OTKAZANO EVROPSKO PRVENSTVO U FUDBALU: UEFA donela konačnu odluku kada će se igrati EURO!
Otkazano je EURO 2020, Foto: Printscreen, Profimedia

ODLUČENO

OTKAZANO EVROPSKO PRVENSTVO U FUDBALU: UEFA donela konačnu odluku kada će se igrati EURO!

Da je EURO odložen za godinu dana potvrđeno je iz Fudbalskog saveza Norveške

Objavljeno: 14:06h

EURO 2020 je odložen za godinu dana, odnosno, igraće se tek naredne, 2021. godine. Iako još nije zvanična odluka stigla iz UEFA, već je postignut dogovor o otkazivanju ovogodišnje završne smotre najboljih selekcija Evrope.

Vest o tome prenosi nemački kanal "ZDF" kao i još pojedini renomirani evropski mediji pozivajući se na svoje izvore iz Niona.

Da je EURO odložen za godinu dana potvrđeno je iz Fudbalskog saveza Norveške.

U 13 časova je započela video konferencija čelnika UEFA s vodećim ljudima svih 55 nacionalnih saveza iz Evrope i članovima Izvršnog odbora UEFA, ali pre toga predsednik UEFA Aleksander Čeferin i generalni sekretar Teodor Teodoridis održali su prvu, ali vrlo bitnu video konferenciju s predstavnicima ECA-e, evropske klupske asocijacije, nacionalnih liga i FIFProa, sindikata igrača.

Na toj konferenciji je utanačen predlog da se Evropsko prvenstvo odloži i odigra za godinu dana, točnije od 11. juna do 11. jula 2021. godine, a da se nacionalna prvenstva, Liga šampiona i Liga Evrope završe odigravanjem kompletnog programa, bude li to ikako moguće jer u ovom trenutku niko ne zna kad će se fudbalska sezona nastaviti.

U prilog tome da će EURO 2020 biti otkazano govori i to što je UEFA otkazala svoje rezervacije u hotelima u Kopenhagenu, koji je trebalo da bude jedan od gradova domaćina.

Očekuje se da zvanična odluka o otkazivanju prvenstva Evrope bude saopštena po završetku video koferencije koja je upravo u toku.

To znači da su otkazani i svi mečevi baraža za EURO koji je trebalo da se igraju krajem marta i čeka se da UEFA napravi plan kada će te utakmice moći da se igraju.

Kako prebacivanje EP za 2021. godinu znači i nužno pomeranje termina brojnih takmičenja, UEFA će oformiti Radno telo koje će napraviti nacrt novog kalendara. S tim zaključkom Čeferin i Teodoridis izašli su pred fudbalske saveze i vlastiti Izvršni odbor. Ostaje da oni kažu podržavaju li taj plan.

Igranje EURO u junu i julu 2021. godineje zahtev klubova, liga i igrača, nacionalna prvenstva su im na prvom mestu. Sledećeg ljeta u junu na programu su Fajnal-for Lige nacija od 2. do 6. juna, kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru, Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine od 9. do 26. juna u Mađarskoj i Sloveniji, Evropsko prvenstvo za fudbalerke od 7. jula do 1. avgusta u osam gradova s finalom na "Vembliju", kao i FIFA Svetsko klupsko prvenstvo od 17. juna do 4. jula u Kini. Za sve te događaje potrebno je naći druge termine. Kako je FIFA nadležna za izgradu međunarodnog kalendara i ona se na kraju s time mora složiti.

Kao opcija u UEFA-e se ozbiljno proteklih dana spominjalo i da se EURO ipak igra 2020. godine, ali u novembru i decembru, međutim klubovi i Lige to nisu prihvatili, njihov je stav da to bude 2021. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.