MIHAJLOVIĆ OD ITALIJANA TRAŽIO DA PREKINU BOMBARDOVANJE: Zahtevao da ga primi premijer (VIDEO)
Siniša Mihajlović, Foto: EPA/ELISABETTA BARACCHI

78 dana agresije

MIHAJLOVIĆ OD ITALIJANA TRAŽIO DA PREKINU BOMBARDOVANJE: Zahtevao da ga primi premijer (VIDEO)

Kada smo igrali prvu utakmicu protiv Milana svi igrači Lacija su obukli majicu 'Peace, no war'. Svi su bili uz nas, da tako kažem, pričao je Siniša tada

Objavljeno: 15:27h

Na današnji dan pre 25 godina NATO je započeo agresiju na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju koja je trajala 78 dana.

U bombardovanju naše zemlje stradalo je preko 2.500 ljudi, među kojima je bilo i 79 dece.

Šteta posle NATO bombardovanja
Šteta posle NATO bombardovanjafoto: EPA STR YUGOSLAVIA OUT

Mnoge naše poznate ličnosti koje su bile priznate u svetu pokašave su da utiču na međunarodnu zajednicu da bombardovanje prestane.

Među njima je bio i sada nažalost pokojni Siniša Mihajlović.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlovićfoto: EPA/ELISABETTA BARACCHI

- Tokom tog bombardovanja mi smo pokušavali na neki svoj način da doprinesemo i da promenimo malo mišljenje tih ljudi koji su pričali loše o Jugoslaviji, Jugoslovenima i Srbima. Iskoristili smo tu našu popularnost, igrajući fudbal imali smo mogućnost da sazovemo konferencije za štampu i da idemo na televizije, da na neki način prikažemo pravu istinu - govorio je tada Siniša.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlovićfoto: EPA/Alessandro DI Marco

Na utakmici između Milana i Lacija, svi fudbaleri Rimljana obukli su majice sa natpisima "Peace, no war" ("Mir, ne rat").

- Kada smo igrali prvu utakmicu protiv Milana svi igrači Lacija su obukli majicu 'Peace, no war'. Svi su bili uz nas, da tako kažem - rekao je Siniša tada.

Legendarni Miha tražio je da ga lično prime i neki od najviših političkih zvaničnika Italije.

- Imao sam veliku potrebu da važnim ljudima u Italiji, odakle su poletali avioni da bombarduju Jugoslaviju, kažem da je to što čine neopravdano prema mom narodu. Lično sam zatražio prijem kod sekretara italijanske vlade Minotija i premijera D'Amate. Moja jedina molba njima upućena bila je 'Šta vlada Italije može da učini da se to bombardovanje smiri?' Ono što je sigurno, bio sam primljen odmah. Nisam bio iznenađen, jer znao sam kolika je moja popularnost u Italiji. Razgovarali smo sat vremena i dobio sam jedan iskren odgovor. Premijer D'Amata rekao mi je da su oni protiv bombardovanja, ali i da su nemoćni, jer Italija je članica NATO-a. Ono što mogu da tvrdim, jeste da je većina naroda u Italiji bila protiv bombardovanja naše zemlje - istakao je Siniša u velikom intervjuu za NIN daleke 2000. godine.

Bonus video:

02:13

Dirljiva poruka Piksija na odavanju poslednjeg pozdrava legendarnom Siniši Mihajloviću

(Espreso/NIN/Preneo:V.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.