ENIGMA ZVANA LEONARDO: Incidenata skoro koliko i golova! Kada je sve počelo? Ko je kriv? I šta sada uraditi? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Dado Đilas

Geneza ponašanja brazilca u Partizanu

ENIGMA ZVANA LEONARDO: Incidenata skoro koliko i golova! Kada je sve počelo? Ko je kriv? I šta sada uraditi? (FOTO) (VIDEO)

Kome na kraju da veruju navijači koji vide samo ono što se prikaže javnosti pitanja su na koja odgovor možemo dobiti jedino ako temi priđemo od samog početka

Objavljeno:

Leonardo da Silva Souza je ime koje ni jednog pravog navijača Partizana neće ostaviti ravnodušnim.

Čovek sa magijom u nogama, sposoban da jednim potezom reši utakmicu, mašina za golove i asistencije, igrač koji uživa dok igra fudbal i koga je uživanje gledati na terenu i svakako jedan od najboljih stranaca koji je ikada zaigrao za beogradske crno-bele.

Ipak, njegova priča je malo drugačija i on neće biti upamćen samo po svom fudbalskom znanju, jer da je tako, on bi se u crno-belom delu Srbije slavio kao božanstvo.

Od kad je krajem juna 2016. došao u Partizan pa do danas Leonardo je imao incidenata skoro koliko i postignutih golova, a znamo koliko je bio uspešan na igračkom planu, gde je uz Uroša Đurđevića vodio Partizan ka duploj kruni prošle godine.

Da li je u pitanju "vruća glava", brazilski temperament, da li Leonardo više voli novac ili fudbal, ko je u pravu? Uprava Partizana ili njihov najbolji igrač? I kome na kraju da veruju navijači koji vide samo ono što se prikaže javnosti pitanja su na koja odgovor možemo dobiti jedino ako temi priđemo od samog početka.

foto: Beta/Saša Đorđević

Pa, vratimo se tamo...

Leonardo je u Partizan došao posle veoma teškog perioda u svom životu.

Naime, kada je bio član ruskog Anžija, Leonardo je na odmoru u Brazilu izazvao saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom, a vlasti u Brazilu su ga optužile za ubistvo bez predumišljaja.

Kako je to uticalo na psihičko stanje mladog Brazilca možemo samo da nagađamo, ali verujem da nije bilo prijatno i da je svakako bar malo promenilo njegov način razmišljanja.

Par meseci posle toga, početkom jula 2016. Leonardo je predstavljen kao najveće pojačanje Partizana, sa molbom da se navijači strpe i da ga sačekaju dva meseca da uđe u formu.

foto: Printscreen/Instagram/leozim42

Leonardo je kasnio na pripreme, timu se priključio tek po dolasku u Beograd i nedovoljno je spreman ušao u sezonu, pa je Partizan već na startu kvalifikacija za Ligu Evrope ispao od poljskog Zaglebja, a Leonardo nije mogao da pomogne da se ispadanje spreči.

Ovo je jedini put u istoriji Partizana da su crno-beli ispali na samom startu kvalifikacija za evro takmičenja.

Debi za Partizan i novi problem za Leonarda, Partizan je odigrao sa Bačkom 0:0 a Leonardo se uklopio u sivilo celog tima.

Molio je tada navijače da se strpe još dve do tri nedelje jer će tada videti pravog Leonarda.

Šta je obećao to je i ispunio, Brazilac je u pobedi nad Radom od 4:0 postigao pogodak i bio jedan od najboljih na terenu i tada su Grobari videli da je možda vredelo čekati ga.

Sve je krenulo fenomenalno za Leonarda koji je svojim golom u 89. minutu derbija rešio utakmicu protiv večitog rivala i postao ljubimac Grobara.

Od tada, Leonardo je krenuo da raste u očima svakog pravog navijača Partizana, nešto kasnije su mu Grobari čak posvetili i pesmu, a uz njega krenuo je da raste i Uroš Đurđević i zajedno su naizgled postajali fenomenalan tandem kog su se plašile sve odbrane u Srbiji.

Ipak, taj tandem je samo naoko bio toliko dobar, svakom ko bi pogledao nešto drugo osim statistike video je da tu nema hemije i da se Leonardo i Đurđević prosto takmiče u tome ko će da postigne više golova.

foto: Saša Pavlić Koky

Leonardo je prvi put bio blizu odlaska iz Partizana već u zimskom prelaznom roku kada je bio pred vratima Sent Etjena, a čak se i oprostio od Grobara porukom preko društvenih mreža.

Posle niza peripetija i prave "španske serije" Leo je ipak ostao u Partizanu i krenuo je u pohod na duplu krunu, ali je opet dobio dozvolu uprave da ne dođe na početak priprema kad i ostali igrači već mu je dozvoljeno da zakasni.

Leonardo je ušao u fenomenalnu formu i u tandemu sa Đurđevićem bio nerešiva enigma za sve protivničke odbrane. Ipak proradila je sujeta kod obojice i oba igrača su krenula da igraju za sebe, želeći da pojačaju sopstvenu statistiku čak i po cenu rezultata ekipe.

To je primetio i Ivica Iliev pa je reagovao saopštenjem za javnost u kom je rekao da mu smeta to što rade Đurđević i Leonardo i da ekipa mora da bude ispred svakog pojedinca.

foto: FK Partizan

Prvi put "prljav veš" je izašao iz svlačionice i prešao u javnost.

Rezultati se ipak nisu menjali, a Leonardo je svoj temperament pokazao i posle večitog derbija sa Crvenom zvezdom kada je učestvovao u incidentu sa Gelorom Kangom.

Na istom derbiju Leonardo je napravio incident i na terenu kada je bez lopte udario Frimponga ali je to promaklo glavnom sudiji ove utakmice koji nije dodelio Leonardu crveni karton.

foto: Printscreen/Youtube

Sličan incident napravio je Leonardo i na kup utakmici protiv Vojvodine kada je bez lopte udario Bogdana Planića i opet prošao nekažnjeno.

foto: Printscreen/youtube/ AM Video7S

Zatim je na društvenim mrežama komentarisao suđenje na utakmici Crvene zvezde i Vojvodine koju su beogradski crveno beli rešili u svoju korist sa 2:0.

Do kraja sezone Leonardo je predvodio Partizan do duple krune, ali je početkom priprema za novu sezonu opet došlo do starog problema.

Opet Leonardo kasni na pripreme i opet nedovoljno spreman ulazi u evropska takmičenja.

Prva utakmica kvalifikacija za Ligu šampiona i bezidejni Partizan u prvom poluvremenu protiv veoma slabe Budućnosti. Ipak, Leonardo ulazi na startu drugog poluvremena i sjajnom igrom koju kruniše golom donosi pobedu Partizanu.

Ali to će biti sve samo ne miran revanš jer je Leonardo pri proslavi gola vređao upravu Partizana ispred punog Juga, opet se posvađao sa Đurđevićem oko toga ko će da šutira jedanesterac, a posle utakmice je dao izjavu za medije u kojoj je potpuno otvorio dušu, da bi se i preko Instagram naloga nešto kasnije ponovo oprostio od navijača Partizana.

Na kraju priče šta reći o svemu.

Tim Partizana nema previše ideja na terenu bez Leonarda, što se jasno videlo na utakmici protiv Budućnosti. Leonardo je pravio probleme, kako na terenu tako i van njega i daleko je od bezgrešnog čoveka, ali svaka uprava Partizana govorila je da stranac treba da pravi razliku na terenu, a Leonardo je svakako pravi. Za dobrobit Partizana je najbolje da se glave ohlade i da Leonardov oproštaj bude isti kao i onaj kada je trebalo da ode u Sent Etjen. Ako su se, ipak, sukobi na relaciji Leonardo - uprava Partizana oteli kontroli i nema drugog rešenja osim odlaska Brazilca, onda to treba što pre da se desi jer je vremena sve manje.

foto: Saša Pavlić Koky

U svakom slučaju, Leonardo da Silva Souza biće ime koje će zauvek biti urezano u glavi svakog pravog Grobara, jer stranac njegove ličnosti, temperamenta i igračkih kvaliteta nikada pre njega nije igrao na stadionu Partizana, a teško je da će uskoro zaigrati.

BONUS VIDEO: Uroš Đurđević posle pobede protiv Budućnosti...

(Ž. Sokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.