TUŽNA I BOLNA ISTINA SRPSKOG FUDBALA: Partizan je uspeo 3 puta, Zvezda i ostali nijednom od daleke 1992!
Detalj sa 168. večitog derbija, Foto: Starsport©

ko bi rek'o

TUŽNA I BOLNA ISTINA SRPSKOG FUDBALA: Partizan je uspeo 3 puta, Zvezda i ostali nijednom od daleke 1992!

Sva tri puta, crno-beli su slavili minimalnim rezultatom

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Srpski fudbalski klubovi su prethodnih nekoliko sezona, pre svih Crvena zvezda, ostvarivali zapaženije rezultate u UEFA takmičenjima. S obzirom na to koliko je klupski, pa i reprezentativni fudbal u našoj zemlji u jednom trenutku pao na niske grane, svaki plasman u nokaut fazu nekog takmičenja i samim tim obezbeđivanje "evropskog proleća" smatrao se uspehom.

Osnivanjem Lige konferencija, ovaj "san" je dodatno približen onima koji prosto ne mogu da se nose sa bogatijim klubovima iz jačih liga koji sada od ranijih faza ozbiljno shvataju Ligu Evrope u kojoj je konkurencija postala izuzetno jaka otkako je nagrada za osvajanje iste plasman u elitnu Ligu šampiona.

Na taj način, kroz Ligu konferencija, i srpskim klubovima se ukazala prilika da doguraju daleko u Evropi, a nadamo se da će takvo iskustvo biti zalet za uspehe u dva jača i profitabilnija UEFA takmičenja.

Večiti derbi
foto: Starsport©

Partizan je poslednje dve sezone počinjao loše, rano padao u veliki zaostatak za Zvezdom u Superligi, jesenaj je ispao u kvalifikacijama za grupnu fazu LE, ali je baš u LK koliko-toliko spasio prošlu, a po svemu sudeći i ovu sezonu.

Crno-beli su u 2021/22. malo-pomalo stigli do osmine finala ovog takmičenja gde je Fejenord bio prejak, a prethodno su u 1/16 finala pre tačno godinu dana pobedili Spartu u Pragu 1:0 i trasirali sebi put do Holanđana.

Priliku za sličan podvig imaju ove sezone jer su identičnim rezultatom stekli prednost nad moldavskim Šerifom.

Kvinsi Menig, FK Šerif
foto: EPA/Dumitru Doru

Ono na šta je ovaj trijumf izabranika Gordana Petrića skrenuo pažnju je i činjenica da su to dve od ukupno samo tri pobede Partizana, ali i svih srpskih klubova u "evropskom proleću" još od raspada SFRJ 1992!

Treća se može smatrati najvrednijom jer je stigla takođe u šesnaestini finala, ali Lige Evrope. Klub iz Humske je 2004/05. posle 2-2 u Beogradu golom Miroslava Radovića kao gost pobedio Dnjepar (i tad je bilo 1:0) i prošao dalje. CSKA ih je zaustavila u osmini finala.

FK Partizan
foto: Instagram/@vladacpfc

Nijedna od ovih pobeda ne može da se meri sa onom u Njukaslu 2003, vrednom grupne faze LŠ-a, ali zanimljivo je koliko je srpskim klubovima teško da uzmu značajniji "skalp" u nokaut fazi evropskih takmičenja.

Zvezda to čak nijednom nije uspela. Padali su na svom terenu Kjevo, Keln, Gent, Ludogorec, Kluž, ali nikad u nokaut fazi. Doduše, crveno-beli nisu još igrali u LK...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.