DMITROVIĆA NA KLUPU! Ovo je krunski dokaz da Rajković mora da bude prvi golman reprezentacije Srbije!
Rajković i Dmitrović, Foto: EPA/Yoan Valat, AP

MOLIMO SELEKTORA DA RAZMISLI

DMITROVIĆA NA KLUPU! Ovo je krunski dokaz da Rajković mora da bude prvi golman reprezentacije Srbije!

Najbolji srpski čuvar mreže u ovom momentu bez premca je Predrag Rajković, ali obično Marko Dmitrović ima prednost u odnosu na njega. Protiv Turaka se pokazalo da to nije pravo rešenje...

Objavljeno:

Srbija je uspela da ne primi gol na utakmici sa Turskom, a bio je to ujedno prvi meč bez primljenog pogotka u poslednjih 12 takmičarskih.

Nisu briljirali naši reprezentativci, ali jedno im se mora priznati, kada su ostali na terenu sa igračem manje i kada su shvatili da moraju da spasu svoj gol, pre nego da ugroze protivničku mrežu - u tome su uspeli na poprilično lagan način.

Da li zato što su Turci jalova ekipa u ovom ranom periodu sezone (nisu dali nijedan gol ni Mađarima, ni nama) ili pak zbog toga što je neko dobro komandovao odbranom, ne smemo da tvrdimo, ali statistika je veoma često dobar pokazatelj kada se priča o ovakvim stvarima.

A ona kaže: Od poslednjih 13 takmičarskih utakmica, osam puta je branio Marko Dmitrović i za to vreme na svakoj bar po jednom, neretko i više puta, vadio loptu iz svoje mreže. Sa druge strane, čuvar mreže Remsa Predrag Rajković je branio pet puta, protiv Rumunije, na poslednjoj utakmici pre tog negativnog niza na kojoj Orlovi nisu primili gol (0:0 u Beogradu)...

Marko Dmitrović
Marko Dmitrović foto: Starsport©

Branio je protiv Ukrajine, u onom meču koji nam ništa nije značio na samom kraju, tada je primio dva pogotka, a onda se opet našao među stativama protiv Turske i opet održao zid ispred svoje mreže, iako ni na tom meču, kao ni protiv Rumuna, naši napadači nisu rešili svoj deo posla (nijedan gol u mrežama rivala). Branio je i protiv Crnogoraca u Beogradu i protiv Litvanaca u Beogradu u završnici prošle Lige nacija i tada je primao po jedan pogodak. Dakle, ukupno četiri gola na četiri zvanična meča..

Dmitrović je za to vreme primio 19 pogodaka na osam zvaničnih, protiv Portugala četiri u Beogradu i protiv Ukrajine u gostima pet.

Kada se na to još pridoda činjenica da je Rajković branio i u Kruševcu, na onoj prijateljskoj utakmici sa Paragvajem, kada su naši slavili sa 1:0, od poslednjih pet mečeva koliko je puta stao između stativa Orlova, Rajković čak tri puta nije primio gol.

Poslednji meč na kom golman Eibara Dmitrović nije vadio loptu iz svoje mreže bio je onaj sa Crnom Gorom "pod Goricom" sredinom oktorbra 2018. godine. Dakle, čak dve pune godine nije osetio kako je to sačuvati svoju mrežu.

Predrag Rajković
Predrag Rajković foto: AP/Darko Vojinović

Tako da, selektore Tumbakoviću, mislimo da biste ozbiljno morali da porazmislite o promociji Rajkovića u standardno prvo rešenje na poziciji golmana, jer koliko god da se njegov doprinos možda ne vidi uvek, daleko je bolji od Dmitrovića u gotovo svim segmentima igre, pa čak i kada je u pitanju komunikacija sa svojim defanzivcima, što se protiv Turske dobro videlo.

Naravno, golman je samo poslednja linija odbrane, veća odgovornost za loše rezultate je na defanzivcima i vezistima, pa i samom selektoru, ali kada brani Rajković, često ekipa ostvari pozitivan rezultat isključivo zahvaljujući njegovim bravurama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.