NISMO MI GOLMANI NAJČISTIJI: Napravio najveći skandal u istoriji Cvajte, znao da će VMS biti prvi golman Srbije
Srbin Goran Ćurko je kao golman Arminije Bilefeld 2000. godine punio novinske stupce, Foto: Društvene mreže

ograničeni u šesnaestercu

NISMO MI GOLMANI NAJČISTIJI: Napravio najveći skandal u istoriji Cvajte, znao da će VMS biti prvi golman Srbije

Srbin Goran Ćurko je kao golman Arminije Bilefeld 2000. godine punio novinske stupce u Nemačkoj, posle sukoba sa domaćim navijačima, kada je pao na njihove provokacije i svašta im pokazao

Objavljeno: 14:06h

Golmani su vam specifični ljudi. To će vam reći svako. I nije čudo što za njih kažu da su zbog karakterne osobine i ograničeni u šesnaestercu. Znaju da odbrane sve i svašta, a onda da prime takav kiks gol od kojeg se svi u neverici hvataju za glavu.

Takav je bio i Goran Ćurko (55). Živa legenda jugoslovenskih malih i velikih fudbalskih terena ponikao je u Vojvodini, stajao je na golu Mogrena i Bečeja, a poseban trag ostavio je u Nemačkoj, gde je branio za nekoliko klubova u Cvajti. Postao je poznat upravo po tome što je u jednom trenutku znao da odbrani nemoguće, a koji sekund kasnije sve prospe i izazove podsmeh ili gnev sa tribina.

U Nemačkoj još pamte njegovo napuštanje terena u 60 i kusur minutu meča Arminija Bilefeld - Valdhof Manhajm, zbog sukoba sa domaćim navijačima, kada je isprovociran vređanjem sa tribina pljuvao u njihovom pravcu i hvatao se za genitalije.

- Napravio sam najveći skandal u istoriji Druge nemačke lige dok sam branio za Bilefeld. Od samog mog dolaska bio sam neprihvaćem, neshvaćen, iako sam branio fenomenalno. Zapravo se radilo o tome da navijači nisu voleli tog trenera, koji me je i doveo, pa samim tim nisu voleli ni mene. Iako je bio Nemac, najveća zamerka navijača je bila ta što je bio iz tog nekog susednog mesta. Posle sedam, osam kola uspeli su da ga oteraju, a onda su se okomili i na mene - podseća se Ćurko te neslavne epizode u Cvajti gostujući u youtube podkastu MerkurXtipu.

Rođeni Novosađanin potom je do detalja objasnio šta se desilo.

- Pri rezultatu 0:0, posle provokacija domaćih navijača na moj račun, pokažem sve ono što ne treba, spakujem se i izadjem sa utakmice. Iako se igrao 60 i neki minut u tom momentu nisam nikako mogao to da prihvatim, i onda sam sa svim neprikladnim gestikulacijma napustio teren, što je posle bilo na svim televizijama. Onda sam gostovao na nekim nemačkim kanalima kao neki Robin Hud, ali kako je meni bilo posle svega toga... Nije bilo ni malo prijatno.

Bivši golman Nirnberga, berlinske Borusije, Kiker Ofenbhanai Rojtlingena hvali Cvajtu na sva usta.

- Cvajta je takva liga da nikada nema izrazitog favorita, svako svakoga može da pobedi, nikoga sredina tabela ne interesuje, već samo vrh. Vlada ogromno interesovanje za mečeve, stadioni su uvek puni, Nirnberg je na primer uvek bio rasprodat, 46.000 ljudi, podrška i u dorbu i u zlu. Doživeo sam svakako nezaboravne trenutke tokom deset godina braneći u toj ligi koja jenznala da bude jača i od Bundeslige.

Malo ko zna da je Ćurko, jedan od retkih trenera golmana kod nas koji ima A licencu da se bavi tim poslom, namirisao tadašnjeg klinca Vanju Milinković Savića da će biti prva jedinica Srbije. - Igrala su se deca tu u školskom dvorištu OŠ Sonja Marinković i neko je šutno loptu visoko. Vanja je pokušao da je primi, ona ga je pogodila u glavu i raskrvarila mu je nos. On je samo obrisao onu krv i rekao: „Ajde ponovo.“ Tada smo rekli: „Ovaj će sigurno biti golman.“ Znate, nismo mi golmani baš najčistiji - poentirao je Goran Ćurko, koji je krstio njegovog rođenog brata Sergeja Milinković Savića.

Bonus video:

01:39

NE VIDIM ISKRENU EMOCIJU, KORISTE FUDBAL KAO IGRAČKU Emirati poslali ponudu koja se ne odbija: Ovoj cifri ne možete reći ne

(Espreso/MerkurXtip/Alo!/Preneo G.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.