KAD SU ONI IŠLI NA TRENING, TO JE ČUO CEO GRAD: Najjača anegdota prvih stranaca u Partizanu, mnogi ne znaju za ovo!
ĐiA i Liju, Foto: Printscreen/Twitter/Tristan Trasca

NEPONOVLJIVI

KAD SU ONI IŠLI NA TRENING, TO JE ČUO CEO GRAD: Najjača anegdota prvih stranaca u Partizanu, mnogi ne znaju za ovo!

Njih je Partizan angažovao 1987. godine

Objavljeno: 14:26h

Kroz Partizan je do sada prošlo mnogo stranaca, ali da li se neko seća ko su bili prvi igrači van granica tada Jugoslavije koji su igrali u redovima crno-belih.

To su bili legendarni kineski fudbaleri Đia Ćikvan i Liu Haingvang. Njih je Partizan angažovao 1987. godine, a ove dvojice fudbalera se verovatno dobro sećaju stariji navijači crno-belih.

Poznatiji i kvalitetniji od dvojice, Đia Ćikvan, bio je štoper i u tri navrata najbolji kineski fudbaler, kao i najbolji pojedinac Kupa Azije.

Đia je u Partizanu postao prvi Kinez koji je zaigrao u Kupu UEFA, kada je u sezoni 1988/89 nastupio u duelu sa Romom. Ipak, po povratku u domovinu, bio je optužen i za nameštanje utakmica, proveo je i par meseci u zatvoru početkom ove decenije zbog toga.

Sa druge strane, Liu je stigao u Humsku kao prvi strelac kineskog šampionata, ali se nije naigrao u crno-belom dresu. U trenutku kada je završio karijeru bio je nabolji strelac reprezentacije sa 26 datih golova. Posle je otvorio i svoju fudbalsku akademiju.

Za vreme njihovog boravka u Beogradu postoje mnogo anegdota.

Na treninge su dok nisu dobili auto išli gradskim prevozom, kako bi se više zbližili sa narodom.

A onda kada im je klub obezbedio automobil na korišćenje, priča se da nisu bili naročito dobri vozači, jer su do stadiona Partizana vozili u prvoj i drugoj brzini i tako "pržili" lamelu.

- Imali su stan poviše stadiona, na Voždovcu, u Vojvode Stepe. Pre toga, bili su u hotelu. Sećam se, nekoliko puta sam ih vozio, posle su dobili i neki automobil - priseća se pre nekoliko godina sada pokojni Nebojša Uške Vučićević.

- Družio sam se sa obojicom, dobri, pošteni momci. Specifični, kao vojnici, pouzdani, uvek si mogao da se osloniš na njih. Publika ih je obožavala, bili su, j..ga, atrakcija. Gde god smo išli, naročito na pripremama - na Zlatiboru i Tari, predstavljali su magnet, svi su hteli da se fotografišu s njima.

Popularni Uške, poznat po nestašlucima, nije uspeo da ih privikne na noćni život.

- He, he... nekoliko puta izašli smo i uveče. Ako se to, uopšte, može nazvati - uveče. Bili su izuzetno disciplinovani: maksimalno do pola 10. U 15 do 10: na spavanje! Više su bili za dnevnu varijantu...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.