IZGLEDA DA JE DOŠLO VREME! Hrvatska ulaže u nove stadione, plan je spreman, Maksimir više neće biti isti!
Stadion Maksimir, Foto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

DUGO SE PRIČALO!

IZGLEDA DA JE DOŠLO VREME! Hrvatska ulaže u nove stadione, plan je spreman, Maksimir više neće biti isti!

Vlada je spremna i da finansira obnovu "Poljuda" u Splitu

Objavljeno: 16:22h

Najveći zagrebački fudbalski stadion "Maksimir" trebalo bi uskoro da bude srušen. To javlja hrvatski novinar Tomislav Dasović, koji se poziva na izvore direktno iz Evropske kuće fudbala (UEFA).

Dasović je bio gost UEFA, odakle je preneo utiske koje čelnici te organizacije imaju o "Maksimiru", jednom od najružnijih stadiona na kojima se igrala Liga šampiona poslednjih godina.

Dugo se priča o tome da bi Dinamov dom mogao da bude renoviran, a, javlja pomenuti novinar, sve je već u planu. - U UEFA raspolažu verodostojnim informacijama kako Plenkovićeva Vlada zaista ozbiljno kreće u taj projekt, čim se za njega stvori zakonski okvir. Budući stadion u 'Maksimiru' biće kapaciteta 32.000 mesta. Postojeći objekat biće srušen, a u sklopu stadiona trebao bi, po Dinamovoj želji, biti izgrađen hotel s četiri zvezdice. Prema informacijama kojima raspolaže Nion, priprema dokumentacije za taj projekt trebalo bi da bude završena do kraja 2023. godine, te bi tokom 2024. godine mogli početi građevinski radovi - naveo je Dasović u svom tekstu objavljenom u "Večernjem listu".

Maksimir
foto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dinamo će tako i sledeću evropsku sezonu igrati na poluupotrebljivom "Maksimiru". U tekstu se dodaje da je u toku priprema dokumentacije za zamenski projekat, odnosno drugi stadion čiji kapacitet bi bio 12.000 mesta i čija bi izgradnja trajala devet meseci.

Osim dva stadiona, u Zagrebu bi se gradio i kamp HNS-a, gde bi bilo i novo sedište Saveza. Infrastrukturni poduhvat uključio bi i nove stadione u Šibeniku, Zadru i Koprivnici sa po osam hiljada mesta, te postavljanje krovova na stadionima u Puli, Rijeci i Varaždinu.

Takođe, Vlada je spremna i da finansira obnovu stadiona "Poljud" u Splitu. Ugrubo, vrednost celokupnog investiranja u stadione trebalo bi da iznosi oko 120 miliona evra, a u njoj bi učestvovao i Hrvatski nogometni savez, odnosno UEFA putem svoga "HatTrick" programa.

U UEFA, piše hrvatski novinar, kažu kako Savez iz tog programa "može povući i 20-ak miliona evra za nekoliko narednih godina". Uglavnom, u UEFA čvrsto veruju Plenkovićevim najavama, kao i spremnosti za saradnju gradonačelnika Tomaševića, za kojeg kažu da je "pravi dinamovac i da zaista želi da pomogne".

Direktor Nacionalnih asocijacija u UEFA Zoran Laković u svom je izlaganju kazao kako je krovna organizacija spremna da u Hrvatsku pošalje svoje ljude iz arhitektonske struke kako bi, bez ikakve naknade, mogli da svojim znanjem i idejama pomognu novim infrastrukturnim projektima.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.