TEK SAM U BATEU VIDEO KOLIKO JE ZVEZDA VELIKA: Mirko Ivanić o crveno-belima, Beronovim koracima, čitanju filozofije
Mirko Ivanić je uzdanica Crvene zvezde za narednu sezonu, Foto: Espreso

Espreso u Austriji

TEK SAM U BATEU VIDEO KOLIKO JE ZVEZDA VELIKA: Mirko Ivanić o crveno-belima, Beronovim koracima, čitanju filozofije

Kreativni vezista je pričao o dosadašnjoj karijeri

Objavljeno:
Nikola Husein

Prvih šest meseci Mirka Ivanića u Crvenoj zvezdi mogu se pripisati fazi prilagođavanja i privikavanja na veliki klub i rad sa trenerom Vladanom Milojevićem.

Ali zato navijači crveno-belih sada očekuju mnogo od kreativnog veziste koji je godinama bio želja kluba sa Marakane sve dok zimus nije stigao iz BATE Borisova za ne baš mali novac za ovdašnje prilike.

- Dobro, nije da me je Zvezda jurila baš pet godina. Zadovoljan sam što sam igrao i što sam se uklopio u prvih šest meseci. A znam da mogu da pružim mnogo više. Znate, ekipa je na proleće ušla u malo zasićenje posle Lige šampiona i osvojene titule, obzirom na veliku bodovnu prednost. Meni su nedostajali golovi, bio sam efikasniji u BATE Borisovu. Od sebe očekujem više. To je normalno, jer sam u Belorusiji znao da imam dvocifren broj golova i asistencija - počeo je svoju priču Ivanić sa novinarima na pripremama u Vindišgarstenu.

Mirko Ivanić je dugo bio želja kluba sa Marakane
Mirko Ivanić je dugo bio želja kluba sa Marakanefoto: Starsport©

Dok je igrao u Vojvodini bio je najtraženiji igrač Superlige, a otimali su se oko njega oba večita rivala, međutim, on je okolnim putem na kraju ipak sleteo u Ljutice Bogdana.

- Iz Vojvodine sam hteo da idem isključivo u inostranstvo. Hteo sam da osetim jače takmičenje. Na kraju se ispostavilo da nisam baš otišao u mnogo jaču ligu. Posle tri godine iskustva, rešio sam da se vratim. Pogotovo što je Crvena zvezda sada stabilniji klub nego ranije. Ovde mogu da napredujem. Poželeo sam da se vratim, jer tek kada odete u inostranstvo vidite koliko su naši klubovi veliki. Mislim tu i na Zvezdu i Partizan, mada je moj klub sad ispred. Isto tako i kada završim karijeru biće mi drago da kažem kako sam igrao za Crvenu zvezdu. Jer, ipak, sam iz Srbije. To je nešto sasvim drugačije u odnosu na Vojvodinu, klub koji ću uvek podržavati.

Mirko Ivanić je posle dugo godina konačno zimus stigao u Zvezdu
Mirko Ivanić je posle dugo godina konačno zimus stigao u Zvezdufoto: Starsport©

Tokom prvih šest meseci uglavnom je igrao na poziciji krila, međutim, čini se da je Milojević na ovim pripremama odlučio da ga vrati na njegovo prirodno mesto iza napadača.

- Tako je bilo na prvoj utakmici. Više volim da igram tu, nego na strani. Svašta možemo da očekujemo tokom sezone. Biće mnogo utakmica. Šef ima dosta zamisli. Tu smo da odgovorimo na njih.

Navijači veruju da će tandem Marin - Ivanić biti taj koji će ih odvesti u novu grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

- Mnogo mi znači Marko Marin, sjajan igrač. On je igrao na višem nivou, gde mi nismo bili. Igrao je Premijer ligu. Često ga tako pitao o dešavanjima u Čelsiju.

Mirko Ivanić bi trebalo sa Markom Marinom u tandemu da organizuje napade Zvezde
Mirko Ivanić bi trebalo sa Markom Marinom u tandemu da organizuje napade Zvezdefoto: Starsport©

Liga šampiona je cilj?

- Glavni. Samo tome bi trebalo da težimo. Da se ne osvrćemo na prošlu sezonu. Moramo da gledamo isred sebe. Ako budemo težili Ligi šampiona onda možemo da se nadamo da ćemo tamo i biti. Ne bih sada potpisao Ligu Evrope.

Ima iskustva igranja u grupnoj fazi evropskih takmičenja Ivanić, ali nikada nije osetio slast igranja u onom najjačem, koju su osetili neki njegovi saigrači iz Zvezde prošle sezone.

- Sa BATE Borisovom sam dva puta igrao Ligu Evrope, sa Vojvodinom sam bio na korak, kada smo izbacili Sampdoriju. Ovo su za mene najvažnije kvalifikacije u dosadašnjoj karijeri. Ne bih sada potpisao Ligu Evrope. Imali smo dobar žreb, mada ne smemo da se opuštamo.

Mirko Ivanić ne bi voleo da se sretne sa bivšim klubom u kvalifikacijama
Mirko Ivanić ne bi voleo da se sretne sa bivšim klubom u kvalifikacijamafoto: EPA/Sascha Steinbach

Postoji mogućnost da Crvena zvezda i njegov bivši klub igraju jedan protiv drugog već u 3. kolu kvalifikacija.

- Mi smo u ovom trenutku kvalitetniji od BATE Borisova. Treće kolo je daleko… S obzirom da smo nepovlašćeni voleo bih da dobijemo njih, jer smo kvalitetniji. Mada, volim tu zemlju. Tamo sam očvrsnuo, bio sam sam. Često se čujem sa Filipovićem i Simčevićem. I u jednu ruku bi mi bilo krivo da igramo protiv njih. Međutim, bolje BATE nego Ajaks.

Povučen, tih, nenametljiv, staložen, miran, takav je na terenu Ivanić, a takav je i van njega.

- Privatno sam kao na terenu. Mnogi mi zameraju da sam previše fin i miran. Nisam baš takav. Ponašam se normalno. Normalan sam dečko, nisam upadljiv tip. Volim da čitam knjige, baš sad čitam „Prisutnost“. Volim da odem u bioskop i pozorište, mnogo vremena provodim sa devojkom.

Mirko Ivanić voli da gleda košarku
Mirko Ivanić voli da gleda košarkufoto: Starsport©

Ne krije da mu je druga velika ljubav košarka, sport koji je Srbima u genima.

- Obožavam košarku. Gledam kada god mogu Jokića. Gledali smo i ovde večiti derbi.

I da li su bili koraci Bilija Berona?

- Pa, jesu (smeh), ali sudijske greške su sastavni deo sporta. I da se igrala peta ubeđen sam da bi Zvezda pobedila - poručuje Ivanić.

BONUS VIDEO:

(Izveštač iz Austrije, Nikola Husein)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.