ČUDESNI REŽIM KRISTIJANA RONALDA ZBOG KOGA NE STARI: Spava 5 puta dnevno, ali šta jede i koliko, pa izgleda ovako?
Foto: Printscreen/Instagram/cristiano

sve se zna

ČUDESNI REŽIM KRISTIJANA RONALDA ZBOG KOGA NE STARI: Spava 5 puta dnevno, ali šta jede i koliko, pa izgleda ovako?

Jednostavno čovek je fenomen kakav se neće ponoviti u svetu sporta

Objavljeno: 10:03h

Uspešan je, bogat, osvojio je sve što se u fudbalu može osvojiti, ali on i dalje radi sve isto. Kristijano Ronaldo pravo je sportsko čudo. Iako je u 35. godini života, Portugalac ima telo 20-godišnjaka. Ono sadrži sedam odsto masti, a prosek kod profesionalnih fudbalera je deset. Čak pola od njegove mase su mišići, dok je prosek kod nogometaša 46 odsto. To jednostavno znači, da on uopšte ne stari!

E pa zašto je to tako? Portugalac ima neverovatnu radnu etiku zbog koje od početka svoje karijere trenira kao 'manijak'. On je jedan od onih koji će prvi doći na trening i otići poslednji, a još će uz to odraditi i sat vremena u teretani. Naravno, kada imate takav stil života morate paziti i na ishranu. A njegova se sastoji od samo najkvalitetnijih i pažljivo biranih namirnica.

Jednog te istog menija se drži već godinama, a dnevno pojede šest obroka, od čega čak dva puta ruča i večera, jednom doručkuje i ima jednu užinu. Za doručak preferira šunku i posni sir, a za užinu pojede tost s avokadom ili nekad voće. Nekoliko sati posle je vreme za prvi ručak, a on se sastoji od piletine i salate, dok tokom drugog ručka većinom jede ribe poput sabljarke, tune ili bakalara uz jaja, salatu i masline.

Naravno, ni u jednom obroku Ronaldo se ne prejede već je reč o manjim porcijama. Da jede kao prosečni čovjek, verovatno baš i ne bi bio fit.

Za prvu večeru pak pojede meso uz povrće, a za drugu večeru sabljarku uz salatu.

Gotovo nikada ne pije gazirana pića, ne jede crveno meso i smrznutu hranu, a nije ni jedan od onih koji će se na kraju dana počastiti čašom alkoholnog pića. I da, ovog režima se drži već godinama pa se ne morate ni pitati je li ikada imao želju da pojede neke slatkiše ili popije alkohol. On je jednostavno takav tip neverovatne etike.

Njegov neverovatan režim najbolje je opisao Patris Evra koji je s njim igrao u Mančester junajtedu.

- Ako vas Kristijano pozove na večeru kod njega, odbijte, toplo vam preporučujem. Rekao mi je, 'Patris, svrati posle treninga.' Ja sam otišao, a bio sam jako umoran, i sedim ja tako tamo za stolom, a na njemu samo salata i belo meso, piletina...Mislio sam u sebi, u redu, ništa strašno, za piće je bila samo voda, od soka ništa... Nadao sam se da će nakon toga doći neko dobro meso, ali ništa nije došlo - požalio se Evra pa nastavio:

- On je pojeo, ustao i počeo da se igra s loptom, izvodi neke trikove, a zatim mi je rekao da ustanem kako bismo se dodavali bez da nam lopta padne na pod. Malo sam ostao zatečen, pitao sam ga mogu li pojesti do kraja, a on je samo rekao 'ne, ne, ajmo igrati' pa smo tako počeli. Nakon toga je predložio bazen, što mi je bilo dobro, a posle toga smo bili u sauni i džakuziju.

Život profesionalnog sportiste jako je naporan zbog silnih putovanja, treninga i utakmica pa Portugalac veliku važnost pridaje odmoru i regeneraciji tela. Tokom noći drži se ritma od osam sati sna, a tokom dana, kada je slobodan, zna nekad da "zakunja" i po pet puta dnevno.

I to je Ronaldo. Jedan od najboljih u istoriji, čovjek koji je srušio brojne rekorde, a u 35. godini igra i izgleda kao mladić od 20 godina. I dan danas svakodnevno se drži svog rituala i nikada nije odustao. Znao je da će mu on doneti uspeh, krov sveta, a vidite ga i sami. Već 15 godina je na vrhuncu.

Da je čudo prirode i plod neverovatnog rada, to su otkrili na univerzitetu Čičester 2011. godine kada su obavili testiranje s Ronaldom u glavnoj ulozi. Portugalac je skočio 78 centimetara u vis što je sedam centimetara više od prosečnog NBA igrača. Naučnici su izračunali kako čudesni Ronaldo prilikom odskoka stvara silu jednaku pet puta njegovoj telesnoj masi. I nakon skoro osam godina, sve je i dalje isto.

- Kad Ronaldo skače, savije kolena i stavi noge iza zadnjice. To ima efekat privremenog podizanja centra gravitacije, a svima nam se čini kao da stoji u vazduhu - rekao je dr Nil Smit, stručnjak za biomehaniku na Univerzitetu Čičester.

Ono što je neverovatno je to da Portugalac i u 35. godini ima neverovatan odraz, pa on kao da ne stari uopšte. Tajna njegove fizičke spreme je u biranoj prehrani, dijeti i svakodnevnom vežbanju.

Ronaldove nevjerojatne brojke: 78 centimetara - Ronaldo skače u vis. 71 centimetar - skok u vis prosečnog NBA igrača 122 centimetra - skakao je Majkl Džordan 5G - Sila koja nastaje prilikom Ronaldovog odskoka

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.