Kako to Zvezda i Partizan ove nedelje mogu da ispišu istoriju srpskog fudbala? (VIDEO)
Foto: Nebojša Mandić

DRŽIMO IM PALČEVE

Kako to Zvezda i Partizan ove nedelje mogu da ispišu istoriju srpskog fudbala? (VIDEO)

Ovo je pravi trenutak za buđenje srpskog fudbala, za osveženje na evro-sceni, za sve što srpski navijači čekaju 15 godina

Objavljeno: 10:14h

Pred Crvenom zvezdom i Partizanom u četvrtak su revanš mečevi plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope.

ČAST ZA ZVEZDU I PARTIZAN: UEFA odredila sudije za revanše, za vikend sudili najboljim timovima sveta, a u četvrtak večitima! (FOTO) (VIDEO)

Ekipa Vladana Milojevića dočekuje Krasnodar, dok četa Miroslava Đukića ide na noge mađarskom Videotonu.

foto: Dado Đilas

Večiti rivali imaju šansu da uđu u istoriju našeg fudbala, time što bi eventualnim prolaskom u grupnu fazu Lige Evrope to bio prvi put da se dva srpska tima nađu među 48 klubova raspoređenim po grupama.

Oba kluba imaju aktivne rezultate posle prvih mečeva što je prilika da slave i posle revanša i tako podignu ionako katastrofalni rejting i koeficijent srpskog fudbala.

ATENTAT NA ZDRAVKA MAMIĆA: Nepoznati napadač ga ranio u noge iz vatrenog oružja

Od sezone 2004/05, kada je na scenu stupila grupna faza u Ligi Evrope, mnogo ranije i Liga šampiona, Zvezda i Partizan nisu zajedno dočekali jesen u Evropi.

Sada je neka druga situacija. Večiti igraju lep fudbal ovog leta, Partizan je pokazao protiv Olimpijakosa da itekako može da se nosi sa evropskim velikanima, dok je Crvena zvezda sjajnom igrom protiv Sparte iz Praga prevazišla "dečije bolesti" i muški se suprostavila a zatim i izbacila češkog giganta iz daljeg takmičenja.

foto: Fonet

Partizan je daleko ispred Crvene zvezde, jer je u poslednjih 15 godina devet puta dočekivao jesen u Evropi, dok je crveno-belima to dva puta pošlo za rukom, poslednji put pre 10 godina.

Crno beli su učestvovali u sezonama:

2004/2005, 2006/2007, 2008/2009, 2009/2010, 2012/2013, 2014/2015, 2015/2016

Dok su fudbaleri u crvenom-belim dresovima svoje avanture u Ligi Evrope imali, 2005/2006 i 2007/2008.

2012. godine, samo par minuta je delilo Crvenu zvezdu od učešća u grupi Lige Evrope. Na utakmici protiv Bordoa u Francuskoj, crveno-beli su golom Mikića u 90. minutu imali rezultat koji su čekali punih 5 godina. Ali, nepun minut kasnije, katastrofalna greška Zvezdine odbrane, a zatim i penal koji je realizovao napadač Bordoa, otreznili su sve navijače, i nastavljena je agonija kluba iz Ljutice Bogdana u kvalifikacionim mečevima za Ligu Evrope.

Partizan je te godine savladao Tromso na svom terenu golom Ivana Ivanova i tako ostvario svoj cilj.

Srpski klubovi su od raspada Jugoslavije samo jednom dočekali proleće u Evropi. Bilo je to u sezoni 2004/05, kada je Partizan prošao grupu u Ligi UEFA, da bi u šesnaestini finala eliminisao i Dnjepar, dok ga je zaustavio moskovski CSKA. Ujedno, to je najveći uspeh srpskih klubova u evropskim nadmetanjima.

Ovo je pravi trenutak za buđenje srpskog fudbala, za osveženje na evro-sceni, za sve što srpski navijači čekaju 15 godina... Vreme je da večiti rivali napuste teren uzdignutih ruku protiv protivnika koji su sve samo ne nepobedivi.

GROBARI, ČEKANJU JE DOŠAO KRAJ! Marko Pecarski za Espreso razjasnio situaciju oko prelaska u Partizan! (FOTO)

U nedelju, 27. avgusta "večiti derbi" na stadionu Rajko Mitić mogao bi da bude jedan od najatraktvinijih i derbi sa najvećom "cenom" u zadnje dve decenije.

foto: Nebojša Mandić

Našim klubovima želimo puno sreće u revanš mečevima plej-ofa za Ligu Evrope i da u petak navijači oba kluba zajedno prate žreb u Nionu za grupnu fazu ovog takmičenja.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.