Augentaler 2.0
Semafor Marakane, Foto: Printscreen / Youtube

LIGA ŠAMPIONA, 5. KOLO

Augentaler 2.0

Zvezda će u slučaju neuspeha verovatno imati i poslednju šansu i to u Atini protiv bratskog Olimpijakosa 11. decembra gde će joj ako sve bude bilo kako treba i Totenhem opravda očekivanja i savlada Grke, biti potreban "samo" jedan bod za Ligu Evrope

Objavljeno: 23:02h
Nikola Husein

...Mihajlović u sredinu (onaj muk koji govori više od bilo koje reči) - 2:2! Nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao, Crvena zvezda je u finalu Kupa Evropskih šampiona!

Za ovaj uspeh i nacionalnu histeriju tih dana je kriv Augentaler, jedini čistokrvni Nemac u koga se Zvezdaši kunu i čija slika verovatno i dan danas krasi nečiji dom, a zanimljive su njegove reči mnogo godina posle tog meča.

- Te sezone kada smo ispali, ja sam okačio kopačke o klin. Ne toliko zbog poraza od Crvene Zvezde već zbog nuspojava pred utakmicu i pogotovo posle utakmice. Posle utakmice se manje-više radilo o tome da sam dao autogol, iako je golman Rajmon Auman bio uključen u to i on je apsolutni krivac za poraz. Ali pre svega se radilo o optužbama trenera da sam pred utakmicu održao tajni sastanak sa ekipom. Taj sastanak bio je međutim sazvan i održan sa pozitivnim namerama po ekipu.

Čuveni Augentaler
Čuveni Augentaler foto: Profimedia

I tako, 28 godina kasnije, Zvezda nije u finalu Lige šampiona, čak ni blizu toga, ali svaka evropska utakmica je u ovom momentu jedno veliko finale za ove momke u crveno-belim dresovima.

Nema Jugovića, Robija, Bine, Mihe i ostalih velemajstora te generacije, pa će ekipa iz Ljutice Bogdana sigurno uz čuvene snimke sa vokalom Milojka Pantića pokušati da se dodatno motiviše pred utakmicu sa velikim Bajernom iz Minhena.

Sada je neko drugo vreme, ali nikada neće biti zaboravljen taj april 1991. godine, pa šta god da se desi.

Izabranici Vladana Milojevića ovog utorka pred sobom imaju izuzetno nezahvalan zadatak u borbi za evropsko proleće, na noge im stiže Bajern koji je već osigurao plasman u narednu rundu Lige šampiona, ali kao što reče mladi Leon Gorecka oni su i dalje silno motivisani i izaći će na Marakanu gladni nove pobede jer žele da postanu prvi nemački klub sa svih šest pobeda u grupnoj fazi.

Trening Bavaraca na Marakani
Trening Bavaraca na Marakani foto: Starsport©

Ipak, upućeni su i oni u pakao sa tribina, jer nije isto igrati protiv neke Fortune ili Majnca i protiv Crvene zvezde i još na Marakani. Nijedan igrač nije imun na to, pa makar odigrao pedeset vatrenih derbija u inostranstvu, u jednom trenutku ćemu se sigurno svezati noge i to je ogromna prednost srpskog šampiona.

Ali, vratimo se na utakmicu...

Pre dva meseca je Zvezda u Minhenu ubedljivo poražena sa 3:0, ali rezultat nije pravi pokazatelj onoga što se dešavalo na terenu. Imali su crveno-beli svoje prilike preko Marina u par navrata, zatim i Pavkova, ali gigant kao što je Bajern to ne prašta. Istina, dva gola u finišu meča i nisu morala da padnu, međutim, neiskustvo igranja u ovakvim mečevima je presudilo.

Miloš Vulić i Njegoš Petrović su u toj utakmici imali priliku da debituju u Ligi šampiona i to je ono što je Zvezda dobila te večeri u Minhenu. Vulić je protiv Olimpijakosa upisao prvenac u elitnom takmičenju, dok je za malog Petrovića već zagrizao Betis, a i on sam je bio starter u beogradskom duelu protiv Totenhema.

Debi Miloša Vulića u Ligi šampiona
Debi Miloša Vulića u Ligi šampiona foto: Profimedia

Milojević će večeras po svemu sudeći izmešati sastav u odnosu na neke prethodne mečeve u Ligi šampiona, a ovo je očekivani sastav:

Borjan - Gobeljić, Degenek, Milunović, Rodić - Vulić, Kanjas - Vukanović, Marin, Garsija - Boaći.

Moguće je da u startnoj postavi bude Van La Para ukoliko Garsija ne bude potpuno spreman za meč, a verovatno će sa klupe u igru ulaziti i portugalski napadač Tomane.

Zvezda će u slučaju neuspeha verovatno imati i poslednju šansu i to u Atini protiv bratskog Olimpijakosa 11. decembra gde će joj ako sve bude bilo kako treba i Totenhem opravda očekivanja i savlada Grke, biti potreban "samo" jedan bod za Ligu Evrope.

Atina
Atina foto: profimedia

Probaće fudbaleri srpskog šampiona da iznenade nemačkog prvaka, što to će biti vraški težak posao, pa je i ona euforija koja je vladala pred meč sa Totenhemom drastično splasnula i jednostavno ne postoji.

Nikad ne reci nikad, možda će ta ista euforija ući kroz zidine Marakane posle poslednjeg sudijskog zvižduka...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.