Novi momenti u italijanskom fudbalu, zbog kojih ni najmanje nismo optimisti!
Prazne tribine Alijanc Arene u Torinu, Foto: EPA/Alessandro DI Marco

PREMIJER I MINISTAR REKLI SVOJE

Novi momenti u italijanskom fudbalu, zbog kojih ni najmanje nismo optimisti!

Iako se od idućeg ponedeljka u Italiji otvaraju mogućnosti individualnim sportistima, sa fudbalerima neće biti tako. I to nije sve...

Objavljeno: 15:28h

Klubovi iz Serije A su nezadovoljni izjavama i načinom na koji italijanski ministar sporta Vinćenco Spadafora rukovodi situacijom oko pandemije koronavirusa.

Samo dva dana nakon što je premijer Đuzepe Konte objavio prelazak u "drugu fazu" popuštanja mera uvedenih zbog Covida-19, koja počinje 4. maja i koja je donela sjajne vesti za sve koji se u Italiji bave sportom i rekreacijom, ministar sporta je vratio naciju u realnost, a ni Konte nije "ostao dužan" javnosti.

Od idućeg ponedeljka u Italiji će biti dozvoljena rekreacija u parkovima i bavljenje sportom na otvorenom, ali uz strogo držanje udaljenosti od dva metra između ljudi. Od toga dana se individualni sportisti mogu vratiti treninzima, ali takođe uz pridržavanje pravila o socijalnoj distanci.

To za fudbalere znači sledeće: 18. maja, dozvoljeno je treniranje profesionalnim sportskim ekipama. Ovo je oduševilo italijanske ljubitelje sporta, posebno fudbala i ponovo kao nekada moćne Serije A, pa su tamošnji mediji odmah požurili da napišu da to znači kako se takmičenje nastavlja u junu, ali premijer je istakao:

Đuzepe Konte
Đuzepe Konte foto: EPA/ETTORE FERRARI

- O tome ćemo tek razgovarati. Svi mi smo obožavatelji fudbala i voleli bismo da se što pre nastavi, ali pre svega moramo da mislimo na zdravlje igrača i posebno navijača, jer bi njihova masovna okupljanja mogla pogodovati novom razbuktavanju krize s koronavirusom. Ništa o tome još nismo odlučili, ali čim se stvore uslovi , nastavićemo sa Serijom A - kaže premijer, koji je otkrio datum i mere koje su davale nadu ljubiteljima fudbala da jun nije nerealna opcija za nastavak prvenstva koje je prekinula korona:

- Prvi dan juna je datum na koji želimo da dopustimo otvaranje frizerskih i salona za masažu, kafića i restorana, dakle mesta na kojima se skuplja više ljudi.

Ministar sporta Spadafora je u utorak žestoko diskutovao s pojedinim predsedninicima klubova te su koristeći ekonomsko-socijalni značaj fudbala za Italiju zatražili da ubuduće direktno pregovaraju sa premijerom Đuzepeom Konteom.

Dodatno je vatru Spadafora podgrijao današnjom izjavom da je nastavak Serije A upitan i da je klubovima bolje da se počnu pripremati za narednu sezonu što je izazvalo revolt kod pojedinih predsednika.

Klubovi se pitaju zašto je određen datum za treninge, a za odigravanje utakmica još nema informacija jer niko ne želi da se izleže trošku bez da ne zna hoće li igrati ili ne.

Logo Serije A
Logo Serije A foto: Espreso ilustracija

FIGC i Kalčo su već počeli da rade na novom protokolu koji će poslati direktno premijeru Konteu. Klubovi će tražiti da im se dozvoli otvaranje kapija trening kampova i omoguće normalni uslovi za igrače.

Za petak je zakazan i vanredan sastanak jer su mnogi zabrinuti za svoju egzistenciju. Većinu budžeta 20 klubova iz Serije A pokriva zarada od TV prava, ali isplata naredne rate koju trebaju da izvrše Sky, Dazn i Img je pod znakom pitanja. Početkom maja TV kuće koje imaju ekskluzivna prava na Seriju A bi trebalo da daju šestu i ujedno poslednju ratu za ovu sezonu.

Na video konferneciji će učestvovati direktori klubova i pokušaće da pronađu racionalno rešenje jer su prihodi TV prava presudni za poslovanje, ali i na drugoj strani vlasnici prava očekuju garancije da će sezona nastaviti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.