i Bašakšehira u Ligi šampiona prekinuta je nakon što su igrači Bašakšehira napustili teren. Četvrti sudija Sebastijan Koltesku je za pomoćnog trenera, Kamerunca Veba, rekao reč "negru" koja na rumunskom znači "crni". Vebo je burno reagovao jer mu se učinilo da je čuo internacionalno pogrdnu reč za crnce, a igrači su se pobunili i napustili teren.

Iako su se igrači Bašakšehira hteli vratiti na teren, Erdogan im to nije dozvolio. Utakmica se nastavila u sredu uveče, a PSŽ je slavio s 5:1.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.