NAJBOLJIH 11 FUDBALERA ROMA: Da imaju svoju državu, njihove reprezentacije bi se svako plašio! (VIDEO)
Foto: Starsport©, Profimedia

KLUB 11

NAJBOLJIH 11 FUDBALERA ROMA: Da imaju svoju državu, njihove reprezentacije bi se svako plašio! (VIDEO)

Romi su etnička grupacija koja je poznata kao talentovana za muziku, a posle ovog teksta, mnogo više ćete ih ceniti i u fudbalskom smislu

Objavljeno:

Prethodnih par meseci već smo vas navikli da vikendima imate priliku da na našem sajtu pročitate tekstove o najboljim fudbalskim reprezentacijama, tačnije, naš izbor najboljih 11 u istoriji nekih od najfudbalskijih nacija na svetu.

Međutim, danas je došao red da malo izokrenemo stvari, pa vam tako nećemo predstaviti najbolje igrače neke postojeće reprezentacije, već smo za vas napravili odabir od najvećih igrača romske etničke pripadnosti.

Čisto da stavimo stvari u kontekst - Romi nisu nacija, već etnička grupacija, pošto nemaju svoju državu, tačnije, žive po celom svetu. Najviše ih ima po zemljama Balkana, Nemačkoj, zapadnoj Evropi, ali među Romima iz različitih podneblja postoje izražene razlike. Religijske, ponekad čak i fizionomske, a posebno varira njihov status u različitim društvima.

U Srbiji, razne organizacije pokušavaju već decenijama da ih uvrste u društvo kako znaju i umeju, nekada to ide dobro, nekada malo lošije, pa smo i mi odlučili da damo mali doprinos ovoj važnoj temi o društvenoj inkluziji.

Kao što već rekosmo, predstavljamo vam najboljih 11 Roma u istoriji fudbala:

1. Erik Kantona

Ima li nekoga kome nije poznata jedna ovakva fudbalska veličina? Osvajao je francusku ligu, Kup, Premijer ligu 3 puta, FA kup dva puta, a zauvek će ostati upamćen po svojoj prgavosti i onom "maj-geri" potezu kada je napao jednog navijača Kristal Palasa na tribinama jer ga je ovaj celu utakmicu "prozivao" i vređao.

I da, romskog je porekla.

2. Rikardo Kvarežma

Jedan od onih igrača sa ove liste za koga je poznato da je Rom. Nikada se nije stideo svog porekla, čak i po zvaničnim kanalima može se pronaći istina o njegovom poreklu. Sa reprezentacijom Portugala osvojio je Evropsko prvenstvo 2016. pobedivši Francuze bez Kristijana Ronalda u finalu. Bio je to najveći uspeh njegove karijere, tokom koje je nastupao za ekipe poput Sportinga, Barselone, Porta, Intera, Čelsija, Bešiktaša...

Zaštitni znak mu je spoljni felš, po kome je poznat širom sveta:

3. Dejan Osmanović

Mnogi će reći da možda i nije zaslužio mesto na ovoj listi, ali zbog svih njegovih postignuća i pošto je potekao iz vranjskog kartonskog naselja, a naposletku stigao do statusa legende kulskog Hajduka za koji je dao skoro 100 golova, a igrao je i za Bežaniju, Smederevo i još mnoge klubove.

Naravno da mi se događalo u dugoj karijeri da nailazim na prozivke po nacionalnoj osnovi i na terenu i van njega, ali me to nije pokolebalo i vremenom sam oguglao. U celoj karijeri pošteno sam radio, a od malih nogu bio sam koncentrisan na fudbal kao igru i ništa me drugo nije zanimalo. Na moju veliku sreću uspeo sam u tome i stekao poštovanje u fudbalskom svetu Srbije – pričao je jednom prilikom Osmanović, jedan od najboljih strelaca na ovim prostorima, bivši fudbaler Bežanije, Hajduka iz Kule i Banata..

4. George Hadži

Karpatski Maradona, trostruki učesnik Evropskih i svetskih prvenstava. Bio je zvezda rumunskog nacionalnog tima za koji je odigrao čak 124 utakmice i dao 35 golova. Nosio je dresove Steaue, Reala, Breše, Barselone i Galatasaraja.

Trenutno je vlasnik i do skoro je bio trener rumunskog kluba Vitorul baziranog na proizvodnji talentovanih igrača.

5. Hristo Stoičkov

Predstavljanje najveće legende bugarskog fudbala, za koga sigurno niste znali da vuče romske korene, moraćemo da počnemo njegovim intervjuom koji je davao na engleskom jeziku za jednu južnoafričku televiziju.

Šalu na stranu, kada smo se malo zabavili, valja se i podsetiti ko je zapravo bio veliki Stoičkov. 1994. godine osvojio je evropsku Zlatnu loptu. Igrao je za CSKA Sofiju, Barselonu, Parmu, a onda i za klubove sa različitih kontinenata. Bio je i selektor Bugarske, a najviše će se pamtiti njegov uspeh sa reprezentacijom svoje zemlje kada je 1994. godine uspeo da se plasira u 1/2 finala i na kraju uzme četvrto mesto.

6. Banel Nikolica

Mnogi ljubitelji fudbala iz prve decenije ovog veka sećaju se jednog od najboljih rumunskih fudbalera te generacije. Momak interesantnog imena, veoma zanimljivog našim komentatorima za izgovaranje, proslavio se u Steaui za koju je nastupao šest sezona postavši legenda kluba. Odatle je otišao u Sent Etjen, pa Nant, gde se nije naigrao, pa se vratio u rumunski fudbal. I dalje je aktivan igrač, a nastupa za niželigaški klub Faurei.

Pogledajte njegovo umeće pa će vam biti jasno zašto samo ga stavili na listu.

7. Andrea Pirlo

Kladimo se da pojma niste imali da Andrea Pirlo u sebi nosi uzavrelu romsku krv. Dva puta je bio šampion Evrope sa Milanom, jednom prvak sveta sa Italijom, osvojio je nebrojeno titula u Seriji A, a trenutno je trener Juventusa.

Njegovi pasovi prepričavaće se vekovima unapred, njegova gracioznost na terenu sa izgledom zapuštenog sredovečnog slikara hipnotisala je sve fudbalske ljubitelje skoro dve decenije. Suvišno je dalje pisati o velikom Andrei. Podsetite se sami:

8. Aljoša Asanović

Bronzani Hrvat sa Svetskog prvenstva 1998. godine takođe ima romsko poreklo, ali kako pišu mediji iz komšijske zemlje, on je dugi niz godina pokušavao to da sakrije. Neki su čak pisali i da je netačno to što se piše po internetu o njegovom poreklu.

Nastupao je za Hajduk Split, Mec, Kan, Monpelje, Derbi Kaunti, Napoli, Panatinaikos, Austriju Beč, a ogroman trag ostavio je u Derbiju, pored svog Hajduka, naravno. Tri puta je nastupio i za reprezentaciju Jugoslavije pre njenog raspada.

9. Dani Guiza

Jedan od onih koji kasno procvetaju. Tek sa 27 godina se pročulo za njega, kada je bio najbolji strelac Primere u dresu Majorke. Posle toga, uspeo je da se dokopa i nacionalnog tima Španije, sa kojim je 2008. godine osvojio i Evropsko prvenstvo. Postigao je i gol u polufinalu sa Rusima za 3:0 i potvrdu plasmana u finale sa Nemačkom.

Nikada nije igrao u najboljim španskim klubovima, nastupao je pored Majorke u Hetafeu, Barseloni B, a igrao je i u Turskoj za Fenerbahče.

10. Andre Pjer Žinjak

Francuski napadač koji je dugi niz godina parao mreže za Marsej i Tuluz, a danas za hleb zarađuje u Meksiku, i dalje je povremeni član francuske reprezentacije, u kojoj je konkurencija veoma jaka. Posebno je bio dobar u Marseju početkom ove decenije, a iako vam se čini da njegov odlazak u Meksiko nije bio preterano pametan, treba da znate da se tamo plaća veliki novac igračima iz Evrope, a pritom ima status legende u naciji koja je luda za fudbalom. Nije to mala stvar.

Poznat je po golovima posle neverovatnih individualnih poteza.

11. Jozef "Kralj" Gabčo

Čovek koji zaslužuje da bude stavljen na ovaj spisak iako mu je najveći domet u karijeri bio igranje za češke Neratovice. Pokušavao je u omladinskim kategorijama Bohemijansa, Češke Lipe, Čižova, Horina, Ovčarija, ali svi su ga vraćali kući.

Zašto? Zbog nedostatka discipline. Voleo je noćni život, voleo je žene, bio je veoma popularan. Za Rome je bio bog, za svoje fanove kralj, ali stalno je preskakao treninge, pio je alkohol više nego vodu, jeo je masnu svinjetinu umesto piletine, kockao se, trošio je više novca nego što je ikada mogao da zaradi. Ušao je u dugove, upao u pogrešno društvo, napravio probleme i sebi i drugima, a onda je čak tri i po meseca proveo u zatvoru.

- Nisam slušao ničije savete. Da sam znao ono što sada znam, igrao bih za Milan. Svi su rekli da sam fudbaler sa darom od boga. Promenio sam se na kraju, ali prekasno. To je razlog zašto strogo vaspitavam svoje dete, kako ne bi uradio nešto glupo - priznao je jednom prilikom Gabčo, koji je jedan od onih koji se uvek ponosio svojim romskim poreklom.

Deo njegovog majstorstva pogledajte na 27. sekundi ovog klipa:

Ako ste zaboravili naše ranije tekstove iz ovog serijala, sada je vreme da se podsetite nekih od njih:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.