OTKRIVENO: Ovi klubovi su dobili poziv od FIFA da igraju u evropskoj Premijer ligi i napuste Ligu šampiona!
Foto: AP

za sada

OTKRIVENO: Ovi klubovi su dobili poziv od FIFA da igraju u evropskoj Premijer ligi i napuste Ligu šampiona!

Sigurno će i još neki, pre svega finansijski jaki i moćni, dobiti poziv

Objavljeno:

Vest da su veliki evropski klubovi u saradnji sa FIFA krenuli u formiranje evropske Premijer lige izazvala je ogromne reakcije u svetu fudbala.

FIFA je podrškom za formiranje evropske Premijer lige odlučila da smanji uticaj UEFA-e na svetski fudbal, a "Sky Sports" je u utorak objavio kako bi nova liga mogla da krene od 2022. godine.

Njeno formiranje bi verovatno značilo i kraj Lige šampiona. Brojni velikani evropskog fudbala su spremni da je igraju, a u njoj bi učestvovalo 16 ili 18 klubova.

Naravno, to bi bila istinska evropska elita. Lista potencijalnih učesnika je zaista impresivna i izgleda ovako: Liverpul, Mančester junajted, Arsenal, Čelsi, Mančester Siti i Totenham su klubovi iz Engleske kojima je ponuđeno mesto, Barselona, Atletiko Madrid i Real Madrid su takođe dobili poziv, baš kao i PSŽ, Juventus i Bajern.

Za sada je ovih 12 timova u igri za kreiranje nove lige. Oni su spremni da ponudu prihvate, ali UEFA je odlučila da se oglasi i jasno su poručili da su protiv formiranja ovakve lige.

- Predsednik UEFA-e je u nekoliko navrata isticao da je protiv formiranja Superlige. Principi solidarnosti, plasmana, ispadanja i otvorenih liga su nešto o čemu se ne može pregovarati. To je ono što čini evropski fudbal i zato je Liga šampiona najbolje takmičenje na svetu. UEFA i klubovi su posvećeni tome da ja ne unište stvaranjem Superlige od 10, 12, pa čak i 24 kluba koja bi kad-tad postala dosadna - saopšteno je iz UEFA.

"Sky" tvrdi da je za novu ligu osigurano već šest milijardi dolara i biće svakako zanimljivo videti hoće li se veliki klubovi odvojiti od UEFA.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.