SVETSKO PRVENSTVO 1998: Zlatni gol, Ta PREČKA Mijatovića, BAJKA Hrvata, EPI NAPAD Ronalda i Zidan JUNAK Francuske!
Foto: EPA, Profimedia

mundijalska groznica

SVETSKO PRVENSTVO 1998: Zlatni gol, Ta PREČKA Mijatovića, BAJKA Hrvata, EPI NAPAD Ronalda i Zidan JUNAK Francuske!

Zinedin je osam godina kasnije u finalu umesto loptu u gol, glavom udario provokatora Materacija u grudi i postao tragičar...

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Serijal 'Mundijalska groznica' nastavljamo Svetskim prvenstvom u fudbalu 1998. koje je ostalo u dobrom sećanju ljubiteljima fudbala sa ovih prostora.

Šesnaesta po redu najveća fudbalska smotra na svetu održana je deset gradova i na deset za ovu priliku renoviranih stadiona u Francuskoj koja je tako bila domaćin prvi put posle 1938.

Protivkandidat im je bio Maroko. Kada je 2015. Čak Blejzer, bivši član FIFA odbora, otkrio Ef-Bi-Aju da su on i još neki članovi primili mito u izboru za SP 1998. i 2010. godine, svi su pomislili da je mito stigao sa francuske strane, ali zapravo su Markonaci pokušali korupcijom da dođu do domaćinstva. Možda nisu uspeli jer je druga strana dala više?

Mnogo inovacija je doneo Mundijal 1998:

- prvi put je prvenstvo prošireno na 32 reprezentacije (po četiri u osam grupa)

- SP je trajalo najduže od svih dosad - 32 dana

- postignut je ukupno 171 gol (2.67 po meču), kao i 2014. u Brazilu, što je aktuelni rekord

- prvi put su četvrti arbitri koristili elektronski semafor umesto kartonskog za najavljivanje izmena i nadoknade

- dozvoljene su tri izmene po ekipi

- uvedeno je pravilo "zlatnog gola" (pogodak u produžecima momentalno završava utakmicu) koje ipak nije dugo poživelo.

GRUPNA FAZA

Grupna faza je kao najveće iznenađenje donela eliminaciju Španije koja bila treća iza Nigerije i Paragvaja.

Maroko je doživeo novo razočaranje. Do poslednjih minuta se činilo da će proći dalje iz grupoe A sa Brazilom koji je vodio protiv Norveške do 83. minuta. Onda je Tore Andre Flo izjednačio pa u 89. minutu iznudio penal koji je bio vrlo sumnjiv u početku, ali je jedan snimak pokazao da je ispravno dosuđen.

Jugoslavija je imala sjajan tim koji je bio u grupi sa evropskim prvakom Nemačkom, SAD-om i Iranom.Uostalom, evo imena: Stojković, Savićević, Mijatović, Jugović, Mihajlović, Jokanović, Đukić, Milošević, Đorović, Kovačević, Brnović, Mirković…

Autsajder iz Azije je namučio "Plave", ali je ipak upisana minimalna pobeda golom Siniše Mihajlovića iz slobodnjaka.

Onda je usledio okršaj sa vremešnim Nemcima (protiv Irana izveli najstariji tim u istoriji SP-a). Poveli smo u 13. minutu golom koji neki pripisuju Mijatoviću koji je centrirao, neki Dejanu Stankoviću koji je čini se ipak zakačio loptu, ali je zapravo delo Jensa Jeremisa koji je nespretno ubacio loptu u gol kada se od stative odbila u polje.

U nastavku je Piksi duplirao prednost već u 52. minutu, ali... Nemci su pokazali upornost koja ih je uvek krasila, a naši se unervozili nakon što je Miha skrenuo loptu u gol posle slobodnjaka Tarnata u 72. minutu. Posle niza šansi već u 78. Birhof je izjednačio glavom posle kornera.

Golom Komljenovića na startu meča, izabranici Slobodana Santrača su sa 1:0 pobedili i SAD i tako prošli dalje, ali su zbog gore gol-razlike bili drugi i umesto na Meksiko, otišli na Holandiju u prvoj rundi nokaut faze...

OSMINA FINALA

A taj meč osmine finala ne može se zaboraviti. "Plavi" su bili previše defanzivni u prvom poluvremenu, ali nisu uspeli da sačuvaju mrežu jer je Kralja u 38. minutu savladao Arsenalov mađioničar Denis Bergkamp.

Čim je počeo nastavak, Jugoslavija je zaigrala kao preporođena i izjednačila već u 48. novim golom Komljenovića. A još tri minuta kasnije, penal za "Plave"! Peđa Mijatović, junak Realovog trijumfa u Ligi šampiona, uzeo je loptu i rešio da šutira snažno i po sredini jer se bojao da bi visoki Edvin fan der Sar stigao do lopte ako bi je plasirao u stranu.

Svetsko prvenstvo 1998, Francuska 1998., Svetsko prvenstvo u fudbalu 1998, Dragan Stojković Piksi
foto: OMAR TORRES / AFP / Profimedia

Raspalio je Mijat po lopti i pogodio prečku, a imamo utisak da se gol u Tuluzu i dalje trese... Lopta se odbila pred gol-liniju pa visoko u vazduh.

Do nadoknade su "Lale" imale bolje šanse, ali činilo se da smo odbili nalete i da će se igrati produžeci. Edgar Davidsa je zbog grčeva tražio izmenu, ali mu je Gus Hidink zatražio da ostane na terenu do kraja produžetka. Lopta je posle kornera stigla do Davidsa, a "Pitbul" je praktično iz mesta šutirao levom nogom i postigao jedan od retkih, ali najbitniji gol u karijeri. Na putu do mreže, lopta je malo zakačila Komljenovića - dovoljno da prevari Kralja...

Domaćin Francuska se najviše namučila protiov Paragvaja koji je savladala golom Lorana Blana u 114. minutu čime je prvi put primenjeno pravilo "zlatnog gola".

Hrvatska je bajkovit debitantski nastup nastavila izbacivanjem Rumunije (1:0), dok je Argnetina u derbiju na penale dobila Englesku posle 2:2 već u prvom poluvremenu. Meč je obeležilo isključenje Dejvida Bekama koji je grubim faulom odreagovao na provokaciju Dijega Simeonea.

ČETVRTFINALE

Francuska je sve više verovala u osvjanje pehara kada je u četvrtfinalu na penale izbacila Italiju nakon što u regularnom toku nije bilo golova.

Branilac titule i prvi favorit Brazil se namučio sa Danskom, ali pobedio 3:2 golovima Bebeta i Rivalda (2).

Holandija je u finišu šokirala i Argentinu (2:1), majstorskim golom Bergkampa u 90. minutu.

A Hrvatska je priredila najveće iznenađenje demoliravši Nemačku sa 3:0 i poslavši Mateusa, Heslera, Klinsmana i društvo u penziju.

POLUFINALE

"Brazilci su na penale savladali "Lale" i plasirali se u finale" - igrali su se rečima domaći novinari nakon što je naš "dželat" konačno zaustavljen. Ronaldo je prethodno doveo "Selesao" u vođstvo u 46. minutu, a Holanđani opet u finišu dali gol - Klajvert u 87.

San Hrvatske je takođe završen na ovoj stepenici jer je Francuska, sada već na krilima publike, a ne pod pritiskom javnosti kao do mčea sa Paragvajem, slavila sa 2:1 golovima desnog beka Lilijana Tirama u 47. i 70. minutu; Šuker je postigao vodeći za "Kockaste" u 46.

Hrvati su se ipak i te kako utešili jer su u meču za treće mesto pogocima Prosinečkog i Šukera sa 2:1 pobedili Holandiju i ostvarili najveći uspeh na SP sve do Rusije 2018. kada su postali vicešampioni.

FINALE

Jedna od najčuvenijih utakmica sa Svetskih prvenstava u fudbalu je svakako finale Mondijala 1998. održano u Francuskoj.

"Gali" su sadas već bili autsajderi jer im je protivnik bila moćna selekcija Brazila, predvođena slavnim Ronaldom koji je prethodne dve godine biran za najboljeg igrača sveta.

"Zuba" je dao četiri gola i upisao tri asistencije na putu do finala, a onda je nekoliko sati pre najveće utakmice karijere, dobio epileptički napad! O događaju koji je sprečio Ronalda da zaigra na uobičajenom nivou u finalu SP-a, ispletene su brojne kontroverzne teorije zavera.

Francuska - Brazil 1998, Svetsko prvenstvo 1998, Francuska 1998., Svetsko prvenstvo u fudbalu 1998, Ronaldo, Pravi Ronaldo, Ronaldo Nazario da LIma
foto: EPA/Oliver Berg

Celu situaciju opisao je Edmundo, nesuđena Ronaldova zamena.

- Išao sam u sobu sa Dorivom (tadašnji vezista Porta, prim.aut.) kada sam video da Ronaldo ima napad. Istrčao sam u hodnik da upozorim sve, a onda sa Sezarom Sampajom (zadnji vezni) držao Ronaldov jezik dok su mu oči otišle nazad - priča Edmundo.

Doktor se munjevito stvorio na licu mesta i uz njegovu pomoć "pravi" Ronaldo je povratio svest.

- Svi su znali da Ronaldo ima napade, sem njega. Ubrzo je otišao u sobu, seo i počeo da jede kolač. Svi smo se pogledali nervozno. Kada je izašao iz sobe da telefonira, Leonardo je rekao: Moraš da razgovaraš sa njim, umreće na terenu.

Edmundo kaže da je tadašnja zvezda Intera "izgledao čudno, pomalo u oblacima".

- Zagalo nam je rekao da Ronaldo neće biti tu i da ću ja biti igrač odluke te večeri. Svi su me podržali, to je bila fantastična grupa igrača, zato nisam odustajao tokom celog turnira - priseća se bivši napadač Vasko da Game i Fjorentine.

- Stigli smo na stadion dva sata pre utakmice, svi su obavili svoj ritual a Zagalo nas je motivisao. Postave su izašle i bio sam starter. Onda se Ronaldo pojavio u pratnji jednog doktora, svima nam je bilo drago da vidimo da je dobro. Pričao je sa Zagalom, pomoćnicima i doktorima 5-10 minuta. Kad su otišli, trener mi je rekao da će Ronaldo početi meč, da se ne uzrujavam - stigao je šok za Edmunda, ali je on imao razumevanja:

- To je bila medicinska odluka, ne tehnička. On je bio najbolji igrač na svetu, upravo je osvojio Zlatnu loptu.

Mario Zagalo i doktor Lidio Toledo su znali da bi ih javnost u domovini rastrgla ako bi izgubili a da Ronaldo ne zaigra ili bude zamenjen. Pa je ostao u igri do kraja. A Brazil je ostao bez najvećeg trofeja, u finalu je ponižen 0:3...

Zinedin Zidan, Francuska - Brazil 1998, Svetsko prvenstvo 1998, Francuska 1998., Svetsko prvenstvo u fudbalu 1998
foto: JACQUES DEMARTHON / AFP / Profimedia

- Zidan daje dva gola. Potražite na internetu koliko je golova dao glavom... - neutešan je Edmundo - Taj tim Brazila, protiv tog tima Francuske, pobedio bi osam od deset puta. Ali to vam je fudbal.

Zinedin Zidan je u 27. i prvom minutu nadonknade prvog poluvremena maltene na identičan način matirao Tafarela glavom posle kornera, a tprvu titulu svetskog prvaka su kontrom u 93. minutu overili saigrači iz Arsenala - Patrik Vijera je asistirao Emanuelu Petiju za 3:0. Bio je to najveći poraz Brazila do poniženja na svom tlu 2014. od Nemačke (1:7).

Edmundo je reprezentativnu karijeru završio 2000. a Ronaldo se 2002. ipak dočepao "Boginje"...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.