SAMO PARTIZAN I REAL! Dan kad su crno-beli napravili NAJVEĆI PREOKRET u UEFA kupu, praznik svih "Grobara"! (VIDEO)
Dragan Mance slavi fenomenalan gol u Londonu, Foto: Printscreen/YouTube/FinestFootballTeam

najbolji meč u Humskoj!

SAMO PARTIZAN I REAL! Dan kad su crno-beli napravili NAJVEĆI PREOKRET u UEFA kupu, praznik svih "Grobara"! (VIDEO)

Izabranici Nenada Bjekovića su tada odigrali možda i najbolju utakmicu koju je stadion u Humskoj video

Objavljeno:

Mnogi sadašnji ljubitelji fudbala u Srbiji tada se verovatno nisu ni rodili, dok oni stariji navijači Partizana dobro pamte 7. novembar 1984. godine. Tog dana "Parni valajk" je ostvario jednu od najvećih pobeda u istoriji kluba, bar kada su u pitanju evropske utakmice.

Partizan je u 2. kolu Kupa UEFA poražen u prvom meču na slavnom Arsenalovom "Hajberiju" od Kvins Park Rendžersa sa ubedljivih 2:6, iako su poveli 2:1 fenomenalnim golom Dragana Mancea. Onda je usledio revanš i već pomenuti 7. novembar koji će "Grobari" koji su imali sreće da mu prisustvuju pamtiti dok su živi.

Londonski tim stigao je u "grotlo" na stadionu u Humskoj, gde je prema zvaničnim podacima bilo oko 50.000 ljudi koji su verovali u čudo. To se upravo desilo, čudo! Crno-beli su uspeli da pobede sa 4:0 i plasiraju se u narednu rundu.

Dva defanzivca Dragi Kaličanin i Miodrag Ješić i dva napadača Dragan Mance i Zvonko Živković golovima su izazivali delirijum na tribinama i već u 64. minutu na semaforu je stajalo 4:0 za crno-bele.

Legendarni Mance je već u četvrtom minutu meča doneo prednost crno-belima, Dragi Kaličanin je u finišu poluvremena povisio na 2:0, a onda su Miodrag Ješić i Zvonko Živković dotukli engleski klub i "zapalili" JNA.

Partizan - Kvins Park Renđžers 4:0 Stadion: JNA. Gledalaca. 50.000.

Strelci: Mance 4´, Kaličanin (p) 40´, Ješić 46´, Živković 63´

PARTIZAN: Omerović, Marjanović, Rojević, Ješić, Kaličanin, Radanović (Vermezović), Smajić, Živković, Mance, Dimitrijević (Vučićević), Klinčarski

Jedan od najuticajnijih sportskih televizija "Jurosport" uvrstila je ovaj duel u 100 najboljih utakmica u istoriji fudbala. Ubedljiv trijumf Partizana koji je sa klupe vodio Nenad Bjeković zauzeo je sjajno 70. mesto na listi.

Ova utakmica je ušla u istoriju Kupa UEFA, kao najveći preokret u istoriji dotadašnjeg takmičenja!

Već sledeće sezone, u 3. kolu, Real Madrid je nadoknadio 1:5 iz Menćengaldbaha i izbacio Borusiju sa 4:0 u Madridu, takođe zbog gola u gostima.

A 2018/19, u Ligi Evrope, nasledniku UEFA kupa, Zenit je sa čak 8:1 takođe nadoknadio četiri gola zaostatka iz prvog meča sa Dinamom iz Minska (0:4).

Nažalost, Partizan je u 3. kolu poražen u gostima Videotonu 0:5, ali ovog puta je izostalo novo čudo jer su crno-beli u revanšu u Humskoj slavili "samo" 2:0.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.