SRBIJA DOBILA PROTIVNIKE U KVALIFIKACIJAMA ZA MUNDIJAL: Mogli smo da prođemo i bolje, ali i mnogo gore!
Foto: FSS

žreb za kvalifikacije za SP

SRBIJA DOBILA PROTIVNIKE U KVALIFIKACIJAMA ZA MUNDIJAL: Mogli smo da prođemo i bolje, ali i mnogo gore!

Izvlačenje protivnika na žrebu ste pratili u "lajv blogu" Espresa

Objavljeno: 18:59h

Fudbaleri Srbije su dobili protivnike u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine i nimalo nam nije laka grupa.

Kada se pogledaju sastavi svih grupa može se reći da su "Orlovi" dobili jednu od tri najjače kvalifikacione grupe, a evo i sa kim ćemo biti.

U borbi za plasman na Mundijal 2022. godine igraćemo protiv evropskih prvaka Portugalaca sa kojima smo igrali i u kvalifikacijama za EURO, zatim sa izuzetno jakom selekcijom Republike Irske protiv koje smo igrali u kvalifikacijama za prethodno SP u Rusiji, zatim sa Luksemburgom s kojim smo takođe bili u grupi za Evropsko prvenstvo i za nas uvek nezgodnim Azerbejdžanom.

Ono što je izuzetno važno jeste da je naša grupa jedna od četiri koje imaju samo 5 ekipa, a ostale su sa šest timova, te će time biti najmanje bodova u opticaju i samim time će biti manji broj bodova u opticaju.

Kako što se zna, prvoplasirane ekipe iz svih grupa će se plasirati direktno, dok će drugoplasirane, uz dve najbolje rangirane u Ligi nacija, a koje nisu prethodno izborile plasman, igrati baraž. Od tih 12 reprezentacija, tri će se kvalifikovati na završni turnir.

Kada se pogleda žreb utisak je da je naša selekcija mogla da prođe bolje da je pala u grupu F u kojoj je nosilac Danska, a tu su još Austrija, Škotska, Izrael, Farska ostrva i Moldavija.

Isto tako, mogli smo da prođemo gore, recimo da smo upali u grupu H umesto Slovačke i da igramo protiv Hrvatske, Rusije, Slovenije, Kipra i Malte ili grupu G ili I.

Kvalifikacije za prvenstvo sveta u Kataru počinju već od 21. marta sledeće godine.

Mundijal u Kataru biće prvi koji se igra u zimskom terminu, od 21. novembra do 18. decembra 2022. Na njemu će se takmičiti 32 reprezentacije.

Izvlačenje protivnika na žrebu ste pratili u "lajv blogu" Espresa.

18.40 - Pre raspoređivanja reprezentacija iz petog šešira odmah je odlučeno da selekcija tzv. Kosova igra u grupi B, jer ne može da ide u grupu A u kojoj je Srbija, niti u grupu C, u kojoj je BiH.

18.20 - Počinje glavni žreb:

Grupa A: Portugalija, Srbija, Republika Irska, Luksemburg, Azerbejdžan. Grupa B: Španija, Švedska, Grčka, Gruzija, Kosovo, Grupa C: Italija, Švajcarska, Severna Irska, Bugarska, Litvanija, Grupa D: Francuska, Ukrajina, Finska, Bosna i Hercegovina, Kazahstan, Grupa E: Belgija, Vels, Češka, Belorusija, Estonija, Grupa F: Danska, Austrija, Škotska, Izrael, Farska ostrva, Moldavija. Grupa G: Holandija, Turska, Norveška, Crna Gora, Letonija, Gibraltar. Grupa H: Hrvatska, Slovačka, Rusija, Slovenija, Kipar, Malta. Grupa I: Engleska, Poljska, Mađarska, Albanija, Andora, San Marino. Grupa J: Nemačka, Rumunija, Island, Severna Makedonija, Jermenija, Lihtenštajn.

18.10 - Počelo je emitovanje snimaka sa najboljim detaljima sa Svetskog prvenstva u Rusiji pre dve godine, a u toku njih su govorili reprezentativci 4 zemlje koje su igrale u polufinalu (Francuske, Belgije, Hrvatske i Engleske).

18.05 - Trenutno voditeljka razgovara sa gostima u studiju koji će pomagati u žrebu, odnosno izvlačiti kuglice, a to su Danijele de Rosi i Rafael van der Vart, koji su se na početku prisetili preminulog Dijega Maradona.

foto: Printscreen/Fifa.com

17.40 - SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O ŽREBU:

"Stari kontinent" daje samo 13 viza, odnosno pobednike 10 grupa, kao i još tri kroz mukotrpan i težak baraž između drugoplasiranih i najboljih u Ligi nacija (igraće se dve runde na jedan meč).

Početna pozicija "Orlova" je solidna jer se nalaze u drugom šeširu, s tim da će se gledati da se izbegnu pojedine "ale" iz prvog u kome su Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Nemačka i Holandija.

Srbija ne može sa onima iz istog šešira, selekcijama Švajcarske, Velsa, Poljske, Švedske, Austrije, Ukrajine, Turske, Slovačke i Rumunije.

foto: FSS

Zato može na "mine" iz trećeg šešira kao što su Rusija, Mađarska, Češka, pored Republike Irske, Severne Irske, Islanda, Škotske, Grčke i Finske, u četvrtom su za izbegavanje Bosna i Hercegovina, Slovenija i Severna Makedonija, a tu su još Crna Gora, Albanija, Bugarska, Izrael, Belorusija, Gruzija i Luksemburg.

Peti šešir čine Jermenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, *Kosovo (ne može sa Srbijom i BiH u istu grupu), Kazahstan, Litvanija, Letonija i Andora, dok su u poslednjem Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Kvalifikacije za prvi Mundijal koji se igra u jesenjem terminu počinju već u martu sledeće godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.