Pola veka legende o Partizanovim bebama: 50 godina od čuvenog finala sa Realom! (FOTO) (VIDEO)

Crno-beli čas istorije

Pola veka legende o Partizanovim bebama: 50 godina od čuvenog finala sa Realom! (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan 1966. godine Partizan je igrao finale kupa Evropskih šampiona protiv slavnog španskog kluba, što je bio najveći uspeh nekog istočnoevropskog tima do tada
Objavljeno: 10:10h

U glavi svakog navijača Partizana, a verovatno i ljubitelja fudbala u Srbiji, u pamćenje je odlično urezan 11.5.1966. godine - dan kada su crno-beli ostvarili najveći uspeh u istoriji klub i igrali u finalu Kupa Evropskih šampiona protiv slavnog Reala iz Madrida. Tačno na današnji dan pre 50 godina, klub iz Humske je postao prvi istočnoevropski tim koji je zaigrao u finalu najjačeg evropskog fudbalskog takmičenja, preteči današnje Lige šampiona.

fkpartizan.rs
Čuvena generacija "Partizanovih beba", predvođena na terenu Vasovićem, Galićem, Jusufijem, a sa klupe Abdulahom Gegićem, suprotstavila se na "Hejselu" u Briselu velikom "kraljevskom klubu" i postigla najveći uspeh u istoriji crno-belih. U jednom momentu je delovalo kao da će Partizan trijumfovati i napraviti iznenađenje nad iznenađenjima, te osvojiti titulu evropskog šampiona, jer je od 55. minuta vodio pogotkom Velibora Vasovića.
fkpartizan.rs
Ipak, ta radost je trajala do 70. minuta kada je Amansio doneo izjednačenje Reala, a kompletan preokret usledio je šest minuta kasnije kada je Serena postigao drugi pogodak na meču za španskog šampiona. Nažalost, Gegićevi izabranici nisu imali snage za još jedno čudo, kakva su pravili pre toga i zastali su na tom poslednjem stepeniku.

PARTIZANOV PUT DO FINALA 1966 Šesnaestina finala
PARTIZAN – NANT 2:0 Partizan Nant NANT – PARTIZAN 2:2
Nant Partizan Osmina finala PARTIZAN – VERDER 3:0
Partizan Verder
VERDER – PARTIZAN 1:0
Verder Partizan Četvrtfinale SPARTA – PARTIZAN 4:1
Sparta Partizan PARTIZAN – SPARTA 5:0 Partizan Sparta
Polufinale PARTIZAN – MANČESTER JUNAJTED 2:0 Partizan Mančester junajted
MANČESTER JUNAJTED – PARTIZAN 1:0 Mančester junajted Partizan Finale PARTIZAN – REAL MADRID 1:2 Partizan Real Madrid

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.