ZVEZDA - PRVAK SVETA! Pre tačno 32 godine, crveno-beli su u Tokiju osvojili Interkontinentalni kup (VIDEO)
Fudbaleri Zvezde sa trofejem Interkontinentalnog kupa 1991., Foto: FK Crvena zvezda

na današnji dan

ZVEZDA - PRVAK SVETA! Pre tačno 32 godine, crveno-beli su u Tokiju osvojili Interkontinentalni kup (VIDEO)

Sa novim trenerom Vladicom Popovićem umesto Ljupka Petrovića, Zvezdin izmenjeni tim je ispisao istoriju još jednom

Objavljeno:

FK Crvena zvezda danas obeležava godišnjicu jednog od najvećih podviga u svojoj istoriji - dan kada su crveno-beli postali prvaci sveta.

Na današnji dan pre tačno 32 godine, 8. decembra 1991. u Tokiju, Zvezda je sa ubedljivih 3:0 pobedila čileanski Kolo Kolo i popela se na krov sveta.

Zvezda je kao osvajač Kupa evropskih šampiona u borbi za tadašnji trofej Interkontinentalnog kupa savladala prvaka Južne Amerike i osvajača Kupa Libertadores.

Kasnije je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pokrenula Svetsko prvenstvo za klubove, a potom je crveno-belima i zvanično dodeljeno zvanje šampiona planete.

Šest meseci posle nezaboravnog trijumfa u Bariju protiv Olimpik Marseja na penale (0:0, 5:3) i osvajanja titule prvaka Evrope, sa novim trenerom Vladicom Popovićem umesto Ljupka Petrovića, Zvezdin tim ispisao je istoriju još jednom.

Uspeh dodatno dobija na značaju kada se uzme u obzir da su posle Barija ekipu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Dragiša Binić, Refik Šabanadžović i Slobodan Marović, a da zbog povrede nije mogao da igra Vladan Lukić.

Junak trijumfa bio je dvostruki strelac Vladimir Jugović, golovima u 21. minutu posle asistencije Dejana Savićevića i 59. u trenucima kada je srpski tim imao igrača manje zbog isključenja, upravo Savićevića, u 43. minutu. Tačku na istorijsku pobedu stavio je Darko Pančev golom u 71. minutu posle sprinta po levoj strani i asistencije Siniše Mihajlovića.

Zvezdinih startnih 11 u Tokiju: Milojević, Radinović, Belodedić, Najdoski, Vasilijević, Ratković, Jugović, Mihajlović, Stošić, Savićević, Pančev.

Bonus video:

00:43

Atmosfera pred početak meča Zvezda - Lajpcig

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.