GERILCI KOLUMBIJE PUŠTAJU TAOCA? Otac fudbalera Liverpula uskoro na slobodi!
Fudbaleri Liverpula podržavaju saigrača Luisa Dijasa, Foto: EPA/Peter Powell

dobre vesti

GERILCI KOLUMBIJE PUŠTAJU TAOCA? Otac fudbalera Liverpula uskoro na slobodi!

Gerilci su u subotu u severnoj Kolumbiji zaustavili automobil Dijasovih roditelja i oteli ih oboje

Objavljeno:

Narodna Oslobodilačka Armija (ELN) Kolumbije najavila je skoro puštanje na slobodu Luisa Manuela Dijasa, oca fudbalera Liverpula Luisa Dijasa.

Gerilci su u subotu u severnoj Kolumbiji zaustavili automobil Dijasovih roditelja i oteli ih oboje. Majku su oslobodili ubrzo, ali oca i dalje drže u zarobljeništvu.

Kolumbijska vlada je saopštila da je ELN odgovoran za otmicu. Ministar unutrašnjih poslova Luis Fernando Velasko rekao je da je situacija "veoma ozbiljna" i da je prekršila primirje između vlade i pobunjenika.

Mirovni pregovori između ELN-a i vlade ponovo su pokrenuti prošle godine u nadi da će okončati učešće te grupe u 60-godišnjem sukobu u Kolumbiji, u kom je poginulo najmanje 450.000 ljudi.

Vlada i ELN započeli su šestomesečni prekid vatre u avgustu kao deo pregovora.

Dijasov otac će biti pušten "što je pre moguće", rekao je predstavnik ELN-a Huan Karlos Kueljar na sastanku zajednice, u video snimku koji je ELN podelio sa Rojtersom.

Ranije u četvrtak, vladina mirovna delegacija zadužena za pregovore sa ELN pozvala je da se Dijasov otac odmah pusti na slobodu.

ELN, najradikalnija levičarska gerilska grupa u Kolumbiji, dugo je finansirala svoje operacije kidnapovanjem, kao i iznudom i trgovinom drogom, prema bezbednosnim izvorima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.