UEFA ĆE SE BRZO POKAJATI JER JE PRIZNALA KOSOVO: Taj potez će joj se uskoro jako obiti o glavu!
Fudbaleri tzv. Kosova, Foto: AP

NISU NI SLUTILI

UEFA ĆE SE BRZO POKAJATI JER JE PRIZNALA KOSOVO: Taj potez će joj se uskoro jako obiti o glavu!

Ako dođe do toga, evropska kuća fudbala bila bi pred gotovo nerešivim problemom

Objavljeno: 13:03h

U martu nam sledi baraž Lige nacija za popunu Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će narednog leta biti održano u 12 zemalja.

Jedna od njih je i Rumunija, koja nije uspela da se dokopa baraža kroz Ligu nacija, a ni plasmana na EURO kroz same kvalifikacije, međutim, s obzirom da je domaćin, dobila je novu šansu, da se sa islandom, Bugarskom i Mađarskom bori za ulazak u grupu C, koja se igra u Bukureštu i Amsterdamu.

Ukoliko Rumuni pobede u polufinalu i finalu tog baraža, UEFA neće imati organizacionih problema, jer će domaćin igrati na svom terenu.

Rumuni
Rumuni foto: EPA/Robert Ghement

Međutim, velike komplikacije nastaju ako se Rumuni, koji su dobili "gratis" šansu, ne plasiraju, tačnije ispadnu od Islanda, Bugarske ili Mađarske.

Ukoliko se to desi, pobednik tog baraža biće pomeren u grupu F na EURO 2020, sa Portugalom, Nemačkom i Francuskom (koji igraju u Minhenu i Budimpešti), dok bi u grupu "C" došao pobednik najslabije staze "D" plej-ofa Lige nacija - u kom igraju Gruzija i Belorusija, odnosno Severna Makedonija i "Kosovo".

Naša južna pokrajina bi tako u slučaju da se plasira, a da Rumunija "propadne" u baražu, bila smeštena u grupu koja se igra u Bukureštu, glavnom gradu jedne od samo pet zemalja Evropske unije koje Kosovo nisu priznale.

Zastava Kosova
Zastava Kosova foto: AP

Veliko je pitanje kako bi "Kosovari" mogli da uopšte putuju u Rumuniju, jer se njihovi papiri tamo ne priznaju bez specijalne "vize", što bi praktično značilo da navijači nemaju nikakvu šansu da putuju na mečeve velikog takmičenja.

To nije kraj UEFA-inim mukama vezanim za Kosovo.

Ukoliko se selekcija Fudbalskog saveza takozvane države plasira, mogla bi da se nađe u grupi sa Ukrajinom, još jednom državom koja je nije priznala, a koja je već u kvalifikacijama za SP 2018. odbila da ugosti "Kosovo" na svom terenu, pa je UEFA odredila da se meč igra na neutralnom terenu u poljskom Krakovu (3:0 za Ukrajinu), dok je revanš bio odigran u albanskom Skadru (0:2 za Ukrajinu).

O potencijalnim sukobima navijača da i ne pričamo, tako da, veoma brzo UEFA bi mogla ozbiljno da se pokaje što je dozvolila izmišljenoj državi iz albanske bajke da učestvuje u velikim takmičenjima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.