DANAS JE 25 GODINA OD NATO BOMBARDOVANJA! Poginulo preko 3.000 ljudi, zvuci sirena parali nebo
Bombardovanje, Foto: EPA STR as ow

da se ne zaboravi!

DANAS JE 25 GODINA OD NATO BOMBARDOVANJA! Poginulo preko 3.000 ljudi, zvuci sirena parali nebo

Za 11 sedmica, prema procenama različitih izvora, poginulo je oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca

Objavljeno:

Danas se navršava 25 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a ta godišnjica biće obeležena nizom komemorativnih manifestacija.

Za 11 sedmica, prema procenama različitih izvora, poginulo je oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni državna infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i vojni objekti.

Bombardovanje
Bombardovanjefoto: Printscreen/RTS

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje.

Akcija NATO usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak na tu teritoriju međunarodnih vojnih trupa, što se dogodilo već 12. juna.

Obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji u Prokuplju, sa početkom u 20.00 prisustvaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom dana, u Tašmajdanskom parku u Beogradu, vence na Spomenik deci stradaloj tokom NATO bombardovanja položiće, odvojeno, predstavanici Vlade Srbije i političkih stranaka.

Najavljene su i stranačkih konferencije za novinare i skupovi ispred u bombardvanju teško oštećene zgrade Generalštaba u Beogradu, kao i protest na Trgu Republike.

Bonus video:

01:50

GLAVNI CILJ JE DA SE ODA POŠTA ŽRTVAMA Kastratović o obeležavanju 25 godina od NATO agresije: Ovo su posebno bolni trenuci

(Espreso/Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.