SAVIĆEVIĆ SMATRA DA SRBIJA MOŽE DALEKO U KATARU! Bolje što se igra sad, a ne na kraju sezone, tada smo metiljavi!
Dejan Savićević, Foto: Starsport©

DAO SVOJE MIŠLJENJE!

SAVIĆEVIĆ SMATRA DA SRBIJA MOŽE DALEKO U KATARU! Bolje što se igra sad, a ne na kraju sezone, tada smo metiljavi!

Legendarni fudbaler pričao je o preporodu Srbije otkako je Stojković postao selektor

Objavljeno: 15:00h

Predsednik FS Crne Gore Dejan Savićević se sastao sa sa selektorom Srbije i svojim velikim prijateljem Draganom Stojkovićem krajem septembra, nakon velikog uspeha Orlova i osvajanja prvog mesta u Ligi nacija. Savićević je detalje njihovog razgovora, ali i svoju prognozu otkrio u intervjuu za "BBC" na srpskom.

- Srbija će ili igrati polufinale, ili neće proći grupu, a to sam i Piksiju rekao. Raspored je mnogo težak - koliko god voleli Srbiju, Brazil je Brazil i biće važan psihološki momenat ako se izgubi na startu. Ako se prođe grupa, posle sve može da se desi jer su evropske velike reprezentacije daleko od forme.

On je govorio i o preporodu Srbije otkako je Stojković postao selektor.

Dejan Savićević, Sport, Fudbal
foto: Starsport©

- Piksi je uvek bio vođa, ima to u sebi, da uđe u svlačionicu i okrene stvari, harizmu da podigne ekipu. Sve ovo je napravljeno na njegovoj harizmi, stavu da promeni razmišljanje.

Crna Gora će protiv Srbije dva puta igrati u toku 2023. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. - Svako će da se bori za svoje. Biće to malo neobično, kao u Bariju 1991. godine, ali sve je to normalno - nije to pitanje života i smrti, to su samo dve utakmice - podsetio se Savićević finala Kupa šampiona u kojem je za Crvenu zvezdu igrao protiv Olimpika iz Marseja za koji je nastupao Stojković.

Dejan Savićević
foto: Starsport©

Razgovor o Svetskom prvenstvu tokom jeseni nije nimalo uobičajen: zbog katarskih vrućina, najveće fudbalsko takmičenje se prvi put ne održava tokom leta. Dejan Savićević i u tome vidi šansu za balkanske reprezentacije.

- Voleo bih da smo mi nekad imali svetska prvenstva u toku sezone jer na kraju igrači dođu dosta iscrpljeni. Mi smo, što bih ja rekao, metiljavi na kraju sezone i ne možemo da izvučemo nešto najbolje.

Upravo to najbolje je iz reprezentativaca Srbije izvukao selektor Dragan Stojković, dugogodišnji Savićevićev prijatelj, još iz doba zajedničkih igračkih dana u Crvenoj zvezdi. Legenda crnogorskog fudbala spremno će reći da je odlazak Srbije u Katar zasluga upravo selektora i njegove nezavisne ličnosti.

- On je finansijski obezbeđen, a samo takvi ljudi mogu da budu nezavisni - njegov biznis nije zasnovan u Srbiji i on ne zavisi od vlasti, da li će mu firma raditi ili ne. Ostali su gledali da budu dobri s nekim, a on je dobar sam sa sobom i odlučuje samo sa sopstvenim stručnim štabom. Savićević pojašnjava da je srpski fudbal pre Stojkovića značajno gubio jer su uticaji bili raznoliki.

Dragan Stojković Piksi, Dejan Savićević
foto: Starsport©

- Nemoguće je da niko nije video Adama Marušića koji sada igra kod nas, nego su umesto njega igrale neke lopate, što ja kažem, da ne spominjem imena. Jedno vreme su menadžeri i neke sfere na slovo 'p', da ih ne pominjem, ministri i razni, hteli da vode i imaju uticaj.

Adam Marušić je fudbaler italijanskog Lacija koji je mogao da igra za reprezentaciju Srbije, ali je dobio šansu da se nadmeće u crnogorskom dresu. Osim van terena, Savićević smatra da je Stojkovićeva uloga ključna i u psihološkoj pripremi ekipe. - Piksi je uvek bio vođa, ima to u sebi, da uđe u svlačionicu i okrene stvari, harizmu da podigne ekipu. Sve ovo je napravljeno na njegovoj harizmi, stavu da promeni razmišljanje. S druge strane, Stojkovićeva uloga danas nadrasta selektorsku - gotovo da nema oblasti u kojoj se on ne smatra simbolom srpskog fudbala.

Dragan Stojković Piksi, Dejan Savićević
foto: Starsport©

- To je naš mentalitet - da volimo da pravimo vođe, a mediji u tome mnogo pomognu. Od Belodedića su mediji pravili da je veći Srbin od Slobodana Miloševića - kaže Savićević, podsećajući na Miodraga Belodedića, rumunskog fudbalera koji je bio član najtrofejnije generacije fudbalera Crvene zvezde.

Ipak, Savićević smatra da je upravo mentalitet uzrok toga što je reprezentacija Hrvatske postizala neuporedivo bolje rezultate od Srbije u poslednje tri decenije. - Oni su imali dobru generaciju igrača, nacionalni naboj veći nego što je imala Srbija, odnos prema državnom grbu je bio bolji u odnosu na srpsku reprezentaciju. Njima i sad isplivavaju igrači, iako su mnogi završili karijeru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.