MIRIŠE NA PROLEĆE: Zvezda sprema osvetu dželatu iz 2006, Hrvat i Hofenhajm su najveći problem, Gent je bio bingo!
Zvezda četvrtu sezonu u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja, Foto: Starsport©, Ilustracija/Espreso.co.rs

prestavljamo grupu l

MIRIŠE NA PROLEĆE: Zvezda sprema osvetu dželatu iz 2006, Hrvat i Hofenhajm su najveći problem, Gent je bio bingo!

Crveno-beli imaju realne šanse da i na proleće igraju u Evropi

Objavljeno: 21:54h

Euforija nije ni približno ista kao pre četiri godine kada je na Marakani pao Krasnodar, ali daleko od toga da uspeh Crvene zvezde nije veliki i da Delije nisu srećne zbog plasmana u drugo po kvalitetu takmičenje na Starom kontinentu. Četvrta godina zaredom u Evropi dokazuje da su crveno-beli izrasli u ozbiljan klub i da su drastično napredovali u odnosu na period pre pet godina.

Žreb u Nionu je doneo crveno-belima protivnike koji nisu nimalno naivni i biće potrebno mnogo sreće i rada za proleće u Evropi, ali objektivno klub sa Marakane ima čemu da se nada. Rivali Zvezde u grupnoj fazi Lige Evrope će biti Gent, Hofenhajm i Slovan Liberec.

Izabranici Dejana Stankovića su se zahvaljujući dobrim uspesima u prethodnim godinama domogli drugog šešira, što im je pomoglo da se nađu u grupi koja može da se prođe.

Koliko su crveno-beli imali sreće sa protivnikom iz prvog šešira, toliko nisu imali za rivalom iz drugog. Gent se može okarakterisati kao prilčno dobar protivnik iz prvog šešira, pogotovo kada se uzme u obzir da je Zvezdi mogao da dođe Totenhem, Arsenal ili Napoli.

Ipak, treći šešir je doneo jednu od najjačih ekipa. Hofenhajm je pokazao o kakvom je timu reč, kada je prošle nedelje porazio šampiona Evrope, ekipu Bajerna sa 4:1. Slovan Liberec je daleko od evropskog fudbalskog krema, tako da je Zvezda favorit na mečevima sa predstavnikom iz Češke.

Krenimo redom sa predstavljanjem Zvezdinih rivala.

GENT

Verovatno jedan od, uslovno rečeno, najlakših protivnika koje je Crvena zvezda mogla da dobije iz prvog šeršira. Belgijski klub je osnovan pre 156 godina, nema baš prebogatu istoriji i tim je sa mnogo manje pedigrea od crveno-belih.

Gent je u svojoj istoriji uspeo da osvoji samo jednu šampionsku titulu u Belgiji (sezona 2014–15), tri kupa i jedan Superkup Belgije. Kada je reč o evropskim takmičenjima, najveći uspesi su finala Intertoto kupa 2006. i 2007. godine. Ova sezona ekipa Vima De Dekera igra ispod svakog nivoa, pošto nakon sedam kola zauzima 15. poziciju u prvenstvu. U Ligi Evrope su završili tako što su izbačeni u plej-ofu Lige šampiona od Dinama iz Kijeva i to prilično lagano. Ukrajinicu su slavili ukupnim rezultatom 5:1 (2:1, 3:0)

Za razliku od ove, prošla sezona je bila prilično uspešna za Gent, koji je prvenstvo završio na drugoom mestu, dok je u Ligi Evrope stigao do 1/16 finala Lige Evrope, gde je izbačen od Rome. Ukupna vrednost Genta, prema specijalizovanom sajtu "Transfermarkt", je 77 miliona evra. Najopasniji igrači Genta su Ukraijnac Roman Jeremčuk i Gruzin Đorđi Čakvetadze. Novo pojčanje Niklas Dorš je jedan od najboljih ove sezone, a zvezdaši se sećaju Igora Plastunam, koji je branio boje Ludogoreca kada je bugarski klub izbacio Zvezdu iz Evrope.

1 / 2 Foto: PrintskrinTransfermarkt

HOFENHAJM

Definitnvo jedan od najtežih protivnika kojeg je Zvezda mogla da izvuče iz trećeg šešira. Perfektno su započeli aktuelnu sezonu i nakon dva kola nalaze se na vrhu Bundeslige. Hofenhajm je u prošlom kolu Bundslige naneo težak poraz šampionu Evrope nakon 295 dana! Hof je ubio Bavarce njihovim oružjem, presingom na zadnju liniju i tako pokazao koliko je opasna ekipa. Dolazak Sebastijana Henesa, sin čuvenog nemačkog fudbalera Ditera Henesa, na klupu Hofejnhajma učinio je da ekipa izgleda veoma dobro ove sezone. Nemci su, očekivano, najvredniji tim u grupi L (194.6 miliona evra).

1 / 2 Foto: Printskrin/Transfermarkt

Prošla sezone je bila prilično uspešna za Hofenhajm, koji je sezone završio sa šestom mestu sa 52 osvojena boda. Glavna perjanica Hensove ekipe je neverovatni hrvatski reprezentativac Andrej Kramarić, koji godinama unazad prikazuje blistave partije u Bundsligi. Ove sezone je već uspeo da skupi pet golova na svom kontu.

Najveće pojačanje u ovom prelaznom roku za Hofenhajm je bio dolazak Mijata Gaćinovića, koji je nakon pet godina napustio redove Ajntrahta. Nemački tim ima jako kvalitetne igrače u svojim redovima. Zvezdaši će se setiti Dabura, koji je pogađao za Salzburg u kvalifikacijama za LŠ protiv Zvezde, a tu su još i Havard Nordvajt, golman Oliver Bauman, Džejkob Larsen, Kristofer Bamugartner, Deos Geoger, Folorian Grilič.... Interesatno, Hofenhajm nije osvojio nijedan značajniji trofej u svojoj istoriji.

SLOVAN LIBEREC

Vreme je za Zvezdinu osvetu! Na pomen imena češkog kluba svakom malo starijem navijaču kluba sa Marakane se prevrne nešto u stomaku. Sada već davne 2006. godine Slovan je servirao iznenađenje i u direktnom okršaju ostavio Zvezdu bez plasmana u grupnu fazu tadašnjeg Kupa Uefa. Prvo su slavili u Českoj sa 2:0, da bi na Marakani takođe bili bolji od ekipe Dušana Bajevića, rezultatom 2:1. Jedini gol za Zvezdu u tom dvomeču dao je Brazilac Ailton.

Četrnaest godina kasnije Slovan je realno po kvalitetu mnogo ispod Crvene zvezde, ali srpski šampion ne sme da poceni ekipu iz Libereca, koja je do grupne faze Lige Evrope stigla nakon što je izbacila APOEL na neutralnom terenu, rezultatom 1:0. Kada je reč o ciframa, Crvena zvezda je skuplja za čak 40 miliona evra od Slovana, čiji tim vredi svega 9.7 miliona evra.

1 / 2 Foto: Printskrin/Transfermarkt

(B. K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.