BARSELONA PODMIĆIVALA SUDIJE 17 GODINA? Prvo priznanje: Morali smo zbog Reala!
Đoan Laporta (sedi), Foto: EPA/Alejandro Garcia

au

BARSELONA PODMIĆIVALA SUDIJE 17 GODINA? Prvo priznanje: Morali smo zbog Reala!

Španski mediji otkrivaju razne detalje iz istrage

Objavljeno: 10:45h

Barselona se taman stabilizovala posle ogromnih dugova u kojima je klub ostavio prethodni predsednik Đozep Marija Bartomeu, povratnik na ovu funkciju Đoan Laporta nije uspeo da zadrži Lionela Mesija, ali je doveo na mesto trenera Ćavija koji je postepeno uz dosta dobrih pojačanja doveo tim nadomak titule u La Ligi.

U takvoj situaciji kao bomba je odjeknula vest da se Barsa nalazi pod istragom zbog navodnog podmićivanja sudija u peridou od 2001. do 2018. godine!

Konkretno, iz Barselone su navodno plaćali usluge bivšeg sudije i u tom periodu potpredsednika sudijske komisije. Hoze Marija Enrikes Negreira je od katalonskog kluba preko svoje firme primio čak 7,3 miliona evra u ovom periodu, a zauzvrat im davao informacije o sudijama.

Neimenovani izvori naklonjeni Barseloni kažu kako su to bile bezazlene informacije vezane za to kako da se fudbaleri ponašaju prema određenom sudiji, dok druga strana pominje da je tako plaćana direktna pomoć arbitara na utakmicama.

FK Barselona
foto: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Španski mediji otkrivaju razne detalje iz istrage. Svedoci će biti bivši čelnici i treneri. U svemu je najviše učestvovao baš Laporta koji je uz pomoć Bartomeua i Rosleja došao na čelo "Blaugrane" 2003.

- Plaćali smo samoodbranu jer su sudije konstantno pomagale Real Madridu. Krili smo to kako bismo zaštiti klub - reči su jednog od neimenovanih bivših čelnika kluba.

Nekadašnji predsednik Sandro Roselj koji je iz drugog razloga već bio u zatvoru, takođe je znao za sve što se dešavalo. Njegove reči članovima uprave kada je preuzeo mesto predsednika 2010. dovoljno govore.

- Plaćanje Negreiri? Ako želimo da imamo njihovo poštovanje, moramo da nastavimo s plaćanjem.

Sandro Roselj
foto: AP

Među onima koji će biti pozvani kao svedoci u ovom slučaju su bivši treneri kluba Luis Enrike i Ernesto Valverde. Ovaj drugi je javno rekao svoje mišljenje.

- Ne znam za bilo kakve sudijske izveštaje. To mi je iznenađenje. Uveren sam da će se sve raščistiti. Ne sećam se da smo imali bilo kakve statistike o sudijama koji je trebalo da sude naše utakmice, kako su sudili ranije, kako smo igrali kada oni sude, pokazuju li više kartona. Postojali su neki izveštaji koje su dobijali moji pomoćnici, ali ja ih nikad nisam ni pogledao - kaže Valverde.

A predsednik La Lige, Havijer Tebas, oštar je kao nikad prema katalonskom velikanu. Njegove izjave su već sada osuđujuće.

Havijer Tebas
Havijer Tebasfoto: EPA/Toni Galan

- Ne znam je li stav koji zastupa predsednik kluba baš najbolji. Ne pamtim ovakvu krizu u jednom klubu. Mene je sramota. Trenutno nemaju nikakvog objašnjenja - rekao je Tebas.

A stav Đoana Laporte je jasan. Barselona nikad nije kupovala naklonost sudija i spreman je da se bori kako bi to dokazao...

- Neka bude jasno da Barselona nikada nije kupovala sudije i Barselona nikada nije imala nameru da kupuje sudije, apsolutno nikada - poruka je Đoana Laporte.

Đoan Laporta
Đoan Laportafoto: EPA/Alejandro Garcia

Kataloncima zbog ovog skandala, ako budu proglašeni krivim, preti oduzimanje po 15 bodova ove i prošle sezone.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.