"ISTORIJSKA UTAKMICA ZA NAS, DA ZAJEDNO NA KRAJU SLAVIMO!" Piksi želi da odvede Srbiju na EURO (FOTO)
Dragan Stojković Piksi, Foto: Starsport©

VREME JE!

"ISTORIJSKA UTAKMICA ZA NAS, DA ZAJEDNO NA KRAJU SLAVIMO!" Piksi želi da odvede Srbiju na EURO (FOTO)

Što se sastava tiče, nemam nekih dilema, to je to. Znam ko će istrčati i ko će biti u prvih 11, rekao je selektor Dragan Stojković

Objavljeno:

Fudbalska reprezentacija Srbije u nedelju od 15 časova dočekuju Bugarsku na stadionu Dubočica u Leskovcu u poslednjem kolu kvalifikacija za EURO.

Da bi "orlovi" igrali u Nemačkoj naredne godine, ne smeju da izgube, a selektor Dragan Stojković Piksi izneo je očekivanja.

Пласман обезедио Sofascore

- Reći ću vam da delim radost sa igračima i stručnim štabom. Jako važna utakmica, poslednja u kvalifiakcijama u južnom delu Srbije na novom stadionu, ovo je njegova promocija. Gledajući sportsko-fudbalski aspekt, zadovoljni smo što niču ovako lepi objekti. Šta sledi sutra, to je najvažnija utakmica u kvalifikacijama za nas. Što se sastava tiče, nemam nekih dilema, to je to. Znam ko će istrčati i ko će biti u prvih 11 - počeo je Stojković.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: Starsport

Očekuje sjajnu podršku selektor.

- Gledali smo tu utakmicu. Videli smo prazan stadion. Videli smo vrlo interesantnu utakmicu. Bugarska je kvalitetna ekipa, moramo biti jako oprezni, a kada ste takvi, pokazujete poštovanje prema takmičenju u kojem ste. Ne sme niko u sali da pomisli, niti igrači, da će biti laka utakmica. Biće teška i zahtevna. Igramo protiv ekipe koja je rasterećenja, i to može da bude opasno, ako ne shvatite ozbiljno. Ako ste došli do takve situacije u kojoj smo mi, a to je da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Takvu šansu ne pomišljamo da propustimo. Bugarska uz sav kvalitet koji ima ne može i ne sme da ima veći motiv od Srbije i mora da ga ima. Neću preterati ako kažem gledajući učešće na Evropskim prvenstvima, sigurno istorijska utakmica za nas, za ovu generaciju igrača. Puno smo pričali i analizirali. Koliki je to značaj za fudbalsku Srbiju, za njih i karijere, za njihova imena. Treba biti oprezan u svakom slučaju, ali verujemo da uz veliku podršku sa tribina, pošto pretpostavljam da će stadion biti pun, da se odužimo na najbolji način i završimo kako želimo - kaže Stojković.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: Starsport

Bilo je potražnje za kartama.

- Te karte su podeljene. Nije ovo stadion od 70.000 gledalaca, već od 7.000-8.000, oni koji su dobili karte su dobili. Nije ih bilo puno, shvataju situaciju. Znaju da smo pod sankcijama. To što se desila dobra stvar, koja nas raduje kada 1.500 ljudi ipak može da dođe. U takvom ambijentu igramo i radimo, ali dobro, nema veze. Tražili su ljudi, ali fizički ne može da im se da - rekao je Stojković.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: Starsport©

Biće emocija za selektora Srbije, pošto se igra u Leskovcu.

- Emotivno je za mene, što se tiče Leskovca, Niša i ovog kraja. Srećan sam što smo reprezentaciju doveli ovde, da načini taj poslednji korak ka velikom uspehu. Bio sam kapiten te 2000. godine, mnogo je vremena prošlo, sada se meni pruža prilika kao treneru da uradim nešto lepo za naš fudbal. Daću sve od sebe i svo svoje fudbalsko znanje koje imam da prenesem igračima. I da zajedno na kraju slavimo - poručio je Stojković.

Dragan Stojković Piksi u dresu reprezentacije Jugolavije sa kapitenskom trakom
Dragan Stojković Piksi u dresu reprezentacije Jugolavije sa kapitenskom trakomfoto: OMAR TORRES / AFP / Profimedia

Šta je adut Srbije protiv Bugara?

- Timska igra u svakom slučaju, ono što smo radili do sada. Igrači to znaju, kolektiv i timski duh. Svako treba da da maksimum za reprezentaciju, bez samoisticanja i nekih stvari koje mogu da naruše kolektiv. Fudbal je kolektivna igra, ta kolektivna snaga mora da krasi Srbiju i da sutra pokažu neke odlike i karakteristike. Mnogo puta su se do sada žrtvovali, trudili, borili, trčali. Na kraju smo imali uspeha. Ne očekujem da sutra bude išta drugačije. Da li smo skup zvezda ili prosečnih igrača nije toliko bitno, bitno da je kao tim delujete dobro. Ono što imam iskustva do sada, zaista mi je i dalje zadovoljstvo da radim sa ovim momcima, jer mislim da bi svaki trener poželeo da ima takvu atmosferu - istakao je Stojković.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: @Starsport/Srđan Stevanović

Meč će gledati i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

- Cela Srbija očekuje da mi završimo trijumfalno. Samim tim i predsednik verujem da ima želje. On je delovanjem učinio da dođe do ovih stadiona. Ako nemate političku podršku, možete da maštate o stotinu Marakana, a nećete ih dobiti. Drago mi je ako bude došao sutra. Verujem da će biti vatreni navijač Srbije - jasan je Stojković.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučićfoto: Zorana Jevtić

Dobio je pitanje i od novinara iz Bugarske kako vidi njihov nacionalni tim.

- Vidite, svaka promena pravi razliku. Ilijev je iskusan trener, novi je tu. Imaju kvalitet, imaju brze igrače, Grujev, Despodov, Delev, Minčev... To je dobra grupa, ako želite da pobedite Bugare, morate da ih poštujete. Ako ih ne poštujete, bićete u problemu. Naučili smo to u Razgradu i tokom kvalifikacija. Moramo da budemo jako koncentrisani od samog početka. Nisu imali sreće, trebalo je da pobedite protiv Mađarske, tako da moramo da budemo veoma pažljivi sutra. Bugarska nema pritisak što se tiče rezultata, a sa naše strane, matematički nam treba jedan bod, ali mi smo spremni da idemo na pobedu. Biće veoma zanimljiva utakmica i dobra za gledanje - dodao je Stojković.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: @Starsport/Srđan Stevanović

Hoće li Srbija napadati sa više špiceva?

- Ne mogu da vam kažem to, mislite da jedan nije dovoljan? Da vam kažem, mi smo dosta opredeljeni ka ofanzivnom fudbalu, ja ga tako volim i šta da radim. Ako pogledate protiv Belgije, ofanzivno smo delovali kako treba. Ova utakmica je gde greške moraju biti svedene na minimum, eventualne greške, da ne dopustite protivniku da ga čašćavate, a nema potrebe. U ofanzivnom smislu, šanse koje ćemo moći da iskreiramo, da bar jednu krunišemo golom. I ubeđen sam da će tako i da bude. Zna se šta treba da radimo i to ćemo da uradimo, da odvedemo Srbiju u Nemačku. Bugarskoj ćemo poželeti više sreće u narednim kvalifikacijama. Ne treba da poklanjamo nešto za čim nema potrebe. Ovu šansu Srbija ne želi da propusti. Tako se namestilo. Jedan napadač, dva ili tri, to je druga stvar. Ako igrate sa jednim, ne znači da ćete igrati defanzivno, niti ako igrate sa dva da ste ofanzivni, to je stvar taktičkih zamisli, stvar kako će to igrači da proizvedu na terenu, a dugo smo zajedno i odlično znamo šta i kako treba raditi. Sutra je na njima da dobro započnu utakmicu i da je tako završe - zaključio je Stojković.

Bonus video:

00:30

Piksi na Puškaš Areni

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.