TUŽAN KRAJ BURNOG ŽIVOTA: Dan kada je streljan veliki kapiten reprezentacije Jugoslavije! (VIDEO)
Milutin Ivković Milutinac, Foto: Printscreen/youtube/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

legenda

TUŽAN KRAJ BURNOG ŽIVOTA: Dan kada je streljan veliki kapiten reprezentacije Jugoslavije! (VIDEO)

Svi oni koji su gledali film "Montevideo, Bog te video" mogli su da se upoznaju sa likom i delom Milutina Ivkovića Milutinca

Objavljeno: 13:04h

Datum 25. maj zauvek će ostati zabeležen kao jedan od najtužnijih u istoriji srpskog fudbala, jer je na današnji dan 1943. streljan čuveni kapiten reprezentacije Jugoslavije dr Milutin Ivković Milutinac.

Svi oni koji su gledali film "Montevideo, Bog te video" mogli su da se upoznaju sa likom i delom čuvenog kapitena koji je predvodio naš nacionalni tim na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine.

Igrao je za FK Jugoslavija od 1922. godine, osvojio je prvenstvo Beograda godinu dana kasnije, a 1929. je prešao u BASK u kom je odigrao oko 100 utakmica do 1938.

U oktobru 1925. odigrao je prvi meč za reprezentaciju, a protivnik je bila Čehoslovačka. Tri godine kasnije nastupao je na Olimpijskim igrama, a na meču sa Portugalijom postao je prvi igrač u istoriji nacionalnog tima koji je isključen.

Nakon što je Nemačka okupirala Jugoslaviju, Milutinac je počeo da sarađuje sa Narodnooslobodilačkim pokretom (NOP). Nekoliko puta je hapšen, ali nije želeo da napustio Beograd. Tako ga je Gestapo uhapsio 24. maja 1943. godine, zatvorili su ga u logor na Banjici i sledećeg jutra je streljan u Jajincima zbog povezanosti sa komunistima.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.