LEGENDA NAPUSTILA AJAKS: Šta će biti sa Dušanom Tadićem?
Fudbaleri Ajaksa, Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

novi šok u amsterdamu

LEGENDA NAPUSTILA AJAKS: Šta će biti sa Dušanom Tadićem?

Iscrpljen sam. Posle skoro jedanaest godina u upravi, došao je kraj - istakao je čuveni golman

Objavljeno: 12:06h

Ajaks je vrlo loše završio krajnje turbulentnu sezonu. Bilo je jasno da će velikan iz Amsterdama teško igrati na nivou iz prethodnih nekoliko godina, naročito po vođstvom Erika ten Haga, pošto je sem odličnog trenera klub napustio i veliki broj prvotimaca, ali i sportski direktor Mark Overmars.

"Kopljanici" su ispali u grupnoj fazi LŠ, pa i iz šesnaestine LE, a u Erediviziji im je titulu preoteo Fejenord. Nadali su se da će sezonu spasiti osvjanjem Kupa Holandije i/ili bar drugog mesta u prvenstvu koje vodi u kvalifikacije za LŠ, ali im je to onemogućio drugi veliki rival, PSV.

Zbog svega, Edvin fan der Sar je odlučio da podnese ostavku na mesto izvršnog direktora.

- Posle skoro jedanaest godina u upravi, došao je kraj. Zajedno smo iskusili divne stvari, ali je to bio i neverovatno težak period. Veoma sam zahvalan ljudima koje sam upoznao i sa kojima sam radio tokom svoje druge karijere u Ajaksu, i šta smo postigli i kroz šta smo prošli zajedno. Osećam potrebu da se malo distanciram, da se odmorim i da radim druge stvari. Iscrpljen sam. Nije dobar osećaj donositi odluke o budućnosti ovog divnog kluba u narednom periodu u ovakvom stanju. Zato sam odlučio da podnesem ostavku - saopštio je Fan der Sar u oproštaju.

Predsednik Upravnog odbora Pjer Eringa naveo je da nisu nameravali smenu legendarnog golmana.

- Želeli smo da Edvin ostane, ali on je doneo svoju odluku. Moramo to da poštujemo. Prošla sezona ne odražava ceo period koliko je bio na čelu Ajaksa. Klub je video mnogo uspeha, doživeo je veliki rast i stekao međunarodnu prepoznatljivost. Njegovi zadaci će biti prebačeni na preostale članove odbora. Edvin će biti na raspolaganju za transfere i savetovanje do avgusta. Očekujemo da ćemo objaviti novi sastav borda direktora nakon 1. avgusta. Naša ambicija je da u odbor dodamo nekoga sa pozadinom vezanom za Ajaks - rekao je Eringa.

Edvin fan der Sar je bio deo Ajaksovog odbora direktora od novembra 2012. godine. Počeo je kao direktor marketinga. Od novembra 2016. je bivši čuvar mreže na mestu glavnog izvršnog direktora. Od tada, klub iz Amsterdama je osvojio tri titule nacionalnog prvaka, dva kupa, Superkup, 2017. je igrao finale LE, a vrhunac je stigao dve sezone kasnije kada su se domogli polufinala LŠ.

Mark Overmars, Antoni, Edvin fan der Sar
foto: Profimedia

Finale im je "oteo" Totenhem golom u poslednjem minutu revanša, a Ajaks je najlepšom igrom za oko te sezone oduševio Evropu. Sa klupe ih je predvodio pomenuti Ten Hag, a na terenu kapiten Dušan Tadić.

Ten Haga je letos zamenio Alfred Shrojder koji je smenjen u februaru, a do kraja sezone je za trenera postavljen Džon Hajtinga. Njegova budućnost je sada pod znakom pitanja, a o njoj odlučuje novi sportski direktor, Sven Mislintat, popularno "Dijamantsko oko".

Bonus video:

01:15

Uništen mural posvećen najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću u Orahovcu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.